Dolar (USD)
34.42
Euro (EUR)
36.27
Gram Altın
2834.30
BIST 100
9389.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​Türkiye salgınla mücadelede AB ve ABD'den daha iyi durumda

Türkiye'nin başta AB ve ABD olmak üzere birçok ülkeye göre koronavirüsle mücadelede çok iyi bir noktada olduğunu belirten uzmanlar: "Halkımız söylentilere itibar etmemeli. Her aşama için o aşamaya uygun tedaviler sürdürülüyor. Kimseye gereksiz tedavi uygulanmıyor. Önce Allah'a sonra hekimlerimize güvenin."
​Türkiye salgınla mücadelede AB ve ABD'den daha iyi durumda
30 Kasım 2020 10:00:00
Türkiye'nin başta AB ve ABD olmak üzere birçok ülkeye göre koronavirüsle mücadelede çok iyi bir noktada olduğunu belirten uzmanlar: "Halkımız söylentilere itibar etmemeli. Her aşama için o aşamaya uygun tedaviler sürdürülüyor. Kimseye gereksiz tedavi uygulanmıyor. Önce Allah'a sonra hekimlerimize güvenin."

HABER: ÖZLEM DOĞAN

Ağır bir grip gibi başlayan ve bağışıklık sistemini zayıf bulduğu anda önlem alınmadığı takdirde ölüme kadar götüren koronavirüs dünyayı esir almış durumda. Küresel çapta sağlıktan ekonomiye eğitimden psikolojiye insanı her yönüyle etkileyen pandemiyle mücadele sürerken Covid-19 aşısı üzerine çalışmalar da devam ediyor. Virüse ilişkin kulaktan dolma bilgiler ve söylentiler de endişeye neden oluyor. Özellikle son dönemde halk arasında ve sosyal medyada koronavirüs tedavisinin öldürücü olduğu yönünde bir söylenti yayıldı. Bununla birlikte maskeden bunalan vatandaş zaman zaman yasağa uymuyor, toplu taşıma araçlarında ise yoğunluk göz çarpıyor. Koronavirüs tedavisiyle ilgili akla takılan soruları, virüsün en çok hangi bünyelere zarar verdiğini, virüsten korunmak için alınması gereken önlemleri İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mesut Başak’la İç Hastalıkları ve Fonksiyonel Tıp Uzmanı Dr. Filiz Gültekin Tırtır Milat’a değerlendirdi.

Uykusuzluk, sigara, alkol, virüse kapı açar

Koronavirüsün bünyede gribe nazaran ölümcül risk oluşturmasının nedeninin zayıf savunma sistemi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mesut Başak, “Sigara ve alkol kullanımı, düzensiz beslenme, vitamin alamama, yetersiz uyku ve stres kişinin koronavirüsten daha çok etkilenmesine neden olur. Hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp, böbrek ve karaciğer yetmezliği, damar sertliği gibi kronik hastalıklar da koronavirüsün ölümcül olmasına sebep olmaktadır” dedi.

prof dr mesut başak

İlk önem sırasında maske yer alıyor

Uzun süre maske kullanımının herhangi bir akciğer ya da bronş problemine neden olmayacağını belirten Başak, “Sonuçta gün içinde evde, işyerinde maskesiz nefes alma şansımız oluyor. Her ne kadar belirli süreler havadaki koronavirüsten korunmak için daha az oksijen alıyor olsak da bunun zararı, virüsün bünyemizde meydana getireceği zarardan çok çok daha az” ifadelerini kullandı.

Diğer ülkelere göre Türkiye çok iyi durumda

Maske, mesafe ve hijyene dikkat edilmediği takdirde toplumların koronavirüsten kurtulmasının ayları, yılları alabileceğini belirten Başak, sözlerini şöyle noktaladı: “Ölüm oranlarına baktığımızda Avrupa, ABD hatta Asya’daki bazı ülkelere göre Türkiye’deki durum çok daha iyi ve yatak doluluk oranı oldukça düşük durumda. Oysa birçok ülkede Covid-19 hastalarını yatıracak yer bulamıyorlar. Biz ise bu sorunu yaşamıyoruz. Temizlik, hijyen, maske ve mesafe çok önemli ama ilk sırada maske yer alıyor. Pozitif hastalarımız verilen ilaçları kendi sağlıkları için ihmal etmemeli. Önce Allah’a, sonra hekimlere güvenip tavsiyelere uyulmalı.”

Dr. Filiz Gültekin Tırtır

Gerekmeyen bir tedavi uygulanmıyor

Koronavirüse özel bir ilaç ya da tedavi yönteminin henüz olmadığını kaydeden Dr. Filiz Gültekin Tırtır, “Halihazırda kullanılan ilaçlar ağır hastalığa gidişi önlemek için kullanılıyor. Maalesef bütün ilaçların az ya da çok yan etkisi olabilir. İlk gün alınan sabah, akşam sekiz tablet şeklinde yükleme dozu nedeniyle halk arasında tedirginliğe yol açsa da aslında kardiyak yan etkisi olmayan bir ilaçtır. Kortizon tedavisi ayaktan hastalarda kullanılmamaktadır. Antibiyotikler ise hasta akciğere yerleşen ikincil bakteriyel infeksiyonları tedavi etmede kullanılmaktadır. Her aşama için o aşamaya uygun tedaviler sürdürülmektedir. Gerekmedikçe kimseye fazladan bir tedavi yapılmamaktadır” dedi.

Zorlayıcı da olsa maskeyi ihmal etmeyin

Temelde yapılacak en doğru şeyin sağlığa yatırım yapmak olduğunu vurgulayan Tırtır, “Maskenin hepimiz için oldukça zorlayıcı olduğunu kabul ediyorum. Fakat damlacık yoluyla bulaşan bir virüsle karşı karşıyayız. Virüs, hasta bireylerden öksürme, hapşırma, konuşma esnasında ortaya saçılan damlacıklarla yayılıyor. Her ne kadar yürüme, merdiven çıkma, spor yapma gibi efor gerektiren aktiviteler esnasında maske kullanımını önermesem de özellikle kapalı alanlarda maske kullanmayı ihmal etmeyelim” şeklinde konuştu.

Melatonin hormonu virüsten koruyor

Koronavirüsle beraber dünyada yeni bir dönemin başladığına dikkat çeken Tırtır sözlerini şu şekilde bitirdi: “Yarın başka virüsle de karşı karşıya kalabiliriz. Güçlü bir immun sistem için şeker tüketimini kesmek, trans yağlardan, ambalajlı ürünlerden, işlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Sebze ağırlıklı, lifli, rengârenk bir beslenme modeline geçmemiz lazım. Protein kaynağı olarak bitkisel proteinler ve serbest gezen hayvanların etleri ve ürünlerini tüketmeyi öneririm. Güçlü bağışıklık sistemi için günde sekiz saat uyku önemli. Uyku esnasında salgılanan melatonin hormonunun koronavirüsten koruduğu çalışmalarla gösterilmiş durumda.”


En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin