Türkiye de dahil 7 ülkeden Libya'daki seçimler için "açık bir yol haritası" hazırlanması çağrısı
Libya Devlet Yüksek Konseyinden yapılan açıklamaya göre, Konsey Başkanı Halid el-Mişri, Seçim Yasalarını Belirleme Komitesi Başkanı Ömer Muhammed Ebu Life ile Libya'nın başkenti Trablus'ta bir araya geldi.
Toplantıda Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Temsilcisi Yardımcısı Raisedon Zenenga, Avrupa Birliği (AB) Libya Büyükelçisi Jose Sabadell, Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Kenan Yılmaz, İngiltere'nin Trablus Büyükelçisi Caroline Hurndall, Fransa'nın Trablus Büyükelçisi Mostafa Mihraje, Mısır'ın Trablus Büyükelçisi Mustafa Tamir ve İtalya Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Michael Rossi hazır bulundu.
ABD'nin Trablus Büyükelçisi ve Libya Özel Temsilcisi Richard Norland ve Almanya'nın Trablus Büyükelçisi de toplantıya video konferans aracılığıyla katıldı.
Libya Devlet Yüksek Konseyi ve Temsilciler Meclisi temsilcilerinden oluşan 6+6 Komitesi'nin, Fas'taki toplantılar neticesinde seçim kanunlarını onaylaması meselesinin görüşüldüğü toplantıda, seçimlerin yapılması için "açık bir yol haritası" hazırlanma sürecinin tamamlanması gerektiği kaydedildi.
Libya Devlet Yüksek Konseyi ve Temsilciler Meclisinin altışar üyesinden oluşan Seçim Yasalarını Belirleme Komitesi, ülkede seçimlerin anayasal dayanağı kabul edilen Anayasa Beyannamesi'ndeki 13. maddede değişiklik yapmak üzere Fas'ın kuzeybatısındaki Buznika kentinde bir süredir toplantılar düzenliyordu.
Komite üyelerinin Libya'da seçimlerin yapılmasının önünü açan yasaları 3 Haziran'da oy çokluğuyla kabul ettiği açıklanmıştı.
Buna karşın Devlet Yüksek Konseyinin 61 üyesinden 54'ü ile bazı Temsilciler Meclisi milletvekillerinin yanı sıra ülkenin en güçlü muhalefet partilerinden Adalet ve İnşa Partisi ile diğer bazı partiler, ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda Fas'taki toplantıdan çıkan sonuçları kabul etmediklerini duyurmuştu.
Libya'da Seçim Yasalarını Belirleme Komitesi tarafından önceki gün yapılan yazılı açıklamada, seçim kanunları taslağının üyelerce oy birliğiyle onaylandığı, gelecek seçimlerin bu kanunlara uygun gerçekleştirileceği belirtilmişti.
Taslak, komite üyeleri tarafından onaylanmasına rağmen henüz Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ve Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri tarafından resmi imzalar atılmadı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.