Dolar (USD)
34.33
Euro (EUR)
37.32
Gram Altın
3034.95
BIST 100
8877.67
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkiye-BAE arasındaki tarihi anlaşma:25 milyar dolar!

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki ticaret ilişkileri giderek güçleniyor. Bugün, iki ülke arasındaki Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması resmen yürürlüğe girdi.
Türkiye-BAE arasındaki tarihi anlaşma:25 milyar dolar!
01 Eylül 2023 11:33:08
Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki ticaret ilişkileri giderek güçleniyor. Bugün, iki ülke arasındaki Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması resmen yürürlüğe girdi.

Türkiye körfez ülkeleri ile ilişkileri genişletiyor, ticaret hacmi artıyor. Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında 5 yılda 25 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefiyle imzalanan Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması bugün yürürlüğe girecek.

25 milyar dolar hedefi

Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye arasında "Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması”nda süreç tamamlandı. Hedef 5 yılda 25 milyar dolarlık ticaret hacmi. Türkiye’nin rekabetçi kalemlerinde önemli kazanımlar elde edildi.

Otomotiv, beyaz eşya, petro-kimya ürünleri, tekstil, halı, ayakkabı ve elektronik başta olmak üzere pek çok sektöre özel vergi ile istisnalar getirildi.

Türkiye'nin Körfez'deki en büyük ticari partneri: BAE

Anlaşma, bölge ülkeleriyle yeni kurulacak işbirliklerinde üçüncü ülkelere yönelik açılımlar elde edilmesi açısından da önem taşıyor. Anlaşmanın bölgesel ticaretin artmasına ve yeni üretim sahaları oluşturmasına katkı sağlaması bekleniyor. Birleşik Arap Emirlikleri, 10 milyar dolar ile Türkiye’nin Körfez bölgesindeki en büyük ticaret partneri.

KEOA ile Türkiye ve BAE'nin ticari ve ekonomik ilişkilerine yeni bir boyut kazandırılması hedefleniyor.

Ticari ve ekonomik ilişkilerin tüm tamamlayıcı unsurlarını barındıran anlaşma ile yüksek katma değerli hizmet sektörlerinin gelişimine imkan tanınması, yatırım süreçlerinin kolaylaştırılması, verimli uygulamalar ve işbirlikleri ile ekonomik öngörülebilirliğin artırılarak iki ülke arasında ticaretin ve yatırımın teşvik edilmesi planlanıyor. Hizmet ticareti, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ticaretlerini kolaylaştırıcı tedbirler, kamu alımları, fikri mülkiyet, ticaret önlemleri ve diğer düzenleyici kurallar da KEOA'da yer alıyor.

Anlaşmanın metnine ve eklerine Ticaret Bakanlığına ait "https://ticaret.gov.tr/dis-iliskiler/serbest-ticar... linkinden ulaşılabiliyor.

BAE ekonomik durumu

Birleşik Arap Emirlikleri'nin en önemli gelir kaynağı petroldür. 1992'de toplam 837 milyon varil petrol üretmiştir. OPEC ülkeleri arasında 1993'te gerçekleştirilen anlaşmadan sonraki günlük petrol üretimi 2 milyon 160 bin varildir. 1993'teki petrol rezervi 64 milyar 750 milyon varil olarak tahmin ediliyordu. Doğal gazın da ülke ekonomisine önemli katkısı olmaktadır. 1992'de 25.5 milyar m³ doğal gaz üretmiştir. 1993'teki doğal gaz rezervi de 5.5 trilyon m³ olarak tahmin ediliyordu. Petrol ve doğal gazdan elde edilen gelirin gayri safi yurt içi hasıladaki payı %47'dir.

Şubat 2021'de Birleşik Arap Emirlikleri, BAE vatandaşlık kanununda önemli değişiklikler yaptı. Hükûmet, nitelikli yatırımcıların ve özel yeteneklere sahip kişilerin aileleriyle birlikte vatandaşlığa alınmasına izin verecek. Birleşik Arap Emirlikleri, ekonomisine katkıda bulunabilecek yatırımcıların yanı sıra özel yetenekleri de ülkeye çekmeyi hedefliyor

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
ABONE OL
Google News - Milat Gazetesi
https://gdetr.hit.gemius.pl/hitredir/id=zChLcryBGFnPRF7MiVYkm5cgnOjUWFi_fDC9qOWCbfL.u7/fastid=klrcypweuniqgbasuvhnmhymesmn/stparam=nopnnilsuh/nc=0/gdpr=0/gdpr_consent=/url=https://www.ziraatbank.com.tr/tr/kurumsal/krediler/tarim-sektoru-kredileri/genc-cif
202410 - Ziraat Bank - Basınçlı Sulama
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme