Dolar (USD)
32.48
Euro (EUR)
34.53
Gram Altın
2472.19
BIST 100
9537.01
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​Türkiye mikroçip üretebilir

"Türkiye'de taşın altına elini koyacak sanayici her zaman var" diyen OSD Başkanı Yenigün, "Mikroçip üretimi konusunda yatırımcı ve para konusunda bir sıkıntımız yok. Bizim bilgiyi aramamız ve bilgiyi üretmemiz lazım" dedi.
​Türkiye mikroçip üretebilir
11 Ekim 2021 01:00:00
"Türkiye'de taşın altına elini koyacak sanayici her zaman var" diyen OSD Başkanı Yenigün, "Mikroçip üretimi konusunda yatırımcı ve para konusunda bir sıkıntımız yok. Bizim bilgiyi aramamız ve bilgiyi üretmemiz lazım" dedi.

HABER: Fırat İpek

Son dönemde herkesin konuştuğu ve özellikle otomotiv üretimine olumsuz etki eden konuların başında mikroçip üretimi geliyor. Yarı iletken maddeden kaynaklı neredeyse tüm markalar otomotiv üretimlerine ara verdi ya da üretimlerini azalttı. Bu da Türkiye’de olduğu gibi dünya otomotiv pazarında ciddi arz sıkıntısı meydana getirdi. Bu sorun arz sorunuyla birlikte de otomobil fiyatların artmasına da neden oldu.

Çok basit bir örnekle; aynaların otomatik açılıp kapanmasının bile yarı iletken çiplerle olduğunu düşünürsek, günümüzde hareket eden bilgisayara dönüşen ve dönüşmeye devam eden bir otomobil için mikroçiplerin hayati öneme sahip olduğunu anlarız. Mikroçip hadisesi bu kadar önemli ve gündemde iken herkesin aklına şu soru geliyor: “Türkiye mikroçip üretebilir mi?”

BİLGİYİ ARAMAMIZ VE ÜRETMEMİZ LAZIM

Gündemi değerlendirmek ve Türkiye otomotiv pazarının durumunu açıklamak için bir grup gazeteciyle online toplantıda buluşan Otomotiv Sanayicileri Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün’e “Türkiye’de mikroçip üretim tesisi kurmak için yatırımcı var mı?” sorusunu yönelttim.

Mikroçip üretebilmemiz için iki şeye ihtiyacımız olduğunu söyleyen Yenigün,En önemlisi bilgiye ihtiyacımız var. İkincisi de o bilgiyi gerçekleştirecek, hayata geçirecek yatırımcıya ihtiyacımız var. Türkiye’de yeterince bu iş için elini taşın altına sokmak isteyen sanayici var. Ben paramız olmadığını da düşünmüyorum, paramız da var ama bilgi (know-how) dediğimiz konu orayı sıkıntıya sokuyor. Bizim yatırımcı aramak dışında esasında bilgi (know-how) aramamız şart” dedi.

Haydar Yenigün-3_aea84a4f5b584fa9efa0258225cae114.jpg

TÜRKİYE’YE YENİ YATIRIM GELECEK

Türkiye’ye yatırım gelir mi, gelmez mi? konusuyla ilgili de açıklama yapan Yenigün, “Türkiye’de bir çok yerde olmayan çok değerli üç tane şey var. Çok yüksek kalibre üretiyoruz. Hatta Avrupa kalitesinin üzerinde kalitede üretiyoruz. Çok esneğiz. Özellikle tedarik sanayindeki bu sıkıntıları Türkiye’deki firmalar kadar başarılı yöneten ben hiçbir ülke bilmiyorum. Ve de tabii ki çok verimliyiz. Verimli olmak demek esasında her zaman var olan bir sistemden en yüksek katma değeri oluşturmak. Bu üç nedenden dolayı ben Türkiye’ye yeni markaların yatırım yapacağını düşünüyorum” diye konuştu.

TOPLAM OTOMOTİV ÜRETİMİ YÜZDE 8 ARTTI

OSD’nin açıkladığı Ocak-Eylül verilerini göre, yılın ilk dokuz ayında otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artarak 921 bin 619 adet, otomobil üretimi yüzde 1 azalarak 571 bin 108 adet olarak gerçekleşti. Aynı dönemde, otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 9 artarak 671 bin 674 adet olurken, otomobil ihracatı ise yüzde 4 azalarak 401 bin 437 adet oldu. Bu dönemde, toplam pazar geçen yıla göre yüzde 15 artarak 582 bin 83 adet düzeyinde gerçekleşirken, otomobil pazarı yüzde 12 oranında arttı ve 434 bin 800 adet oldu.