Türk yatırımcılar Afrika'ya 'enerji' verecek
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afrika'daki yatırım imkanlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Son yıllarda atılan adımlarla Türkiye ve Afrika ülkeleri arasındaki dış ticaret hacminin arttığını vurgulayan Vardan, bu artışın yeterli olmadığını, "kara kıta"nın önemli potansiyel barındırdığını söyledi.
Vardan, Afrika'da hemen her sektörde Türk yatırımcıların iş yapabileceğini belirterek, "Acil olanlar ise oradaki açlık sorunu nedeniyle gıda, tarım ve hayvancılık konuları başta geliyor. Bunun yanında enerji sektörü özellikle Sahra Altı Afrika ülkeleri ciddi anlamda enerjiye muhtaç, bu alanda yapılabilecek ciddi yatırımlar var. Biz de DEİK olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile buralarda enerji yatırımlarımızı gerçekleştirebilmek üzere bir mekanizma üzerinde çalışıyoruz. Bu da milli enerji politikamız içerisinde, spesifik olarak çalıştığımız alanlardan birisi. Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili orada çalışmalarımız olacak." diye konuştu.
"Değerli maden yataklarının işletilmesi"Afrika'nın birçok ülkesinde değerli maden yatakları bulunduğuna dikkati çeken Vardan, bunların işletilmesiyle ilgili bir mekanizma oluşturmak istendiğine dikkati çekti. Vardan, bu alandan elde edilecek gelirle de o ülkelerde altyapı inşaatı başta olmak üzere yatırımlar yapılacağını ifade etti.
Vardan, Türk iş adamlarının Afrika'da inşaat yatırımlarına da ağırlık vereceğini dile getirerek, "Çünkü hemen her ülkede altyapı ihtiyacı var. Hangi ülkeye bakarsanız bakın bu tür yatırımların irili ufaklı olduğunu göreceksiniz. Bizim de ciddi katkılarımız olacak." değerlendirmesinde bulundu.
Afrika'da yatırım yapan Türk işletmelerine değinen Vardan, "Örneğin Etiyopya'da iş adamlarımız satın almak veya kiralamak suretiyle pamuk yetiştirip, bir tesiste iplik haline dönüştürüyorlar. Bütün proseslerden geçerek tişört üretiliyor. Bunları yapan firmalarımız var. Oralarda 2-3 bin kişi çalıştıran firmalarımız var. Bizim düşüncemiz biz de kazanalım, onlar da kazansın. Orada aktif olan diğer ülkelerin önüne geçecek potansiyelimiz de var." ifadelerini kullandı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.