Dolar (USD)
33.98
Euro (EUR)
37.61
Gram Altın
2728.37
BIST 100
9771.16
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkiye Kerkük'teki 18 yıllık krizi çözdü

Irak'ın Kerkük kentinde yerel seçimlerin üzerinden 7 ay geçmesine rağmen kent yönetimindeki belirsizlik devam ediyordu. Türkiye'nin diplomatik girişimleri sayesinde bu belirsizlik çözüme kavuştu.
Türkiye Kerkük'teki 18 yıllık krizi çözdü
25 Temmuz 2024 10:10:54
Irak'ın Kerkük kentinde yerel seçimlerin üzerinden 7 ay geçmesine rağmen kent yönetimindeki belirsizlik devam ediyordu. Türkiye'nin diplomatik girişimleri sayesinde bu belirsizlik çözüme kavuştu.

Haber: Yunus Akseki

18 Aralık 2023'te Kerkük'te 18 yıl aradan sonra yerel seçimler yapıldı. Türkiye'nin desteğiyle 9 Türkmen partisi tek liste halinde seçime katıldı.

Seçim sonucunda, 16 sandalyeye sahip Kerkük İl Meclisi'nde üye sayısında bir denge oluştu. Ancak meclis, seçimden 7 ay sonra yapılan ilk toplantısında yerel yönetimini oluşturamıyordu.

Uzun süreli belirsizlik, Türkiye'nin diplomatik çabaları sayesinde çözüme kavuşturuldu.

Kerkük İl Meclisi'nde varılan mutabakata ilişkin detaylara ilk kez TRT Haber ulaştı. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre, Türkiye uzun süredir Kerkük'te dönüşümlü valilik modeli üzerinde çalışıyordu.

100 yıl sonra Türkmen vali olacak

Varılan mutabakata göre Türkmenler, Kürtler ve Araplar valilik görevini dönüşümlü olarak üstlenecek.

Böylece 100 yıl sonra Türkiye'nin girişimleriyle Kerkük'te bir Türkmen vali olacak.

18 yıl aradan sonra yapılan ilk seçim

Diplomatik kaynaklar, gelişmeye ilişkin TRT Haber’e özel değerlendirmelerde bulundu. Yapılan açıklamada, varılan mutabakat doğrultusunda kurulacak idarenin PKK terör örgütünün varlığına izin vermemesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, Kerkük’te tüm yerel unsurları temsil eden bir yönetimin oluşturulması temennisinde bulunuldu.

Diplomatik kaynakların ifadeleri şu şekilde:

"Yerel unsurların çeşitliliği bakımından 'barış içinde bir arada yaşama' ilkesinin sembolü olması gerektiğine inandığımız Kerkük, Irak’ın bütünlüğü, istikrarı ve güvenliği bakımından ülkenin yapı taşı niteliğindeki bir vilayetidir. Kerkük’te 18 yıl aradan sonra yapılan vilayet seçimleri sonucunda kurulacak idareye tabiatıyla Kerküklüler karar verecek olup, temennimiz başta PKK olmak üzere terör örgütleri ve iltisaklı yapıların vilayette melce bulmasına hiçbir surette meydan verilmemesi. Türkmenler dahil Kerkük’teki tüm yerel unsurların temsilini temin eden bir yönetim teşkil edilmelidir"

Kaynak TRT Haber