Türkiye, Cezayir'de Yunus Emre Türk Kültür Merkezi açacak
Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Cezayir'de daha geniş bir kesime ulaşabilmek, Türk kültürünü hakkıyla tanıtabilmek için tüzel kişiliğe sahip Yunus Emre Türk Kültür Merkezi kurulmasında büyük fayda gördüklerini belirterek, "Cezayir'de Türkçe öğrenimine ilişkin ciddi bir talep, istek ve heyecan olduğunu gözlemliyoruz." dedi.
TBMM Dışişleri Komisyonunun son toplantısında, Türkiye ile Cezayir Arasında Türkiye ve Cezayir'de Kültür Merkezleri Açılmasına ve Faaliyetine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi kabul edildi.
Yasin Ekrem Serim, komisyonda, iki ülke arasında karşılıklı kültür merkezleri açılmasını öngören teklife ilişkin milletvekillerine bilgi verdi.
Türkiye'nin, dost ve kardeş Cezayir ile köklü tarihi ve kültürel bağlara sahip olduğunu söyleyen Serim, "Cezayir ile kültürel ilişkilerimizi ve iş birliğimizi de en ileriye taşıma gayesindeyiz." diye konuştu.
Bu iradenin bir yansıması olarak 2014'te Cezayir Üniversitesi bünyesinde Yunus Emre Enstitüsünü faaliyete geçirdiklerini hatırlatan Serim, "Cezayir'de 2 üniversitesinin öğrencilerine hem Türkçe öğretiyoruz hem de tarihimizi ve kültürümüzü tanıtıyoruz. Ancak ne yazık ki üniversite dışından Türkçe öğrenmek isteyen kardeşlerimizle bu hizmeti sunamıyoruz, herhangi bir tüzel kişiliği bulunmayan merkez, bütçe ve personel alımı açısından da üniversiteye bağlı." ifadesini kullandı.
- Merkez, Türk kültürünün tanıtımına katkı sunacak
"Cezayir'de daha geniş bir kesime ulaşabilmek, Türk kültürünü hakkıyla tanıtabilmek için tüzel kişiliğe sahip Yunus Emre Türk Kültür Merkezi kurulmasında büyük fayda gördüklerini" belirten Serim, "Anlaşmayla amaçladığımız da esasen bu. Bu kapsamda, ilk aşamada başkent Cezayir'de bir merkez kurmayı öngörüyoruz, ileride ihtiyaç ve talep oluştuğu takdirde ülkenin diğer kentlerinde de merkez kurulması değerlendirilebilecek. Cezayir'de Türkçe öğrenimine ilişkin ciddi bir talep, istek ve heyecan olduğunu gözlemliyoruz." bilgisini verdi.
Serim, Yunus Emre Enstitüsünün 2020'de dünya genelinde başlattığı çevrim içi kurslarına Cezayir'den 1851 kişinin katıldığını anımsatarak, şunları kaydetti:
"Bu anlaşma, kurulması öngörülen kültür merkezlerimize ve personeline geçici ithalat, vize ve oturum izni kolaylığı gibi bazı ayrıcalıklar tanıyor. Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin faaliyetlerini sorunsuz şekilde yürütebilmesini teminen söz konusu anlaşmanın yürürlüğe girmesi büyük önem taşıyor. Cezayir tarafındaki onay sürecinin de bir an evvel tamamlanması yönündeki beklentimizi uygun şekilde dost Cezayir makamlarına ileteceğiz. Anlaşmanın onaylanması hususunda Yüce Meclisimizin desteğini bekliyoruz."
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.