Dolar (USD)
35.28
Euro (EUR)
36.76
Gram Altın
2978.37
BIST 100
10004.78
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türk vatandaşlığına geçmek isteyenler MİT'in takibinde

Türk vatandaşlığı başvurularında yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi: Emniyet, MİT ve İnterpol'den alınan verilerde olumsuz bir durum tespit edilirse, başvurular reddedilecek.
Türk vatandaşlığına geçmek isteyenler MİT'in takibinde
23 Temmuz 2024 11:10:22
Türk vatandaşlığı başvurularında yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi: Emniyet, MİT ve İnterpol'den alınan verilerde olumsuz bir durum tespit edilirse, başvurular reddedilecek.

Haber: Marina Mussa

Türkiye'de son dönemde, göçmenler ve uluslararası suçlular üzerinden vatandaşlık tartışmaları gündemde. Özellikle yatırım yaparak, konut satın alarak, evlenerek veya göçmenlik statüsü aracılığıyla vatandaşlık elde etme konusundaki iddialar artış gösterdi.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü İbrahim Taşyapan, TBMM Dışişleri Komisyonu'na yaptığı sunumda Türk vatandaşlığının nasıl kazanıldığı ve sürecin aşamaları hakkında detaylı bilgiler verdi.

Emniyet ve MİT'in güvenlik araştırmasına göre işlem yapılıyor

Türk vatandaşlığı verilmesi konusunda en önemli aşamalardan birinin Emniyet ve MİT’in yaptığı güvenlik araştırması olduğunu belirten Taşyapan, bu iki kurumdan gelen 'sakıncalı' uyarısı üzerine vatandaşlık işlemlerinin sürdürülmediğini söyledi.

Güvenlik kurumlarından gelen bilgilerin dikkate alındığını belirten Taşyapan, "Bütün vatandaşlık branşlarında bu arşiv araştırması mutlaka yapılmak zorundadır.” dedi.

Son dönemde, bazı uluslararası organize suç örgütü üyelerinin Türk vatandaşlığı aldığına yönelik tartışmalar sebebiyle, bu alanda İnterpol de görüş alınan kurumlardan biri oldu.

İnterpol'den de bilgi alınıyor

Emniyet ve MİT'ten sonra, vatandaşlık başvurusu yapanların İnterpol'den 'temiz kağıdı' alması gerekecek.

Konu hakkında konuşan Taşyapan, "Biz son zamanlarda uygulamalarımızda vatandaşlığa alınmadan önce, son bir defa daha sıkıntılı bir durum olup olmadığını soruyoruz. Çünkü bizim bu süreçleri işletirken Emniyet ve MİT soruşturmasının üzerinden beş altı ay gibi bir süre geçmiş oluyor. Interpol’e tekrar sorarak böyle ikinci bir doğrulamayı bir daha yaparak gidiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bile isteye vatandaşlığa alınmış gibi algı oluşuyor

Türkiye gazetesinin haberine göre; bazı başvurularda başka bir ülkenin vatandaşı olması nedeniyle o ülkelerden sağlıklı bilgi almanın mümkün olmadığını ifade eden Taşyapan, “Mesela bir kişi suç işliyor, o ülke Interpol’e bildiriyor ama Interpol’ün bunu ülkelere dağıtması zaman alabiliyor. Bu arada gecikmelerden dolayı sanki bu kişi daha önce suçu bilindiği hâlde vatandaş yapılıyormuş gibi bir algı oluşuyor.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Türkiye gazetesi

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin