Türkiye 20 bin kişilik milli hacker ordusu kuruyor
Giderek artan siber saldırıların önüne geçmek için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Türkiye Bilişim Derneği (TBD) bir adım daha atmaya hazırlanıyor. Düzenlenecek rektörler zirvesiyle öğrencilere hackerlık eğitimi vermek için çalışma yapılacak. Teknokentlere sahip 10 üniversitesinin rektörlerinin katılacağı toplantıda, siber güvenlik konusunda yeni meslek alanları tanımlanacak. Siber güvenlikte en büyük sorunun insan faktörü olduğunu belirten Türkiye Bilişim Derneği Genel Başkanı Rahmi Aktepe, "Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde ciddi insan sıkıntısı var. Kurultayda farkındalık yaratarak, nitelikli insan yaratma programını ulusal seviyeye taşınmasını planlıyoruz" diye konuştu.
ÖĞRENCİLERE KOD EĞİTİMİ
Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Aktepe, bir grup gazeteci ile yaptığı sohbet toplantısında siber güvenlik alanında yaşanan insan gücü sorununa dikkat çekti. Nitelikli insan gücü yetiştirilmesini sağlamak amacıyla 20-21 aralıkta BTK ile birlikte bir rektörler zirvesi gerçekleştireceklerini söyleyen Aktepe, burada yeni mesleklerin de tanımlanacağını ifade etti. Toplantıda teknokentlere sahip ilk 10 üniversitenin rektörlerinin yer alacağını söyleyen Aktepe, "İnsanları eğitmek, bilinçli ve etik bilişim kullanıcıları haline dönüştürebilmek amacıyla ilköğretimden başlayarak, ortaokul ve liselerde kod yazma, interneti ve sosyal medyayı güvenli olarak kullanma eğitimlerinin müfredata eklenmesinin gerekli olduğuna inanıyoruz. TBD olarak da üzerimize düşen görevleri yerine getirmek ve bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla 20 bin öğrenciye kod yazma eğitimi vermeyi kapsayan bir sosyal sorumluluk projesi üzerinde çalışıyoruz."
'AKREDİTE KURUM' UYARISI
Aktepe, özel şirketlerin sistemlerindeki açıklıkları tespit ettirmek için beyaz şapkalı hacker'lara yaptırdıkları sızma testleri hakkında da uyarıda bulundu. Beyaz Hacker'ların "iyi niyetli Hacker'lar" olarak nitelendirdiğini belirten Aktepe, yazılımın açıklarının tespitinde açıklık analizi yapıldığını söyledi. 10 açık bulunması halinde 6'sının raporlandığı durumlar olabildiğini kaydeden Aktepe, "Başka bir kişi o kuruma o açıklıktan saldırarak faydalanabilir. Ya da bir başka zaman tekrar geldiğinde 10 açığı söylemez 6'sını söyler, 4'ünü daha sonra söyler. Burada bu tür kurumların akredite kurumlar olması gerekiyor" dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.