Dolar (USD)
34.15
Euro (EUR)
37.98
Gram Altın
2879.01
BIST 100
9889.87
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkiye insanlığın vicdanı oldu

Dünyadaki bütün insani krizlere koşturan Türkiye yardımlar konusunda insanlığın vicdanı oldu. Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonu Avrupa Bölgesi başkanlığına aday oldu.
Türkiye insanlığın vicdanı oldu
19 Ekim 2017 09:29:00
Dünyadaki bütün insani krizlere koşturan Türkiye yardımlar konusunda insanlığın vicdanı oldu. Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonu Avrupa Bölgesi başkanlığına aday oldu.

İSMAİL ZELVİ

AB'ye tam üyelik konusunda Türkiye'ye posta koyan Avrupalılar, iş insani yardımlara gelince ortak çalışmak için can atıyorlar. Myanmar'dan, Somali'ye, Irak ve Suriye'den Güney Amerika'ya kadar her alanda sahada olan Türk Kızılayı 190 üyeli Federasyon'da 53 üyeli Avrupa bölgesinin liderliğine aday oldu.

Mazlum coğrafyalara yılda 6 milyar dolarlık insani yardımıyla ulaşan Türkiye insanlığın vicdanı oldu. Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, 5-11 Kasım tarihlerinde Antalya'da yapılacak Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu toplantılarında Avrupa bölgesi başkanı olmak için aday oldu. Kınık, 53 üyeli Avrupa zonunda Alman Volkmar Schön ile yarışacak. Federasyonun Global başkanlığına ise Ürdünlü Mohammed Al-Hadid, İsvçli, Margareta Wahlström, Norveçli Sven Mollekleiv, İtalyan Dr. Francesco Rocca aday oldu.

Adaylığını İstanbul The Marmara Otelde düzenlediği basın toplantısı ile açıklayan Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık Türkiye'nin insani yardımlarıyla ilgili detaylı bilgi verdi.

Avrupa Kızılay ile çalışmak istiyor

Türkiye'nin AB'ye katılım süreciyle ilgili birçok engel çıkartan Avrupalılar insani konularda Türkiye ile çalışmak için birbirleriyle yarışıyorlar. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye'deki Suriyelilere harcanmak için 6 milyar Avro vadeden ancak bunun 450 milyon Avrosunu veren AB, Kızılay ile yılda 1 milyar Avroluk yeni bir protokol imzaladı. Türkiye'nin tek başına bugüne kadar 25 milyar dolar harcadığı Suriye odaklı göçmen krizinde, AB fonlarından gelecek 1 milyar dolar, Suriyelilerin, gıda, eğitim, barınma harcamalarında kullanılacak.

Antalya'daki toplantılara katılacak 1500 delegenin dünyadaki insani krizlere insani çözüm bulmak için çalışacağını belirten Dr. Kınık, "İnsanlığın ızdırabı 2. Dünya savaşından beri en üst noktaya ulaştı. Yaşadığımız dünyada bir taraf kendisine yetecek olan gıdayı bulamadığı için yoksulluktan dolayı açlıkla boğuşurken bir başka taraf ihtiyacından fazla gıdayı tükettiği için oluşan hastalıklarla boğuşuyor. Dünyada her yıl 4 milyar ton gıda üretiliyor. Bu gıdanın 1.3 milyar tonu hiç tüketilmeden çöpe atılıyor. Sadece ABD'de çöpe atılan yılda 222 milyon ton gıda ile sahra altı afrikanın açlarının tamamı iki sefer doyabiliyor. Dünyada bir adaletsizlik, dağılımda bir dengesizlik var. Önlenebilir hastalıklar sebebiyle 6 milyon 5 yaşın altında bebeği toprağa veriyoruz, 3 milyonu açlıktan dolayı hayatını kaybediyor. Bebeğini doğururken her yıl 350 bin anne ölüyor. Bunun en az 20 katı anne maalesef sakat kalıyor" şeklinde konuştu.

Emin eller olarak 30 milyon gönüllüyle her yıl 150 milyon insana yardım götürdüklerini belirten Dr. Kınık, "BM'nin sivil toplum kuruluşlarının insani projeleriyle ilgili yaklaşık talepleri 30 milyar dolar civarlarında BM'nin bu talebinin yüzde 42'si fonlanıyor. Bu paranın da büyük bölümü masraflara, persanel maaşlarına, diğer giderlere gidiyor. Çok düşük bir kısmı toplanan paraların ihtiyaç sahiplerine ulaşabiliyor" dedi.

Arakanlılara 24 bin konut yapılacak

Arakanlı Müslümanların ızdırabını gidermek için Bengladeş ve Myanmar hükümetiyle anlaşma sağladıklarını belirten Dr. Kerem Kınık, "50 milyon dolar harcayarak 24 bin konut yaptıracağız. Ayrıca Myanmar hükümetiyle Arakan'da kalan insanlara insani yardım ulaştırmak için çalışmaları hızlandırdık" dedi.

