Türk malı 'Pars'
Türk savunma sanayi, son yıllarda gerçekleştirdiği ataklarla birçok alanda başarılı projeler gerçekleştirmeyi başardı. Devlet kurumlarının milli çalışmaları ve bunlarla birlikte özel sektörün de devreye girmesi savunma sanayinde yerlileştirme çalışmalarına hız kazandırdı. Bu alanda altın çağını yaşayan ülkemiz, hem güvenlik açısından olumlu etki oluşturuyor, hem de ekonomik anlamda dışa bağımlılığını azaltıyor. yenisafak.com olarak sizler için her hafta bir milli ve yerli projeyi aktarıyoruz. Bu hafta da Türk yapımı zırhlı araç 'Pars'ı ele alacağız.
- Kara muharebe sistem çözümlerinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir numaralı tedarikçisi ve dünyanın tercih edilen yerel tedarikçisi konumunda bulunan FNNS tarafından geliştirilen Pars ailesi, adını bir zamanlar Anadolu'da yaşayan sessiz, çevik ve yırtıcı bir leopar türünden aldı. 4x4 ve 6x6 modelleri bulunan Pars'ı bugünkü yazımızda en yüksek modeli olan 8x8 ile tanıtacağız.
Düşük ve yüksek yoğunluklu muharebe alanlarında kullanılmak üzere tasarlanan Pars, benzersiz özellikleri ile kullanıcısına stratejik avantajlar sunuyor. Ayrıca yapısında günümüzün en gelişmiş teknolojilerini barındıran araç taktik tekerlekli zırhlı muharebe aracı olarak dikkat çekiyor.Sınıfının en iyisiSınıfının en yüksek teker gezinme hareketine ve en düşük dönüş yarıçapına sahip aracı Pars 8X8, 30 bin kg azami yüklü ağırlığa sahip. Dizel motorla donatılan ve 100 km/s hıza ulaşabilen araç; yüzde 60 dik, yüzde 30+ yan eğimde hareket edebiliyor, 70 cm yüksekliğinde dik engel ve 200 cm uzunluğunda hendek geçebiliyor.Amfibi bir araç olan araç, iki adet su jeti ile suda 8 km/s hıza çıkabiliyor. Aracın ön kısmında bulunan iki kişilik sürücü kabini ve 230u00b0 yatay görüş açısı, yüksek sürüş güvenliği ve konforu sağlıyor. Geniş cam periskopları, aracın ön ve arkasında konumlanmış gece ve gündüz kameraları, sürücü ve komutana daha geniş görüş alanı veriyor.Patlamalara karşı özel önlemPatlamaya ve delinmeye karşı özel önlemler alınmış yakıt tanklarına sahip Pars'ın 700 km üzerinde menzili var. Acil durumlara karşı zırh altında yedek yakıt tankı bulunan araçta tekerleklerin içine yerleştirilen katı diskler, patlak lastikle yol alabilme imkanı sağlıyor. Araç önünde 13 ton kapasiteli bir kurtarma vinci de yer alıyor.
PARS 8x8 Taktik Tekerlekli Zırhlı Aracın (TTZA) bir versiyonu olan AV8 TTZA; 257 adet ve 12 farklı görev konfigürasyonuyla, Malezya ordusu tarafından tercih edildi. Bu proje aynı zamanda Türkiye'nin tek kalemde yapılan en büyük askeri ihracat sözleşmesi olarak dikkat çekti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.