Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
35.21
Gram Altın
2469.06
BIST 100
10872.56
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkiye Etiyopya ile Somali arasında barış köprüsü kurdu!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Etiyopya Dışişleri Bakanı Atske Selassie ve Somali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Fiqi arasında yapılan görüşmelerde ilerleme sağlandığını açıkladı ve ikinci tur görüşmelerin 2 Eylül'de yapılacağını duyurdu.
Türkiye  Etiyopya ile Somali arasında barış köprüsü kurdu!
02 Temmuz 2024 10:24:35
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Etiyopya Dışişleri Bakanı Atske Selassie ve Somali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Fiqi arasında yapılan görüşmelerde ilerleme sağlandığını açıkladı ve ikinci tur görüşmelerin 2 Eylül'de yapılacağını duyurdu.

Haber: Yunus Akseki

Hakan Fidan, Etiyopya Dışişleri Bakanı Selassie ve Somali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Fiqi'nin Ankara'da Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirdikleri buluşmanın ardından bir açıklama yaptı.

Fidan, Etiyopya ve Somali'den gelen mevkidaşlarıyla bir arada olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, Türkiye'nin Etiyopya ve Somali ile köklü ilişkileri ve geniş kapsamlı işbirliğiyle bu süreçte kolaylaştırıcı bir rol üstlendiğini vurguladı.

Fidan, Türkiye'nin barış, diplomasi ve iyi niyete olan taahhüdünün ortak diyalog oluşturmak ve ortak temeller bulma konusundaki çabaları desteklediğini kaydederek, "Biz bugün kendimizi çok imtiyazlı bir pozisyonda buluyoruz. Her iki tarafın, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gösterdiği en üst seviyedeki güven ve vermiş oldukları yetki, bizim doğru yolda olduğumuz inancımızı güçlendiriyor." dedi.

Bu görüşmeler sırasında, hem mevkidaşlarıyla hem de heyetler arasında bütün tartışma noktaları üzerinde görüş alışverişinde bulunduklarını aktaran Fidan, her iki tarafın da konularla ilgili hassasiyetlerini dile getirdiklerini söyledi.

Fidan, bütün tarafların çok daha iyi bir anlayışa ulaştığını dile getirerek, "Tabii ki çok komplike bir husustan bahsediyoruz, bunlar göz önünde bulundurulduğunda bu hususla ilgili başka değerlendirmelerin yapılması gerekeceği aşikardır. Bugün duyduklarımız ışığında gelecekle ilgili umudumuz pekişmiştir. Bakanlar ikinci tur bir görüşme için 2 Eylül 2024'te Ankara'da tekrar buluşmaya karar vermişlerdir." ifadelerini kullandı.

Bu açıklamadan sonra görüşmelere ilişkin ortak beyan paylaşılacağını kaydeden Fidan, bugün iyi bir ilerleme katettiklerini ifade etti.

Ankara'ya geldikleri için mevkidaşlarına teşekkür eden Bakan Fidan, ekiplerin birlikte çalışmaya devam edeceklerini ve Ankara'daki bir sonraki toplantı için hazırlıklarını sürdüreceklerini belirtti. Ayrıca, Bakan Fidan'ın Etiyopya ve Somali dışişleri bakanlarıyla birebir görüşmelerde bulunduğu bildirildi.

Türkiye-Etiyopya-Somali "Ortak Ankara Açıklaması" yayımlandı

Ankara'da gerçekleşen görüşmeler sonucunda, Türkiye, Etiyopya ve Somali arasında düzenlenen görüşmelere ilişkin "Ortak Ankara Açıklaması" yayımlandı.

Açıklamada belirtilene göre, Türkiye'nin daveti üzerine, Etiyopya Dışişleri Bakanı Selassie ve Somali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Fiqi, bugün Ankara'da bir araya geldi. Görüşmeler, Türkiye'nin kolaylaştırıcılığında gerçekleşti ve taraflar, samimi, dostça ve ileriye dönük bir atmosferde farklılıklarını karşılıklı olarak kabul edilebilir çerçevede ele aldı.

İki bakan, farklılıkların barışçı yöntemlerle çözülmesi konusundaki kararlılıklarını vurgulayarak, Türkiye'ye kolaylaştırıcılığı ve yapıcı katkıları için teşekkür etti. İhtilafların çözüme kavuşturulması ve bölgesel istikrarın sağlanması amacıyla diyaloğu sürdürme konusunda mutabık kalan taraflar, 2 Eylül'de Ankara'da ikinci tur görüşmeleri gerçekleştirmeyi planladı.

Etiyopya ile Somaliland arasında imzalanan Mutabakat Muhtırası ise Somaliland'da büyük tartışmalara neden oldu. Somaliland Başkanı Abdi, Etiyopya'nın Somaliland'ı ilk tanıyan ülke olacağını açıklamış, ancak bu adım Somali tarafında büyük tepki çekmişti. Etiyopya makamları ise tanımanın şimdilik gündemde olmadığını belirtmişti.