Türk savunma ve havacılık sektörümüzden başarı üstüne başarı
Görgün, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Ülkemizin yıldızı, savunma sanayindeki ihracat başarılarımızla uluslararası arenada parlamaya devam ediyor. Türk savunma ve havacılık sektörümüz eylül ayında 430 milyon 320 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. 2023 yılının ilk 9 ayında toplam ihracatımız 3,8 milyar dolara ulaştı. 2023 yılı ihracat hedefimiz ise 6 milyar dolar. Bu başarının ortak sahibi tüm firmalarımızı gönülden tebrik ediyoruz. İyi ki varsınız" şeklinde konuştu.
Ülkemizin yıldızı, savunma sanayindeki ihracat başarılarımızla uluslararası arenada parlamaya devam ediyor.
— Prof. Dr. Haluk Görgün (@halukgorgun) October 4, 2023
⭐Türk savunma ve havacılık sektörümüz Eylül ayında 430.320 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
⭐2023 yılının ilk dokuz ayında toplam ihracatımız 3.8 milyar dolara… pic.twitter.com/HTo7wP27IX
Savunma Sanayii Nedir?
Savunma sanayii, ülkenin ulusal güvenliğini sağlamak ve korumak amacıyla silah, askeri teçhizat, siber güvenlik, iletişim sistemleri, lojistik, askeri araştırma ve geliştirme gibi ürünlerin ve hizmetlerin üretildiği bir sektör. Aynı zamanda savunma sanayii ülke içindeki savunma şirketleri, askeri üsler, teknoloji parkları, üniversiteler ve araştırma merkezleri gibi kurumların işbirliği ve katkılarıyla gelişiyor. Günümüzde savunma sanayii istihbarat teknolojileri, dijital savaş ve uzay savunması gibi alanlarda da faaliyet gösteriyor.
Türkiye’deki Savunma Sanayii Şirketleri
Şirket Kuruluş Tarihi Çalışma Alanı Ciro (2022) Çalışan Sayısı
ASELSAN 1975 Haberleşme ve savunma teknolojileri 35,3 milyar TL 10.000
HAVELSAN 1982 Bilişim ve güvenlik teknolojileri – 1.222
Roketsan 1988 Roket ve füze üretimi 22 milyar TL 3.800
TUSAŞ (TAI) 1973 Savaş uçağı üretimi 12 milyar TL 13.500
BMC 1964 Ticari ve askeri araç üretimi 12,9 milyar TL +3.500
Katmerciler 1985 Araç üstü ekipman üretimi – 411
NETAŞ 1967 Telekomünikasyon teknolojisi 4,12 milyar TL 537
Otokar 1963 Toplu taşıma ve savunma sanayii araçları üretimi 9,6 milyon TL +3.000
ASELSAN
1975 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin haberleşme ihtiyaçlarını milli imkanlarla karşılamak için kurulan ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na (TSKGV) bağlı anonim bir şirket. Kara, hava, deniz, uzay ve siber alanda savunma teknolojileri geliştiren ASELSAN; ulaşım, enerji, sağlık, güvenlik ve akıllı sistemler başta olmak üzere sivil teknolojiler de üretiyor.
84 ülkeye ihracat yapan ve yaklaşık 10 bin çalışanı bulunan ASELSAN’ın 2022 cirosu 35,3 milyar TL olarak açıklandı. ASELSAN hisselerinin yüzde 74,20’si TSKGV’ye aitken yüzde 25,80’lik kısmı ise Borsa İstanbul’da (BİST) işlem görüyor.
HAVELSAN
Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın bir şirketi olarak 1982 yılında kurulan HAVELSAN, yüksek teknoloji ve yazılımların yanı sıra savunma, güvenlik ve bilişim sektöründe de çalışmalara imza atıyor. Özgün ürün ve sistemlerden oluşan çözümlerini Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), kamu kurumlarının, özel sektörün ve uluslararası müşterilerin hizmetine sunuyor. HAVELSAN, büyük veri analizi ve yapay zeka alanındaki ürün ve hizmetleriyle teknoloji ihtiyacını karşılamayı ve Türkiye’yi uluslararası rekabette öncü olarak konumlandırmayı hedefliyor.
