Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkiye rüzgar ekip kazanç biçiyor

6.Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresinde konuşan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz enerji sektörüne yapılan teşviklerin önemini belirterek "Bu fiyatlar yatırımcılarımızın geleceğe olan inançlarını gösteriyor" dedi.
Türkiye rüzgar ekip kazanç biçiyor
02 Kasım 2017 09:20:00
6.Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresinde konuşan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz enerji sektörüne yapılan teşviklerin önemini belirterek "Bu fiyatlar yatırımcılarımızın geleceğe olan inançlarını gösteriyor" dedi.

Neşat GÜNDOĞDU/ANKARA

6.Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresinde konuşan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz yenilenebilir enerji sektörüne yapılan teşviklerin sektörün gelişme hızını arttırdığını belirterek, "Bu fiyatlar sektör yatırımcılarımızın ülkemiz geleceğine olan inançlarını da hepimize göstermektedir. Bugün rüzgar santrali kapasitemiz 186 ayrı tesisle toplam 6300 MW düzeyine ulaşmış durumdadır. Mevcut projelerle birlikte önümüzdeki dönemde alınacak önlisans başvurularının bir kısmının da devreye girmesi sayesinde RES'lerin elektrik üretimindeki payının %10 civarında gerçekleşmesini bekliyoruz" dedi.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ülkemiz enerji ihtiyacının karşılanması büyük bir yarış olduğunu belirterek, "Çok geçmişe gitmemize gerek yok. 1500'den fazla katılımcı ile rüzgar enerjisini masaya yatırmak pek mümkün görünmezdi. Ama bugün Türkiye; sahip olduğu 48 bin megawatlık potansiyeli "doğru şekilde kullanma iradesi" ile deyim yerindeyse "rüzgar ekenin kazanç biçtiği" bir ülke haline gelmiştir" ifadesini kullandı.

İhalelere Eksi Teklif Verilebilecek

Günümüz itibariyle rüzgar enerjisinin ülkemiz kurulu gücünün yaklaşık %8'ini, elektrik üretimimizin ise %6'dan fazlasını oluşturduğunu kaydeden Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu rakamları daha yükseklere çekme gayretimizi de aralıksız sürdürüyoruz. Bu süreç sonunda yürürlüğe giren yarışma yönetmeliğiyle "eksi teklif fiyatı" piyasamıza girdi. 11 bölgede yapılan yarışmalar kapsamında 18 projeye toplam 710 megawatt kapasite tahsis edildi. Yarışmalar sonucunda bu 18 projeden 5 projeye ve önceden bağlantı bölgelerinde yarışma yapılmayan tekli 3 projeye ön lisanslarını verdik. İnşallah yılsonuna kadar geriye kalan 32 bölgenin yarışmaları tamamlanacak ve bu projelere de önümüzdeki süreçte ön lisanslarını vereceğiz."

Rüzgar Enerjisi için fiyat belirlendi

Yılmaz, "ilk aşamada rüzgar sektörü bakımından; çoğunlukla yatırım yoğun olmayan bölgelerde yapılan bu yarışmalar sonucunda kazanan tekliflerin ağırlıklı ortalaması kilowatsaat başına 0,76 dolar sent oldu" diyerek şunları kaydetti: "Bu rakamın yarışmaları müteakip yapılan 1000 MW rüzgar YEKA ihalesinde ortaya çıkan fiyat için bir referans fiyat oluşturdu. Bu noktada eksi fiyat meselesinin piyasa perspektifinden de değerlendirilmesinde fayda görüyorum. 2005 yılında uygulamaya alınan 5,5 Euro sentlik teşvik fiyatları beklenen gelişimi sağlamadığı için kaynak bazında YEKDEM teşvikleri uygulamaya konuldu. Ve bu kapsamda RES'ler için YEKDEM bedeli 7.3 dolar/sent olarak belirlendi."

"Teşvikler Başarıya Ulaşmıştır"

Ülkemiz 2016 yılında RES kurulumunda Avrupa'da 3'üncü, dünyada da 7'nci sırada yer aldı açıklamasında bulunan Yılmaz şunları dile getirdi: "Hiç tereddüt etmeden söyleyebilirim ki teşvikler hedefine başarıyla ulaşmıştır. Yarışma sonuçları bu araçların belirlenen amaç doğrultusunda doğru ve yeterli şekilde kullanıldığını bizlere ispat etti. Bu fiyatlar sektör yatırımcılarımızın ülkemiz geleceğine olan inançlarını da hepimize göstermektedir. Bugün rüzgar santrali kapasitemiz 186 ayrı tesisle toplam 6300 MW düzeyine ulaşmış durumdadır. Mevcut projelerle birlikte önümüzdeki dönemde alınacak önlisans başvurularının bir kısmının da devreye girmesi sayesinde RES'lerin elektrik üretimindeki payının %10 civarında gerçekleşmesini bekliyoruz."

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin