Türkçe Somali'de seçmeli ders olacak
Afrika Boynuzu ülkelerinden Somali’de, Türkçenin seçmeli ders olarak okutulması için hazırlık yapılıyor.
Son yıllarda Somali ve Türkiye arasındaki ilişkilerin ileriye taşınması, sosyal ve kültürel etkileşimin artması üzerine Türkçe de gündeme oldu.
Ülkede halihazırda okul işlevi gören ve yüzlerce çocuğun eğitim aldığı 3 yetimhanede Türkçe, zorunlu ders olarak okutulmaya başlandı.
Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) Somali Milli Eğitim Bakanlığıyla başlatmayı planladığı proje kapsamında Türkçe, önce başkent sonra ülke genelinde seçmeli ders olarak okutulacak.
Hedef müfredata koydurabilmek
Ülkede Türkçe öğretiminin merkezi haline gelen Mogadişu YEE'nin Koordinatör Vekili Sinan Doruk, 2017’den bu yana 5 binden fazla kişiye Türkçe öğretimi verdiklerini söyledi.
Doruk, Türkçe öğretimini yüz yüze sınıfların yanı sıra Türk askeri eğitim üssü, yetimhaneler ve Sağlık Bilimleri Üniversitesinde sürdürdüklerini anlattı.
Yaklaşık 25 personelle ülkede binlerce kişinin Türkçeyle tanışmasına aracı olduklarını kaydeden Doruk, ilk olarak, lise seviyesine kadar eğitimin verildiği Bondhere Yetimhanesi’nde başlayan zorunlu Türkçe eğitiminin, toplam 3 yetimhanede verildiğini kaydetti.
Doruk, “Talep çok fazla. Sadece Mogadişu’dan değil, başkent dışından da çeşitli vesilelerle talep geliyor. Bize sürekli Somali, Mogadişu’dan ibaret değil, neden Puntland’a ya da Somaliland’a gelmiyorsunuz diye soruluyor.“ dedi.
Doruk, “Önümüzdeki dönemde Somali Milli Eğitim Bakanlığıyla ortak projeyi tamamlarsak Türkçeyi seçmeli ya da zorunlu dil olarak müfredata koyabilmek gibi bir hedefimiz var.” diye konuştu.
Projenin ilk olarak Mogadişu’da pilot olarak uygulanacağını dile getiren Doruk, insan kaynağını sağlamak için çalışmaların sürdüğüne işaret etti.
'Türkiye’yi sevdiğimiz için Türkçe öğretimine başladık'
Zorunlu Türkçe dersinin verildiği Bondhere Kız Yetimhanesinin Müdürü Nurto Mohammed Addow, ülkenin farklı bölgelerinden yetim ya da kimsesiz çocukların burada kalarak ilkokuldan lise seviyesine dek eğitim aldığını söyledi.
Addow, devletin ve sivil toplumun yaptığı katkılarla ayakta kalmaya çalışan yetimhanenin yüzlerce kız çocuğu geleceğe hazırladığını kaydetti.
Yetimhanenin açılmasında Türkiye’nin büyük katkıları olduğunu dile getiren Addow, Türkiye’yi sevdikleri için Türkçe eğitimine başlama kararı aldıklarını vurguladı.
Öğrencilerin Türkçeye yoğun ilgi gösterdiklerini belirten Addow, 2012’den sonra ilk mezunlarını bu yıl vereceklerini ve Türkçe öğrenen gençlerin üniversite eğitimine başlayacağını anlattı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.