Dolar (USD)
34.92
Euro (EUR)
36.39
Gram Altın
2942.93
BIST 100
10025.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkiye-İsveç Güvenlik Mekanizması toplantısı Ankara'da yapılacak

Türkiye ile İsveç arasında "Güvenlik Mekanizması" toplantısı yarın Ankara'da yapılacak. Toplantıya Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve İsveç Dışişleri Bakanı Maria Malmer Stenergard başkanlık edecek.
Türkiye-İsveç Güvenlik Mekanizması toplantısı Ankara'da yapılacak
17 Eylül 2024 14:19:58
Türkiye ile İsveç arasında "Güvenlik Mekanizması" toplantısı yarın Ankara'da yapılacak. Toplantıya Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve İsveç Dışişleri Bakanı Maria Malmer Stenergard başkanlık edecek.

Dışişleri kaynaklarına göre, Türkiye ile İsveç arasında ilk kez düzenlenecek olan Güvenlik Mekanizması toplantısı, iki ülkenin terörizm konularındaki iş birliğini güçlendirme açısından büyük önem taşıyor.

2023 NATO Vilnius Zirvesi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve NATO Genel Sekreteri'nin katılımıyla yapılan toplantıda, Türkiye ve İsveç arasında Bakanlar seviyesinde bir "Güvenlik Mekanizması" kurulması kararlaştırıldı. Bu mekanizma kapsamında, İsveç'in Haziran 2022'de imzalanan Üçlü Mutabakat Zaptı çerçevesindeki taahhütlerini tamamen yerine getirmesi bekleniyor ve bir "yol haritası" sunulması üzerinde mutabık kalındı.

Görüşmelerde, yol haritasının çerçevesinde, özellikle PKK/PYD/YPG ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadele ve güvenlik iş birliği konuları ele alınacak. Ek olarak, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile İsveç Dışişleri Bakanı arasındaki görüşmelerde ikili ilişkiler ve bölgesel-küresel gelişmeler de değerlendirilecek.

İki ülke arasında 'Üçlü Mutabakat Zaptı' imzalanmıştı

İsveç ve Finlandiya, 18 Mayıs 2022'de resmi olarak NATO üyeliği için başvuruda bulunmuş, 28 Haziran 2022'de ise NATO Madrid Zirvesi sırasında Türkiye ile İsveç ve Finlandiya arasında Üçlü Mutabakat Zaptı imzalanmıştı.

Bu mutabakat, terörle mücadele ve savunma sanayii alanlarında çeşitli taahhütleri kapsıyor. İsveç ve Finlandiya, mutabakat çerçevesinde terörle mücadele mevzuatlarını güçlendirme, PKK ve uzantılarının faaliyetlerini engelleme, FETÖ ve PYD/YPG'ye destek vermeme, Türkiye'nin terörle bağlantılı iade ve sınırdışı taleplerini hızla işleme koyma, terör örgütlerinin propaganda, finansman ve eleman devşirme faaliyetlerini yasaklama, ayrıca Türkiye'ye yönelik savunma sanayii ihracatındaki kısıtlamaları kaldırma konularında taahhütlerde bulunmuştu.

İsveç terörizmle mücadele çerçevesinde önemli adımlar attı

İsveç, Üçlü Mutabakat Zaptı'nın imzalanmasının ardından, terörizmle mücadele çerçevesinde önemli adımlar attı. Yeni Terörizmle Mücadele Yasası, 1 Temmuz 2022'de yürürlüğe girdi ve bu yasa, terör örgütleriyle angajman ve destek vermenin örgütlenme özgürlüğünü sınırlandırmasını öngörüyor. Ayrıca, 1 Ocak 2023 itibarıyla İsveç Anayasası'nda yapılan değişikliklerle, terör örgütüne katılım suç olarak kabul edildi.

1 Haziran 2023'te yürürlüğe giren güncellenmiş Terörizmle Mücadele Yasası, terör örgütüne katılımı suç olarak tanımladı. İsveç, Türkiye ile ilgili davalar ve konularda eşgüdümü sağlamak amacıyla bir İrtibat Savcısı atadı.

PKK'nın İsveç'teki önemli finansman kaynaklarından biri olan sözde "Kürt Kızılayı" oluşumunun banka hesabı kapatıldı. Üçlü Mutabakat Zaptı öncesinde, PKK/PYD/YPG/SDF'nin temsilcileri İsveç'te Bakan düzeyinde kabul görmekte ve sık sık temaslarda bulunmaktaydı. İsveç Hükümeti, PYD/YPG'nin PKK ile bağlantısına atıfta bulunarak, PYD/YPG ile arasına mesafe koyacağını duyurdu. Ayrıca, bazı PKK mensupları hakkında yargı süreci başlatıldı ve Şubat 2024'te İsveç güvenlik kurumları tarafından yayımlanan yıllık değerlendirme raporlarında PKK'nın finansman ve propaganda faaliyetlerine dair bilgilere yer verildi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin