Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2508.56
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkiye NATO'yu rahatsız etti

Türkiye'nin Çin Halk Cumhuriyeti'nden ortak üretim yöntemiyle satın alacağı 4 milyar dolarlık hava savunma sistemi, NATO müttefikleri nezdinde rahatsızlık yarattı. Öte yandan ABD de, Türkiye'nin kararından duyduğu memnuniyetsizliği ortaya koydu.
Türkiye NATO'yu rahatsız etti
01 Ekim 2013 00:00:00
Türkiye'nin Çin Halk Cumhuriyeti'nden ortak üretim yöntemiyle satın alacağı 4 milyar dolarlık hava savunma sistemi, NATO müttefikleri nezdinde rahatsızlık yarattı. Öte yandan ABD de, Türkiye'nin kararından duyduğu memnuniyetsizliği ortaya koydu.

NATO yazmanlığındaki yetkililer, üye bir ülkenin hava savunma sistemini güçlendirmek amacıyla yapılan yatırımlarla ilgili olarak siyasi tercihler konusunda bir yorum yapamayacaklarını dile getirdi. NATO yetkilileri buna karşın, Türkiye'nin Çin'le yapmayı hedeflediği ortak hava savunma sistemi üretiminin teknik açıdan NATO'nun hava savunma sistemiyle hiçbir şekilde uyuşmadığını vurguladılar. Türkiye'nin Çin'den yapacağı bu tedarikin istihbarat ve güvenlik açısından müttefikler için önemli bir sorun teşkil edeceğini hatırlatan NATO yetkilileri, Türkiye'nin Çin'le ortak olarak üreteceği hava savunma sistemlerinin, müttefiklerin de güvenliğini tehlikeye atabilecek nitelikte olduğunu hatırlattı.

NATO standartları tartışması

Çin ile yapılacak ortak üretimden çıkan ürünlerin sonradan NATO standartlarına çevrilemeyeceğine dikkat çeken askeri yetkililer, söz konusu sistemlerin hiçbir şekilde NATO standardına güvenilir olmayacağını savunuyor. Merkezi Almanya'nin Ramstein kentinde bulunan ve Türkiye'ye konuşlanmış olan Patriot'ların da bağlı olduğu NATO Müşterek Hava Kuvvetleri Komutanlığı yetkilileri de, NATO'nun hava savunma sisteminin 80'e yakın radar ve çok sayıda MIM-14 Nike Hercule tipi füzeden oluştuğunu hatırlattı. Aynı Kaynaklar, Türkiye'nin Çin Halk Cumhuriyeti ile üreteceği ortak hava savunma sisteminin NATO'nun sistemi ile bağlanamayacağını da dile getirdi. Başta Washington yönetimi olmak uzere Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere, NATO üyesi Türkiye'nin Çin'le yapmış olduğu anlaşmanın NATO standartlarına ve ruhuna aykırı olduğunu savunup, müttefiklerin bölgedeki güvenliğini de tehlikeye atabilecek nitelikte olduğunu düşünüyor.

ABD de karardan rahatsız

Türkiye'nin hava ve savunma sistemi tercihinde Çin firmasıyla anlaşması, ABD'yi rahatsız etti. Türkiye, Rus, ABD ve Avrupalı firmaları kenara koyarak, China Precision Machinery Import and Export Corp. (CPMIEC) şirketiyle FD-2000 füze savunma sisteminin alınması için anlaşmaya vardı. ABD, İran, Kuzey Kore ve Suriye ile 'Silahsızlanma Yasası'nı ihlal ederek ticaret yapan CPMIEC'i yaptırım listesine koymuştu. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan hafta sonunda yapılan açıklamada, "Türkiye hükümetiyle, ABD'nin yaptırım listesinde olan bir firmadan, NATO sistemleriyle uyumlu olmayan bir sistemin alınmasına yönelik anlaşma nedeniyle duyduğumuz rahatsızlığı paylaştık" dedi.