Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.89
Gram Altın
2443.43
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkiye kazanacak

3.6 milyon adete ulaşan 20 yaş üstü araç sayısı her geçen gün artıyor. Hükümetin devreye soktuğu ‘hurda teşviği’ nisbeten sektörü hareketlendirse de yeterli olmadı. Şimdi de ikinci el araçlara dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 80’inin yaşadığı Afrika ve Asya’da ihracat yolu açıldı. Böylece yılda ülkemize 2 milyar dolar döviz girdisinin yanı sıra, çevre kirliliği önlenecek ve yakıttan tasarruf edecek.
Türkiye kazanacak
21 Ocak 2019 00:02:00
3.6 milyon adete ulaşan 20 yaş üstü araç sayısı her geçen gün artıyor. Hükümetin devreye soktuğu ‘hurda teşviği’ nisbeten sektörü hareketlendirse de yeterli olmadı. Şimdi de ikinci el araçlara dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 80’inin yaşadığı Afrika ve Asya’da ihracat yolu açıldı. Böylece yılda ülkemize 2 milyar dolar döviz girdisinin yanı sıra, çevre kirliliği önlenecek ve yakıttan tasarruf edecek.

FIRAT İPEK

Türkiye otomotiv sanayi yapılan yatırımlar ve teşviklerle ülke ekonomisinin her zaman bir numaralı sektörü olmuştur. Geçtiğimiz yıl 32 milyar dolarlık ihracata imza atan otomotiv sektörü Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunu kırdı. Otomobil ihracatı ise 12,4 milyar dolar döviz girdisiyle yılı kapattı.

Her geçen yıl ihracatını artıran otomotiv sektöründe ikinci el otomobil ihracatı her zaman gündeme gelmiştir. Fakat bir türlü hükümet bu konuda gereken adımları atmadı. Trafiğe kayıtlı araç sayısının yüzde 0.43 artarak 22 milyon 134 bin 792 olması ve 20 yaş ve üstü araçların 3.6 milyon olarak kayıtlara geçmesi durumun aciliyetini gösteriyor. Zira 20 yaş ve üstü araçların karbon salınımı çevreyi daha fazla kirletirken, yakıt tüketimi de daha fazla oluyor. Bu durumu düzeltmek için 20 yaş ve üstü araçlarla ilgili ‘hurda teşviği’ni yasasını hayata geçiren hükümetin bu hamlesi bir nebze de olsa sektörü hareketlendirse de hedeflenen olmadı. Şimdi ise hükümet Afrika ve Asya pazarlarına ikinci el otomobil ihracatı için düğmeye bastı.

TÜRKİYE İÇİN BİÇİLMİŞ KAFTAN

Kayıtlara göre Afrika yaklaşık 1.3 milyar, Asya 4.5 milyar nüfusu sahip. Dünya nüfusunun ortalama 7.5 milyar olması Afrika ve Asya pazarının Türkiye için biçilmiş bir kaftan olduğunu gösteriyor. Yılda 200 bin, 10 yılda ise 2 milyon aracı bu ülkelere ihraç edersek 20 milyar dolar döviz girdisi sağlayacağız. Böylece Türkiye her açıdan kazanacak.

YILLAR ÖNCE İBRAHİM AYBAR SÖYLEMİŞTİ

Hükümet ikinci el araçların Afrika ve Asya’ya ihracatıyla ilgili şimdi adım atsa da Renault Mais eski Genel Müdürü İbrahim Aybar yıllardır bu konuyu gündeme getiriyor. Otomobilhaber.com.tr’den edindiğimiz bilgiye göre Aybar yıllar önce şunları demişti: "Türkiye, ciddi bir şekilde yaşlı araç parkı haline gelmeye devam ediyor. Yeni araçları satıyoruz, eskiler devreden çıkmıyor. Bunlar için hurda gibi çözümler denendi ama öyle gözüyor ki hükümetimiz makroekonomik anlamda yeni bir hurda uygulamasını tercih etmiyor. O zaman bu eski araçları Türkiye'nin dışına çıkartan, başka ülkelere ihraç edebilen ve böylece hem eski araçlardan kurtulup, hem de ihraç geliri sağlayacağımız yeni iş modellerini devletimizin katkısıyla bulmamız lazım. Bugün AB'deki eski araçlar çok güzel dünyanın başka yerlerinde pazar buluyor. Uzak Doğu'nun eski araçları çok güzel pazar bulabiliyor. Biz niye bulmayalım?"

