Türkiye Somali'de balistik füze tesisi kuracak
Türkiye'nin Somali ile, Afrika Boynuzu ülkesinde füze ve uzay roketlerinin test edilmesi için bir alan kurma konusunda görüştüğü bildirildi.
Konuyla ilgili uzmanlar, Ankara'nın balistik füze programının uzun menzilli testler gerektirdiğini ve Somali'nin Hint Okyanusu'na doğru fırlatmalar için ideal bir konumda olduğunu belirtti.
Bloomberg'e konuşan uzmanlar Türkiye'nin Somali'de tesis kurma planına ilişkin ülkenin konumuna dikkat çektiler. Onlara göre, Somali'nin ekvatora yakın bir konumda olması, uzay limanı için uygun bir yer olmasını sağlıyor. Ekvatora yakın testler, uzay roketlerinin menzilini ve verimliliğini artırabilir.
Roket Somali'den fırlatılacak
Türkiye, uzay yarışında yer almayı uzun zamandır hedefliyor ve yıllardır bir roket fırlatma planı yürütüyor. Bu roketin Somali'den fırlatılabileceği belirtiliyor.
Türk yetkililer, Somali'nin bu talebi kabul edeceğinden emin fakat şimdilik Türkiye'nin savunma bakanlığı konu hakkında yorum yapmadı.
Bloomberg'e göre, Somali Cumhurbaşkanı Hassan Sheikh Mohamud'un ulusal güvenlik danışmanı Hussein Sheikh-Ali, telefonla ulaşıldığında yorum yapmayı reddettiğini belirtti.
Savunma komitesinin başkanı Abdi Ahmed Koshin ise Türkiye ile böyle bir anlaşmadan haberdar olmadığını söyledi.
Türkiye, Tayfun füzelerinin menzilini 2022'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı üzere yaklaşık 560 kilometreden (350 mil) artırmaya çalışıyor. Somali'deki bir fırlatma sahası, enkaza düşme riskini azaltarak sivil bölgeleri ve diğer ülkeleri koruyabilir.
Türkiye ve Somali'nin savunma işbirlği
Türkiye, Somali'yle savunma işbirliği ve altyapı projeleri aracılığıyla etkisini artırıyor ve hidrokarbon keşifleri için planlar yapıyor. Türkiye, Mogadişu'daki hükümet ile Somaliland'daki liderler arasında aracılık yapıyor.
Bir dizi Orta Doğu ülkesiyle ilişkilerini güçlendiren Türkiye, Çin'in yatırımlarının yavaşlaması ve ABD'nin geri kalmasıyla birlikte Afrika'da da etkisini artırıyor. Rusya'nın bazı bölgelerde Batı karşıtı bir simge haline gelmesine rağmen, Türkiye'nin TB2 Baykar dronları 11 Afrika ülkesi tarafından satın alındı.
Türkiye Afrika Boynuzu'nda varlığını arttırıyor
Türkiye, 2011'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Somali'yi ziyaret etmesinden bu yana Afrika Boynuzu'ndaki varlığını artırıyor. Erdoğan, o dönemde eğitim ve sağlık gibi temel hizmetlerin yeniden canlandırılması için finansal yardım sağlama sözü verdi.
2015'te Türkiye ve Somali arasında imzalanan bir savunma sanayi işbirliği anlaşması, "tarafların topraklarında askeri ekipman alanında ortak araştırma, geliştirme ve üretim projeleri" öngörüyor. İki ülke, savunma ve ekonomik işbirliğini önümüzdeki on yıl boyunca artırmak için Temmuz ayında anlaşmaya vardı.
2017'de Türkiye, Mogadişu'da en büyük denizaşırı askeri üssünü açtı ve Türk askerleri, Somali askerlerini eğitiyor. Bu, Somali'nin El Şebab adlı İslamcı grup tarafından yapılan isyan sonrası güvenliği artırma planının bir parçası.
Türkiye, Mogadişu'daki ilişkisini diğer Afrika ülkelerinde de tekrarlamayı planlıyor ve Somali kıyılarında petrol ve gaz arama amacıyla bir keşif gemisi göndermeyi düşünüyor.
Diplomatik alanda, Ankara son zamanlarda Somali ile komşu Etiyopya arasındaki bir anlaşmazlıkta arabuluculuk yapmaya çalıştı. Etiyopya'nın Somaliland'da bir liman inşa etme anlaşması, Somali tarafından ülkenin bir parçası olarak görülüyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.