Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.91
Gram Altın
2443.58
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkiye acil önlemler almalı

Dünyada gittikçe etkisini artıran küresel ısınma en çok tarımı etkiliyor. Ekonomist Önder Tavukçuoğlu, Türkiye'nin bu konuda acil önlemler alması gerektiğini belirtti.
Türkiye acil önlemler almalı
27 Temmuz 2021 12:50:39
Dünyada gittikçe etkisini artıran küresel ısınma en çok tarımı etkiliyor. Ekonomist Önder Tavukçuoğlu, Türkiye'nin bu konuda acil önlemler alması gerektiğini belirtti.

Önümüzdeki yıllarda dünyanın yüzleşeceği en büyük problem olarak belirtilen küresel ısınma ve buna bağlı iklim değişikliklerinin en fazla tarımsal üretimi etkilemesi bekleniyor.

Küresel ısınmayla birlikte olası su krizi ve kuraklık en fazla tarımsal üretimi etkileyecek. Bunun da tarımsal üretimde sudan tasarrufu ve doğru sulamayı sağlayan tarımsal sulama sistemleri teknolojilerine ihtiyacı artıracağı öne sürülüyor.

Girişim Kulübü tarafından düzenlenen “Tarımsal Sulama Sistemleri ve Su Krizi” konulu konferansta konuşan Ekonomist Önder Tavukçuoğlu, iklim değişikliği, kuraklık ve gıda güvenliği gibi konuların önümüzdeki yıllarda en çok konuşulacak konuların başında geldiğine dikkat çekerek “Ülkemizin planlı tarım politikası ve buna bağlı sulama sistemleri gibi destekleyici alanlarda da önemli adımlar atılmalı” dedi.

Önümüzdeki yılların en çok konuşulacak sorunu: Su krizi

b06ef308-4e5a-47db-ac09-57d3319b12db_2baa474d179896f1bbf8be198905955e.jpg

Su problemine karşı tarımsal üretimin olumsuz etkilenmesinin önüne geçmek için tarımsal sulama sistemlerine ihtiyaç duyulacağına dikkat çeken Tavukçuoğlu şunları söyledi:

“Ülkemizin planlı tarım politikası ve buna bağlı sulama sistemleri gibi destekleyici alanlarda da önemli adımlar atılmalı. Son zamanlarda birçok devletin kuraklık ve su problemine karşı aldıkları önlemleri görmekteyiz. Su kaynakları bakımından bir hayli zengin olan ülkemiz, önümüzdeki yıllarda olası küresel ısınmadan olumsuz etkilenebilir. Problem yaşamadan önlem almalı, kadim ve zengin tarım alanlarımızın yüksek teknolojinin kullanıldığı tarımsal üretim araçları ve tarımsal sulama sistemleri teknolojisiyle verimliliğini artırmalıyız. Önümüzdeki yıllarda en fazla konuşacağımız konu iklim değişikliğine bağlı olarak kuraklık, gıda güvenliği ve kıtlık risklerine karşı acil önlemler alınmalıdır.”

Kuraklığa karşı modern sulama sistemleri yaygınlaştırılmalı

Kuraklıkla mücadelede modern sulama sistemlerinin önemine vurgu yapan Önder Tavukçuoğlu, “Tarımda doğru sulama yöntemi, su tasarrufu, enerji ve işçilikten büyük tasarruf sağlıyor. Ayrıca doğru sulama sisteminin seçimi de üretim maliyetlerinin azalmasına katkıda bulunuyor. Bu nedenle kuraklığın yol açtığı tüm olumsuzluklar, modern sulama sistemlerinin yaygın kullanımı ile önlenebilir” diye konuştu.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “TBMM’de su kanunu hazırlığı yapıldığı” şeklindeki konuşmasına dikkat çeken Tavukçuoğlu, “Tarımsal sulama sistemleri, yeni su kanunu ile öne çıkacaktır. Ayrıca dijital sulama ve ilaçlama yöntemleri önem kazanacaktır. Kuraklık, çağımızın en önemli sorunu olduğundan suyumuzu damla damla kullanmalıyız. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde çıkması beklenen ve Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da geçtiğimiz günlerde belirttiği üzere su kanunu önemli” şeklinde konuştu.

Yüzde 50 hibe

Ülkemizde 2006 yılından itibaren tarla içi sulama sistemlerinde basınçlı sulama malzemeleri kullanımı yüzde 50 oranında hibe olarak destekleniyor. Ayrıca, 2008 yılından itibaren modern sulama sistemleri Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası aracılığı ile desteklenen sübvansiyonlu kredilerle de destekleniyor. Bu sayede çiftçiler basınçlı sulama projeleri için sıfır faizle uygun ödeme koşullarında kredi kullanabiliyorlar.