Dolar (USD)
32.67
Euro (EUR)
35.04
Gram Altın
2447.27
BIST 100
10343.31
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkiye, mayıs ayında tüm zamanların ihracat rekorunu kırdı

Türkiye, mayıs ayında 24,1 milyar dolarla tüm zamanların aylık ihracat rekoruna imza attı. Ocak-mayıs dönemini kapsayan beş aylık ihracat ise 106,9 milyar dolara ulaştı.
Türkiye, mayıs ayında tüm zamanların ihracat rekorunu kırdı
29 Haziran 2024 18:22:25
Türkiye, mayıs ayında 24,1 milyar dolarla tüm zamanların aylık ihracat rekoruna imza attı. Ocak-mayıs dönemini kapsayan beş aylık ihracat ise 106,9 milyar dolara ulaştı.

Mayıs ayı dış ticaret verileri, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe tarafından İstanbul'da açıklandı.

TİM Başkanı Gültepe, ilk dört ayda genel olarak yatay bir seyir izleyen ihracatta, mayıs ayında yakalanan sıçramanın kendileri için büyük moral olduğunu söyledi. Emek yoğun sektörlerde devam eden daralmaya rağmen elde edilen başarının çok daha anlamlı olduğunu vurgulayan Gültepe, şöyle devam etti:

“Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre, mayısta 24,1 milyar dolarla tüm zamanların aylık ihracat rekorunu kırdık. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,4 artıdayız. Ocak-mayıs dönemindeki 5 aylık ihracatımız ise yüzde 4,5 artışla 106,9 milyar dolara ulaştı. Hizmet İhracatçıları Birliğimizin çalışmasına göre mayısta hizmet ihracatımızın da 9 milyar dolar civarında gerçekleşeceğini öngörüyoruz.”

20 sektörün ihracatında artık görüldü

“Sektörler özelinde baktığımızda otomotiv 3,2 milyar dolarla yine ilk sırada yer alıyor. Otomotivi 3 milyar dolarla kimya, 1,6 milyar dolarla hazır giyim, 1,5 milyar dolarla elektrik-elektronik ve 1 milyar 466 milyon dolarla çelik sektörü takip etti. Makine ile savunma ve havacılık sektörlerimiz tarihlerinin en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdi. Geçen ay 20 sektörümüz ihracatını artırırken, 6 sektörümüzde düşüş kaydedildi. Oransal olarak ihracatını en fazla artıran sektörlerimiz ise yüzde 65 ile fındık ve mamulleri, yüzde 59 ile savunma ve havacılık, yüzde 25 ile mücevher, yüzde 24 ile kimyevi maddeler ve yüzde 18 ile meyve-sebze mamulleri oldu. Rekabet gücü zayıflayan emek yoğun sektörlerimiz mayıs ayını da ne yazık ki ekside kapattı. Örneğin küresel talep artışına rağmen hazır giyim sektörü bu ay da artıya geçemedi. Çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri ihracatımız yüzde 5,7, deri yüzde 8,3, tütün ise yüzde 18 geriledi. Firmaların yasal merkezini baz alan TİM verilerine göre geçen ay 55 ilimiz ihracatını artırdı. En çok ihracat yapan 5 ilimiz, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara, İzmir şeklinde sıralandı. Ankara, Sakarya, Konya, Tekirdağ, Eskişehir, Giresun, Erzurum ve Bartın tarihlerinin en yüksek ihracatına imza attı.”