Türkiye Hollanda'ya ilk kez lale ihraç etti
18 Temmuz 2013 16:08:00
Zarafeti ile adeta büyüleyen Türk lalesi, Konyalı bir firma tarafından dünyada lale üretiminde ilk sıradaki Hollanda'ya ihraç edildi.
Doğu kültürü ve mitolojisinde özgün bir yere sahip olan, bir devre adını veren, zarafeti ile adeta büyüleyen Türk lalesi, Konyalı bir firma tarafından dünyada lale üretiminde ilk sıradaki Hollanda'ya ihraç edildi.
Konya'nın Çumra ilçesinde faaliyet gösteren Asya Lale firmasının yönetim kurulu üyesi Korkut Yetgin, gazetecilere yaptığı açıklamada, firmalarının, Türkiye'nin en büyük lale ve soğanlı bitki üreticisi olduğunu söyledi.
Lale soğanlarının bu yıl ilk kez Hollanda'nın kuzey bölgesindeki üreticilere buluşacağını belirten Yetgin, "2 konteyner, yaklaşık 40 ton lale soğanı gönderimi yapacağız. Bu yıl bunlar test edilecek. Denemeler sonucunda güzel bir sonuç alındığı takdirde bizim Türk lalesi, Konya'da yetiştirdiğimiz laleler, başta Çin ve Fransa pazarı olmak üzere birçok ülkede değerlendirilecek" dedi.
Yetgin, "Birçok Avrupa ülkesi ve Türkiye'deki bazı firmalardan 'neden Türk lalesi?' diye soru geliyor. Türk lalesinin özelliği, öncelikle lalenin tarihinin Türkiye'den gelmesi. İkinci özelliği ise Türkiye'de lalenin Hollanda'ya nazaran yaklaşık bir ay önce hasat edilmesi. Bu nedenle kesme çiçek sektöründe kesme lale yapan firmalarımız, laleyi, Hollanda'ya göre bir ay daha erken çıkartıyor. Bu da rekabette ve karlılıkta, bize ciddi avantajlar sağlıyor" diye konuştu.
Çin'de lale üretimi yapan Hollandalı iş adamı Nico Kaaijk'i Konya'ya davet ettiklerini ve bu arada lale soğanlarının kalitesini incelediğini ifade eden Korkut Yetgin, Kaaijk ile Fransa ve Çin pazarlarına da erken üretim Türk lalelerinin satışını düşündüklerini aktardı.
"Türk lalesi daha güzel"
Çin'de üretim yapan Hollandalı Nico Kaaijk ise Türk lale soğanlarının en büyük tercih nedeninin, Hollanda'dan yaklaşık 4 hafta önce hasat edilmeleri olduğunu söyledi. Türkiye ikliminin Fransa ve Çin'e göre daha kuru olduğunu ifade eden Kaaijk, "Nem olmadığı için Türk lalesinin hastalık riski daha az ve kalitesi daha güzel. Bu nedenle Türkiye Hollanda'ya lale ihracatı yapabilir. Şu anda Hollanda, turfanda yani erken lale elde edebilmek için Fransa'nın çoğu kentinde erkenci lale üretimi yapıyor. Fakat yüksek nem ve popülasyonun fazla olması nedeniyle böcek zararı yüksek. Konya ise kuru bir iklime sahip süs bitkisinin yoğun yetiştirilmediği bir bölge olması nedeniyle, burada erkenci lale yetiştirilip Hollanda'ya rahatlıkla bu ürünün ihracatı gerçekleştirilebilir" şeklinde konuştu.
Asya Lale firması, 1998 yılından bu yana Konya'da lale ve diğer soğanlı bitkilerin üretimini yapıyor. Türkiye'deki en büyük soğanlı bitki üreticisi olan firma, yaklaşık 6 bin metrekarelik soğuk hava deposuna sahip. Firma, başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere çok sayıda belediye ve özel sektör için, yaklaşık 25-30 milyon soğanlı bitki üretiyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.