Ödül avcısı Hyundai

Neredeyse her hafta yeni bir ödülün sahibi olan Hyundai, bu başarısını ve istikrarını son olarak Amerika’da da gösterdi. Geçtiğimiz yıl ülkemizde de satışa sunulan KONA, markanın B-SUV segmentindeki iddiasını gözler önüne sermiş ve çoğu ülkede ilgiyle karşılanmıştı. Kaliteli alt yapısı ve konforlu kullanım özellikleriyle kullanıcılar kadar otoritelerin de dikkatini çeken Hyundai KONA, geçtiğimiz yılın başında da elektrikli versiyonunu satışa sunmuştu. Seri üretim elektrikli ilk B-SUV modeli olan KONA EV, full şarj ile 449 kilometreden fazla yol katedebiliyor. Bu özellikleriyle beraber KONA ve KONA EV, Kuzey Amerika Yılın Otomobilleri ve Kamyonları Ödülleri kapsamında jüri üyeleri tarafından Yılın En Kullanışlı Otomobilleri olarak seçildi ve birincilik ödülünü aldı.

ELEKTRİKLİ KONA YAKINDA TÜRKİYE’DE

KONA modelimizin satışa sunulmasının hemen ardından 20’den fazla ödül almasının mutlu ettiğini belirten Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker, “KONA modelimizin elektrikli versiyonunu Türkiye’de satışa sunmak için çalışmalarımıza tüm hızımızla devam ediyoruz. Çok yakın bir gelecekte, Hyundai Assan olarak çeşitli sürprizlerimiz olabilir” dedi.

Faizsiz ve vade farksız araç sahibi olmanın yolu: BİRARABAM

Faizsiz finansal çözüm modeli ile sektöre yeni bir yoluk getiren Birarabam Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çiftçi, “Birevim, alt markası olan Birarabam ile faiz ya da vade farkı ödemek zorunda kalmadan araba sahibi olmanızı sağlıyor. 66 aya kadar taksit imkanı sunuyoruz. Böylelikle hiç peşinat vermeden araba sahibi olabildiğiniz gibi küçük taksitlerle de alabiliyorsunuz. Bunların yanında dileyen müşterilerimiz sıfır km. ya da ikinci el araba alabiliyor” diye konuştu.

Jeep Wrangler yılın SUV’u seçildi

SUV dünyasının en tecrübeli markalarından Jeep’in gelmiş geçmiş en yetenekli modeli yeni Jeep Wrangler Rubicon, dünyanın en prestijli off-road yayınlarından Four Wheeler tarafından yeni bir ödüle layık görüldü. Jeep Wrangler, Birçok rakibini geride bırakarak “2019 Yılının SUV’u” ödülünü almaya hak kazandı.

BMW 8’inci kez rekor kırdı

BMW Group, 2018 yılında gerçekleştirdiği 2 milyon 490 bin 664 adetlik BMW, MINI ve Rolls-Royce satışıyla 8’inci kez üst üste kendi satış rekorunu kırdı. Geçtiğimiz yıl, bir önceki yıla göre toplamda % 1,1 büyüme ile tarihindeki en yüksek otomobil satışına imza attı.

Yeni Renault Clio geliyor

Türkiye’de ve dünyada grup olarak satışlarını artıran Renault, ikinci yarıyılda uluslararası pazarlarda yeni model lansmanları ve Cenevre Otomobil Fuarı’nda dünya prömiyeri gerçekleştirilecek. Grup’un Avrupa’daki amiral modeli Yeni Clio ile kazanacağı ivme sayesinde, 2019’da satışlarında küçük bir artış hedefliyor.

Kışa meydan okuyan akü AKO

Türk otomotiv sanayiinin köklü kuruluşlarından AKO Grup bünyesinde yer alan AKO Akü, Matrix Press teknolojisiyle kış koşullarında performansı düşmeyen, yakıt tasarrufu sağlayan aküler sunuyor.