Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gücü final müsabakasına yansıdı
Pentatlon, antik Yunanistan'da beş ayrı daldaki (uzun atlama, cirit atma, disk atma, koşu ve finalde güreş) yarışlardan oluşan bir müsabakaydı.
Pentatlon nedir?
Günümüzde pentatlon, yüzme (200 m serbest), atıcılık, binicilik, eskrim ve 3000 m kros yarışları olarak yapılmakta ve bunların her birinin puan skalasından toplanan puanlarla dereceleri belirlenmekte olan olimpik bir spordur. Bu branşın dünya atletizm federasyonu ile hiçbir bağlantısı olmayıp kendine ait bir federasyonu bulunmaktadır. Sık sık atletizmdeki çoklu branşlardan olan ve salonda kış döneminde yapılan ve sadece kadınların katıldığı atletizm pentatlonu ile karıştırılmaktadır. Olimpiyatlarda modern pentatlon, erkeklerde 1912 Olimpiyatlarından beri, kadınlarda ise 2000 Olimpiyatlarından beri uygulanmaktadır.
Modern pentatlon, aynı gün içinde atıcılık, epe eskrim, serbest stil yüzme, binicilik ve 3 km. koşudan oluşan 5 yarışı içeren spor mücadelesidir. Spor, Union Internationale de Pentathlon Moderne (UIPM) (Uluslararası Modern Pentatlon Federasyonu) tarafından yönetilmektedir.
Yüksek dayanıklılık gerektiren bu sporda, sporcu her spor branşını sadece o sporu yapan sporcuların elit atletleri seviyesinde yapmak durumundadır.
Tarihi
Spor, modern olimpiyatların kurucusu olan Pierre de Coubertin tarafından icat edilmiştir. Oyunun adı, Yunanca 5 anlamına gelen "penta" sözcüğünden gelmektedir. Spor, ilk kez 1912 Yaz Olimpiyatları'nda düzenlendi ve sporun ilk şampiyonu İsveçli atlet Gösta Lilliehöök oldu. Kadın pentatloncular ise, bu dalda ilk kez 2000 Yaz Olimpiyatları'nda yarıştılar.
Formatı
Genellikle pentatlondaki her spor dalını düzenleyen kurallar, bu spor dallarının ayrı ayrı yarışıldığı oyunlardaki kuralların aynısıdır. Buna karşın, at ile engel atlama yarışmasında pentatloncular, binecekleri atları belirlemek için kura çekerler. Sporcuların 5 deneme atlayışı yapıp atlarını iyice tanımaları için yalnızca 20 dakikaları vardır. Ayrıca, atletler koşu yarışlarında birbirinden mesafeyle ayrılmış pozisyonlarda çıkış yaparlar.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.