Roketsan
Roketsan, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) roket ve füze ihtiyaçlarının karşılanması, Türkiye’de roket ve füze geliştirilmesi ve üretilmesi amacıyla 1988 yılında Savunma Sanayii İcra Komitesi kararıyla kuruldu. Roketsan’ın ürünleri arasında uzay projeleri, hava savunma sistemleri, kara sistemleri, deniz sistemleri, hassas güdümlü sistemler, balistik koruma sistemleri ve alt sistemler bulunuyor. 2022 cirosunu 22 milyar TL olarak açıklayan Roketsan’ın üç binin üzerinde çalışanı bulunuyor.
TUSAŞ (TAI)
Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ), 1973 yılında T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde Türkiye’nin savunma sanayinde dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla kuruldu. TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. ise 1984 yılında Türk Hava Kuvvetleri’nin savaş uçağı ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak F-16 uçağının üretimi, uçak üzerindeki sistemlerin entegrasyonu ve uçuş testlerini yapıp Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim etmek üzere Türk-ABD ortak yatırım şirketi olarak 25 yıllığına kuruldu.
2005 yılında Türk hissedarlar TAI’nın yabancı hisselerini satın alarak şirketi yeniden yapılandırdı. Bu kapsamda TAI ve TUSAŞ birleşerek TUSAŞ – Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. çatısı altında faaliyetlerini genişletti. TUSAŞ’ın geliştirdiği ürünler arasında helikopter, uçak, İHA ve uzay sistemleri bulunuyor. Şirketin 2022 cirosu 12 milyar TL olarak açıklandı.
BMC
1964 yılında kurulan BMC, Türkiye’nin en büyük ticari ve askeri araç üreticilerinden biri. Yüksek kaliteli ürünleriyle geniş bir ürün yelpazesi sunan BMC, AR-GE ve üretim tesislerinde otomotiv ve savunma sanayisine özel çözümler sunuyor. Şirket otobüs, kamyon, mayına karşı korumalı zırhlı araçlar, taktik tekerlekli araçlar ve insansız kara araçları gibi birçok farklı özelliğe sahip ticari ve savunma sanayii aracı geliştiriyor. BMC’nin 2022 cirosu ise 12,9 milyar TL olarak duyuruldu.
Katmerciler
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına uygun ürünler geliştiren Katmerciler, 1985 yılında kuruldu. Şirket x4 taktik tekerlekli zırhlı araçlar, özel ürünler, zırhlı iş makineleri, zırhlı lojistik araçlar, görev odaklı ve özel amaçlı araçlar olmak üzere savunma ürünlerini beş ana kategoride topluyor. Katmerciler hisselerinin yüzde 79,84’lük kısmıyla Borsa İstanbul’da işlem görüyor.
NETAŞ
NETAŞ, 1967 yılında Türkiye’nin iletişim altyapısını tamamıyla yerli üretimle kurmak üzere ilk adımı attı. Türkiye’nin ilk özel ve yerli telekom AR-GE’sini kurmayı hedefleyen NETAŞ büyük veri analitiği, bulut bilişim, nesnelerin interneti (IoT), VoIP, multimedya, geniş bant iletişim, GSM-R, siber güvenlik ve savunma iletişimi gibi yeni nesil teknolojiler üzerinde çalışıyor. BIST’te işlem göre NETAŞ’ın 2022 cirosu ise 4,12 milyar TL.
Otokar
Koç Topluluğu şirketlerinden biri olan Otokar, 1963 yılında toplu taşıma ve savunma sanayii araçları üretmek için kuruldu. Şirket, toplu taşımacılık alanında otobüs üretirken lojistik sektörü için hafif kamyon üretimi yapıyor. Otokar aynı zamanda savunma sanayii için tekerlekli zırhlı ve paletli zırhlı araçlar da geliştiriyor. 3.000’den fazla çalışana sahip olan Otokar’ın 2022 cirosu ise 9,6 milyon TL olarak açıklandı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.