Türk üniversitelerinin kalite güvencesi raporları Avrupa'da
YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, EQAR tescilinin tamamlanmasının, Türkiye'deki üniversitelerin uluslararası düzeyde daha fazla tanınmasına ve yükseköğretimde kalite güvencesinin artırılmasına yönelik önemli bir adım olduğunu belirtti. Türkiye'nin yükseköğretim alanında uluslararası düzeydeki çalışmalarını daha da güçlendirmesi, üniversitelerin kalite standartlarını yükseltmesi açısından bu tescil büyük bir öneme sahiptir. Bu gelişme, Türkiye'nin yükseköğretimde uluslararası arenada daha rekabetçi bir konuma gelmesine katkı sağlayabilir.
Türkiye'de yükseköğretimde kalite güvencesinden sorumlu kuruluşun YÖKAK olduğunu vurgulayan Kocabıçak, şöyle konuştu:
"YÖKAK'ın yükseköğretim kurumlarına yönelik gerçekleştirdiği kurumsal dış değerlendirme ve kurumsal akreditasyon faaliyetlerine ilişkin hazırladığı raporlar, aynı zamanda EQAR veri tabanı olarak adlandırılan DEQAR'da yer alacak. Yapılan çalışma ile tescil sonrası tamamlanan değerlendirme süreçlerinin raporları, DEQAR'a yüklenmeye başlandı. 2022'de Kurumsal Akreditasyon Programı'nda bulunan 30 üniversite ile Kurumsal Dış Değerlendirme Programı'na dahil olan 3 üniversitenin değerlendirme raporları söz konusu sistemde erişime açıldı."
- Raporların İngilizce olarak da sisteme eklenmesi planlanıyor
Kocabıçak, yayımlanan raporların ilerleyen süreçte Türkçenin yanı sıra İngilizce olarak da sisteme eklenmesinin planlandığını söyledi.
EQAR kaydı sayesinde Türk Yükseköğretim Sistemi'nin Bologna İlerleme Raporları'ndaki yerinin daha da sağlamlaştığına işaret eden Prof. Dr. Kocabıçak, "Türk Yükseköğretim Sistemi, böylece raporlarda dış kalite güvence sisteminin gelişim aşaması uyum göstergelerinin en yüksek düzeyi olan Avrupa Kalite Güvencesi Standartları ve Yönergeleri (ESG) ile tamamen uyumlu seviyeye yükseldi." dedi.
Raporların DEQAR'da yayımlanmasının Türkiye'deki üniversiteler, akademisyenler ve araştırmacılar açısından yararlı olacağını vurgulayan Kocabıçak, şunları kaydetti:
"Üniversitelerin ve programların tanınması konusunda kalite güvence ajansları, öğrenciler, tanıma bilgi merkezleri ve resmi kurumlar gibi birçok kesim bu veri tabanından yararlanabilecek. EQAR, bu veri tabanı aracılığıyla Avrupa yükseköğretim alanında dış kalite güvencesinin şeffaflığına katkıda bulunacak. Sistemin gelecekte özellikle diplomaların tanınması süreçlerinde derecelerin tanınması, öğrencilerin hareketliliği, hibelerin ve kredilerin taşınabilirliği gibi karar türlerini desteklemek için önemli bir rol üstlenmesini bekliyoruz."
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.