Türkiye BRICS'e üyelik başvurusu yaptı
Rusya'dan, Türkiye'nin Batı'nın ekonomik ve siyasi kurumlarına alternatif olarak görülen BRICS'e olası üyeliği hakkında önemli bir açıklama yapıldı. BRICS dönem başkanlığını yürüten Rusya'da Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, son günlerde Türkiye'nin BRICS'e üyelik başvurusunda bulunduğuna dair iddialara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
'Türkiye BRICS'e üyelik başvurusunu yaptı'
Doğu Ekonomik Forumu'nda gazetecilere konuşan Uşakov, Türkiye'nin BRICS'e tam üyelik başvurusu yaptığını doğruladı. Uşakov, "Türkiye, tam üyelik başvurusunu sundu. Bu talebi BRICS ülkeleri olarak değerlendireceğiz," dedi.
AK Parti'den destek
Bu gelişme, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in dün yaptığı açıklamayla da örtüşüyor. Çelik, "Cumhurbaşkanımız BRICS'e üye olmak istediğimizi daha önce defalarca dile getirdi," ifadelerini kullanmıştı.
BRICS'teki ilk NATO ülkesi olabilir
Eğer Türkiye'nin üyeliği kabul edilirse, Türkiye, BRICS içinde yer alan ilk NATO ülkesi olacak. Bu durum, Türkiye'nin uluslararası arenadaki dengeleri nasıl etkileyebileceği konusunda da önemli bir tartışma yaratacak.
Azerbaycan da başvurdu
Türkiye'nin başvurusuyla birlikte kısa süre önce Azerbaycan'ın da BRICS'e üyelik başvurusunda bulunduğu açıklandı. Bu gelişme, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Bakü'deki görüşmelerinin ardından kamuoyuna duyurulmuştu.
Erdoğan BRICS zirvesi'ne katılacak
Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Uşakov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Tataristan'ın Kazan kentinde yapılacak olan 16. BRICS Zirvesi'ne katılacağını da duyurdu. Zirve, 22-24 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek.
BRICS'in yapısı ve genişlemesi
2006 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından kurulan BRICS, 2010 yılında Güney Afrika'nın katılımıyla genişlemişti. Bu yıl ise Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin katılımıyla BRICS, çok uluslu bir yapı haline geldi. Örgüt, gelişmekte olan ülkeler için Batı'nın egemenliğine alternatif bir birlik olma hedefini sürdürüyor.
BRICS nedir?
BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın baş harflerinden oluşan bir organizasyondur. Batı'nın tek taraflı ekonomik işbirliğine alternatif olarak ortaya çıkan BRICS, üye ülkeler arasında hem ekonomik hem de kültürel işbirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor.
2024 itibarıyla BRICS'in yeni üyelerle birlikte toplam yüzölçümü 45 milyon metrekareye, nüfusu ise 3,4 milyar kişiye ulaşacak. Bu genişlemeyle birlikte BRICS, küresel ekonomide daha büyük bir güç haline gelmeyi hedefliyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.