Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkiye ile Rusya arasında anlaşma sağlandı

Moskova''dan gelen ilk bilgilere göre; Türkiye ile Rusya arasında anlaşma sağlandı.
Türkiye ile Rusya arasında anlaşma sağlandı
05 Mart 2020 19:50:00
Moskova''dan gelen ilk bilgilere göre; Türkiye ile Rusya arasında anlaşma sağlandı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenliyor.

İdlib konusunda varılan mutabakata ilişkin liderlerin ortak açıklama yapmak üzere kameralar karşısına geçti.

ATEŞKES KARARI

Anlaşmaya göre; ateşkes kararı gece yarısından itibaren yürülüğe girecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki ülke arasında yapılan anlaşmaya ilişkin, "Şahsi yakın temasımız çözüme imkan sağlıyor. Kritik durumlarda her zaman elde edilen mutabakatlara dayanarak uzlaşabilmeyi başarabiliyorduk, çözümler üretiyorduk, bugün de öyle oldu. İdlib'deki hassas durumu ele aldık. Türk askerleri için taziyelerimi yineliyorum. Astana sürecinin öneminde uzlaştık.

İdlib konusunda ortak belge hazırladık. İki ülke dışişleri bakanları bu belgeyi beyan edecekler. Ortak belgenin İdlib bölgesinde ateşkese vesile olacağına ve insani yardım konusunda ilerleme sağlanmasına yardımcı olacağına inanıyoruz.

SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ

Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanayız. Türkiye Cumhurbaşkanı'na Moskova'ya geldiği için teşekkür ediyorum. Tüm Türk mevkidaşlarıma yapıcı çalışmaları için teşekkür ediyorum." açıklamasını yaptı.

ERDOĞAN: REJİM ATEŞKESİ İHLAL EDERSE...

"İdlib'deki son gelişmeleri ele aldık" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: "Rejimin zulmünden kaçan, sayıları 1,5 milyonu bulan bölge halkı bizim sınırlarımıza yığılmıştır.

Rejimin saldırıları sükuneti bozmuştur.

Rus güçleri ile koordinasyona önem verdik.

İdlib'de yeni statü kaçınılmaz hale gelmiştir.

İDLİB'DE ATEŞKES KARARI

İdlib'de bu gece 00.01 itibarıyla ateşkes yürülüğe girecektir.

En kısa sürede ateşkesi gerçekleştirecek, ardından birlikte kararlaştıracağımız diğer adımları süratle atacağız."

Varılan mutabakata göre; Türkiye, rejimin ateşkesi ihlal etmesi durumunda tüm hedefleri vurma hakkını saklı tuttu.

PUTİN'İ ÜLKEMİZE BEKLİYORUZ

Köklü ilişkilerimizi ilerletmek en büyük arzumuzdur. Sayın Putin'i ülkemize bekliyoruz. 2008 Eylül ayında Soçi'de vardığımız mutabakatla İdlib'de istikrarı sağlamıştık.

SALDIRILARIN ÖNLENMESİ İÇİN...

Bölgeye yönelik saldırıları önlenmesi için gerekli tedbirleri alacaktık. Rejimin geçen mayıstan bu yana çoğalan saldırıları suküneti bozmuştur. Bunun birinci derecede sorumlusu rejimdir.

4 MİLYON İNSANIN TERÖRİST İLAN EDİLMESİNİ KABUL EDEMEYİZ

Bu bölgede yaşayan 4 milyon insanın terörist olarak ilan edilip bombalanmasını kabul edemeyiz. Rejimin zulmünden kaçan 1.5 milyon bölge halkı sınırlarımıza yığılmıştır.

REJİM TÜRKİYE'Yİ GÖÇ BASKISIYLA ZORA SOKMAKTADIR

Rejimin amacı İdlib'i insansız hala getirip Türkiye'yi göç baskısıyla zora sokmaktır. Gözlem noktaları sahadaki durumu kontrol etme değil ateşkesi kontrol etmekle yükümlüdür.

İDLİB'DE YENİ BİR STATÜ OLUŞTURULMASI...

Rejimin saldırganlığının önüne geçmek ev diğer grupları dizginlemek için aktif bir rol aldık. Rus güçleriyle koordinasyonu sıkı tutmaya özen gösterdik. Üzüntü verici hadiselerin atdından İdlib'de yeni bir statü oluşturulması acil hale gelmiştir.

Rejimin bizi zedeleyecek eylemlerine göz yumulmayacağına inanıyorum. En kısa sürede ateşkesi gerçekleştirecek ardından birlikte kararlaştıracağımız adımları süratle atcağız. Bu gece saat 00.01'de ateşkes yürürlüğe girecek. Amacımız bölgedeki krizin daha ileri gitmesini önlemektir.

TÜRKİYE REJİMİN SALDIRILARINA CEVAP VERME HAKKINI SAKLI TUTACAK

Türkiye bu süreçte rejimin yapabileceği saldırılara cevap verme hakkını saklı tutacaktır."