İdlib opeasyonu nefes aldıracak

Mehmetçiğin İdlib harekatıyla çok zor şartlarda yaşayan 3 milyon insana nefes aldırılacağını belirten Dr. Kınık, "İdlib'teki insani durum çok büyük bir dram halini aldı. İdlib'te, Halep, Hama, Humus, Şam, Rakka, Haseke, Kamışlı'dan gelmiş olan iç mültecileri barındırıyor. 400 kamp var. Bunlar derme çatma kamplarda 800 bin civarında insan yaşıyor. Bu insanlar İdlib'li değiller sığınmış insanlar. Bu derme çatma kamplarda yaşayan insanlar, üretim yapamıyorlar, dış yardımlara muhtaçlar, 3 milyona yaklaşan idlibin nüfusuyla, nerden geldiği belli olmayan hava saldırıları, idlibteki terör unsurlarının kendi aralarında yaptığı çatışmalar, insanların aile ve topraklanı korumak için yaptığı direnişle çatışmasıyla silahlı çatışmalar yapılıyor. Öncelikle siviller etkileniyor. Türkiye'nin insancıl diplomasi ajandası ile yürütüğü diplomaside çatışmasızlık alanı ilan edilen İdlib'te sınır ötesi yardımlarımızı Birleşmiş Milletler ve Kızılay ve Kızılhaç federasyonunun izniyle gerçekleştiriyoruz." Şeklinde konuştu

Türkiye'deki Suriyeliler

Suriye nüfusunun yarısından fazlasının mülteci durumuna geldiğini belirten Dr. Kınık, "Bu insanların birçoğu silah zoruyla birkaç kez mülteci durumuna getirildiler. Bunların 3 milyonunu aşkın mültecisini Türkiye'de misafir ediyor uz. Suriyenin içersinde 6 milyon iç mülteciye destek veriyoruz. Önümüzdeki günlerde Suriye Arap Kızılay başkanıyla görüşme gerçekleştireceğiz. Suriye'nin içersinde insani yardımın ulaşmadığı tek bir nokta kalmayacak" dedi.

Türkiye en çok yardım yapan ülke

270 bin Suriyeli bebek doğdu, kimliğinde mülteci yazan, doğum yeri Türkiye olan 270 bin çocuğumuza bakmak zorundayız, eğitim imkanı sağlamak durumundayız. 250 bin Suriyeli çocuğa düzenli eğitim bursu veriyoruz. Kızılay ilköğretim okulu inşa ettik 500 bin Suriyeli çocuk Türkiye'de okula gidiyor. Ama halen 300 binin üzerinde Suriyeli çocuğun okula gitmesi gerekiyor. Türkiye dünyada insani yardımlar konusunda ABD'den sonra 2. Sırada yer alıyor. ABD, 6,3 milyar dolar insani yardım yapıyor Türkiye 6 milyar dolar insani yardımla ikinci sırada. GSMH'dan oranla paylaştığımızda ABD %0.03'ünü paylaşıyor, Türkiye % 0.75'ini paylaşıyoruz 30 kat daha fazla cömertlik gösteriyoruz.

Somali'nin umudu olduk

Somali'de kurtarma operasyonu gerçekleştirdiler. Bu bölgede, kuraklık, yoksuklulk, savaş nedeniyle oluşan insanlık dramına müdahale etmeye çalışıyoruz. Bu sene içerside umudu ol kampanyası ile, Somali, Yemne, Gazze'ye, Güney Sudan'a çok büyük bir insani yardım hareketi başlattık. 13 milyon insana ulaştık. Gıda güvenliği, beslenme, alt yapı, sağlık hizmetleri konusunda çok boyutlu çalışmalar yürütüyoruz. Somali'de açlık ve kuraklık krizinin başladığı 2011 yılından beri daimi delegasyonumuz bulunmakta, Daimi delegasyonumuz somalide toplumsal dayanıklılığın artırılması için çok boyutlu çalışmalar yürütüyor, insancıl diplomasi, kalkınma temelli yardımlar, acil insani destek. Somali'ye son 2 yıl içersinde 2 tane her biri 15 bin tonluk bin tırla taşınan her biri 3 milyon insanı bir ay boyunca besleyecek olan gıda desteğimiz oldu. Toplamda 6 milyon insanı bir ay besleyecek kadar gıda taşıyordu. Kolera salgını Yemen ve Somali'de ilaç ve tıbbi malzeme desteğimiz oldu. Sağlık Meslek Yüksek Okulu inşaa ettik. Yemen'de de delegasyonumuz açıldı. Yemen'i içinde 13 bin ton gıda dağıtımı yapıldı 2 sahra hastanesi, 60 ton kolera ilacı Yemen' e ulaştırıldı. Güney Sudan ve Cuba bölgsinde oluşan salgın hastalık ve açlığa yönelik Hartumdan insani yardım ulaştırıyoruz.

Irak'a yardım sürüyor

Irak'ta da yardımların devam ettiğini belirten Kınık, Irak'ta arkadaşlarımız insan ızdırabının dindirilmesi için arkadaşlarımız çalışıyorlar. Burada gerek Suriye'den göç etmiş olan insanlar, gerek Musul ve Telefar operasyonunda yerlerinden edilmiş insanlara bu krizin başladığı günden itibaren insani destek sağlıyoruz. Orada barınmaları için kamplar yapıyoruz, günlük yemek ve ekmek çıkartıyoruz.