Dolar (USD)
34.44
Euro (EUR)
36.36
Gram Altın
2837.52
BIST 100
9389.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkiye için yeni bir fırsat

Rusya ile ABD'nin anlaşıp PKK/YPG'ye Nabucco boru hattının önünü kestirerek Türkiye'den boru hatlarının geçmesini engellediğini belirten Prof. Dr. Şener Üşümezsoy "Gaz üreticisi Türkmenistan Türkiye için en önemli gaz kaynaklarından biri olabilir. Günümüzde Rusya'ya yapılan ambargo şartlarında Türkmenistan gazı Azerbaycan üzerinden Türkiye'ye gelebilir." dedi.
Türkiye için yeni bir fırsat
28 Mart 2022 08:59:37
Rusya ile ABD'nin anlaşıp PKK/YPG'ye Nabucco boru hattının önünü kestirerek Türkiye'den boru hatlarının geçmesini engellediğini belirten Prof. Dr. Şener Üşümezsoy "Gaz üreticisi Türkmenistan Türkiye için en önemli gaz kaynaklarından biri olabilir. Günümüzde Rusya'ya yapılan ambargo şartlarında Türkmenistan gazı Azerbaycan üzerinden Türkiye'ye gelebilir." dedi.

HABER: ÖZLEM DOĞAN

Rusya Ukrayna arasındaki savaş sürüyor. Hem taraflardan hem de Avrupa ve ABD’den ardı ardına açıklamalar ve tehditler sürerken Ukraynalılar da mülteci olarak başka ülkelere sığınmaya devam ediyor. ABD Başkanı Joe Biden açıklamasında Rus ekonomisini kalbinden vurduklarını, dünyanın en büyük ekonomilerinden olan Rusya'nın ekonomisinin artık ilk 20'ye bile giremeyeceği ifadelerini kullandı. Savaşa dair en önemli noktalardan biri olan enerjide Rusya’ya önemli ölçüde bağımlı olan Avrupa’nın bu konuda Rusya ile nasıl bir aşamaya geleceği de merak konusu. Bölgedeki krizin bilhassa enerji üzerinden ülkelere yansımalarını Petrol Şoku ve Yeni Ortadoğu Haritası, Petrol Düzeni ve Körfez Savaşları, Türkiye’nin Kesik Damarları kitaplarında bölgedeki enerji haritası ve savaşlarını anlatan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy Milat’a anlattı.

YENİDEN MÜMKÜN OLMAYABİLİR

Rusya’nın petrolü ve gazı silah olarak kullanıp Avrupa’ya gidişini kesmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Çünkü üretilen gazın üretimini mutlaka devam ettirmeniz gerekir. ‘İhracatı kesiyorum, size gaz göndermiyorum’ şeklinde politik olarak böyle bir karar alınsa da fiziksel olarak söz konusu olamaz. Zira gazın havaya uçurulması, petrolün de karaya akıtılması gerekir çünkü üretim kolay işleyen bir mekanizma değildir. Kesilmiş, durdurulmuş gaz ve petrol üretiminin yeniden başlatılması bazen mümkün olmadığı gibi bazen de çok daha büyük maliyetlere sebep olur” dedi.

PETROSİLAH DAHA ETKİLİ

Avrupa’nın Rusya’dan başka alternatif bulabileceğini vurgulayan Üşümezsoy, “Avrupa gaz ve petrol alımını Rusya’ya karşı silah olarak kullandığı zaman Rusya şartsız ve koşulsuz bir şekilde ordusunu Ukrayna’dan çekmek zorunda kalır. Durum gerçek bir ambargoya dönüşürse Rusya’nın Ukrayna karşısındaki çaresizliği bu noktada petrolün ‘petrosilah’ olarak kullanılmasıyla mümkün. Bu da Rus hava sahasına uçak göndermekten daha etkin bir silaha dönüşür” ifadelerini kullandı.

TÜRKMENİSTAN ALTERNATİFİ İÇİN FIRSAT

Rusya’dan Türkiye’ye gaz girişinin Mavi Akım’dan gerçekleştiğini söyleyen Üşümezsoy, “Bu giriş aksarsa bunun yerine dünyanın ilk beşi arasında yer alan gaz üreticisi Türkmenistan’dan Hazar Deniz’in güney kenarından Azerbaycan’dan ve oradan da Türkiye’ye gelecek boru hattı Türkiye için gelecekte en önemli gaz kaynaklarından biri olabilir. Rusya’nın etkisiyle bu boru hattının engellenmesine karşılık günümüzde Rusya’ya yapılan ambargo şartlarında Türkmenistan gazı Azerbaycan üzerinden Türkiye’ye gelebilir. Bu alternatif düşünülmeli” diye konuştu.

ABD KAYAGAZI İÇİN DONETSK’TEYDİ

Savaştan önce Biden’ın oğlunun CEO’luğunu yaptığı ABD şirketinin Donetsk havzasında kaya gazı operasyonları yapma aşamasında olduğunu belirten Üşümezsoy, “Rusya’ya gaz rekabetçisi olarak ortaya çıkacakken kriz dolayısıyla bu bölgede kaya gazı üretimi sonlandırıldı. Burada kaya gazı üretiminin potansiyeli Avrupa ve Almanya’nın ihtiyacını karşılayabilir. Rusya’nın Ukrayna ile baş çelişkisi kendisine bir gaz üreticisi olarak rekabet istememesinden kaynaklanıyor. Rusya’nın Ukrayna işgali bu açıdan olayın diğer bir boyutu” dedi.

RUSYA RAKİP İSTEMEDİĞİ İÇİN SALDIRDI

Rusya’nın ele geçirmek için saldırdığı Harkov’un güneybatısından Odessa’nın doğusuna doğru uzanan hattaki bölgenin yegâne gaz ve petrol sahibi olduğunu belirten Üşümezsoy, “Dinyeper havzasında gaz ve petrol dışında asıl önemli olan kaya gazı olgusudur. Rusya bu bölgedeki gaz üretimine rekabet yüzünden tepki gösterdi. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırı nedeni ‘Burası benim eski vatanımdı’ söylemleri değil, gaz ve petrol yataklarında rekabet edecek bir bölge olarak Dinyeper havzasının öne çıkması olmuştur. Eğer kaya gazı operasyonları yapılabilseydi Avrupa’nın gaz ihtiyacını Donetsk havzasından sağlama imkânı olacaktı” dedi.

ABD’NİN DE RUSYA’NIN DA İŞİNE GELDİ

Bütün servis şirketleri çekildiği için Rusya’nın gaz üretiminde artık eskisi gibi olamayacağını ifade eden Üşümezsoy sözlerini şöyle noktaladı: “Rusya ürettiği gazın büyük teknik imkanlarını ABD’den ve diğer ülkelerden alıyordu. Rusya ve ABD anlaşıp Nabucco boru hattının önünü PKK/YPG’ye kestirerek Türkiye’den boru hatlarının geçmesini engelledi. ABD kaya gazı, Rusya da doğal gaz satacaktı. Ortadoğu petrolünü devreden çıkarmak istiyorlardı. Bu da hem ABD’nin hem de Rusya’nın işine geldi.”

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin