Türkiye petrol kuyularını kendi sondajıyla arayacak!
28 Mart 2017 11:28:00
Petrol ve doğalgaz aramalarını kendi sismik gemileriyle yapan Türkiye, ikinci önemli bir adımı sondaj platformu konusunda atıyor. Sondaj çalışmaları için platform kiralamaya son vermeye hazırlanan TPAO, satın alacağı platformu ile sondaj faaliyetlerini yürütecek.
Türkiye; petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinde önemli bir adım daha atıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın talimatı üzerine Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), arama faaliyetlerinde dışa bağımlılıktan kurtulmaya hazırlanıyor. TPAO, petrol ve doğalgaz aramasında gemi ile sismik sondajlı aramalar için platform kiralamaya son verecek.
KİRALAMAYA GÜNDE 1 MİLYON $ GİDİYOR
TPAO daha önce her sondaj için platform anlaşması yaparak faaliyetlerini sürdürüyordu. Kiralanan platformların devlete günlük maliyeti 1 milyon doları aşıyordu. Bu masraftan kurtulmak isteyen bakanlık, satın alacağı platforma ile sondaj işini sahip olduğu platform ile yapacak. TPAO'ya ait Barbaros Sismik Gemisi'nin faaliyetleri Karadeniz ve Akdeniz'de devam ediyor. Bunun devamı olarak sondaj faaliyetlerine yönelik olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın daha önceki açıklamaları doğrultusunda TPAO, bu iki denizde sondaj platformu alımına yönelik hazırlıklara başladı.
FİYATLARI BÜYÜKLÜĞÜNE GÖRE
Söz konusu platformlar; gemi şeklinde ya da zemine ayakları basılı olan modelleri kullanılıyor. Şu anda bunlardan hangisine karar kılınacağı önemli. Denizde sondaj platformunun maddi değerinin ciddi bir maliyeti olduğuna dikkat çekilirken, bu kapsamda bir sondaj platformunun maliyetinin 500 milyon dolardan 1,5 milyar dolara kadar çıktığı belirtiliyor. TPAO ise şu anda kiralama yöntemi ile sondaj platformu kullanılıyor. Bunun günlük tutarının ise 1 milyon doları bulduğuna dikkat çekiliyor.
Dünya genelinde petrol fiyatlarındaki artıştan kaynaklı olarak maliyetli olan derin deniz aramalarında ciddi bir durgun olduğuna işaret ediliyor. Arama yatırımlarının azalması nedeniyle boşta kalan sondaj platformu bulunduğu belirtiliyor. TPAO'nun alacağı kararda bu durumun da dikkate alınacak. Piyasadaki derin deniz çalışmalarındaki durgunluğun şu anda bir platform alımı için oldukça uygun bir zaman olduğu kaydediliyor. Karadeniz'in Akdeniz'e göre daha zor dip arama koşullarına sahip oldu biliniyor. Sondaj platformu özellikleri denizden denize farklılık gösterdiği için TPAO'nun alacağı platformun önemi burada ortaya çıkacak. (YeniŞafak)
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.