Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2323.57
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​Türk halkının iradesiyle çatışamaz: Biden geri adım atacak

ABD'nin ulusal çıkarının Türkiye'de seçimle işbaşına gelen yönetimle işbirliği yapmak olduğunu ifade eden Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger, "Erdoğan'ı seçen Türk halkının iradesi ile ilanihaye bir çatışma içerisinde bulunmak, ABD'nin çıkarları ile bağdaşmaz. Dolayısıyla Biden geri adım atacak, Türkiye ve ABD yeniden masaya oturacak" dedi.
​Türk halkının iradesiyle çatışamaz: Biden geri adım atacak
16 Kasım 2020 06:00:00
ABD'nin ulusal çıkarının Türkiye'de seçimle işbaşına gelen yönetimle işbirliği yapmak olduğunu ifade eden Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger, "Erdoğan'ı seçen Türk halkının iradesi ile ilanihaye bir çatışma içerisinde bulunmak, ABD'nin çıkarları ile bağdaşmaz. Dolayısıyla Biden geri adım atacak, Türkiye ve ABD yeniden masaya oturacak" dedi.

HABER: ÖZLEM DOĞAN

ABD seçimlerinden Joe Biden galip olarak çıkarken Donald Trump yenilgiyi kabul etmeyerek seçime itiraz edeceğini yineliyor. Suriye’de terör örgütü PKK’nın kolu PYD/YPG’yi destekleyen Trump döneminde de Türkiye-ABD ilişkileri kimi zaman gergin seyrederken Joe Biden’ın Türkiye’deki muhalefet liderlerini destekleyip Erdoğan'ı mağlup etmeleri için cesaretlendireceklerini açıklaması, Biden’lı ABD ile Türkiye’nin ilişkilerinin nasıl bir sürece gireceği tartışmalarını da beraberinde getirdi. Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger, ABD seçimlerinin muhtemel yansımalarını Milat Gazetesine değerlendirdi.

Trump yenilgiyi kabullenmeli

30

Demokrat Parti adayı Joe Biden’ın hem toplam oy sayısı, hem de ikincil seçmenler düzeyinde çoğunluk sağladığını ifade eden Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger, “Salıncak eyaletlerde iki parti arasındaki fark, geç yansıyan e- posta ve mektupla gelen oylarla Joe Biden lehine arttı. Trump, her ne kadar yolsuzluk yapıldığı iddiası ile bazı eyaletlerde yargıya başvurmuş ise de netice alması zor gözüküyor. Zira ABD’de yargı sistemi çok karmaşık bir yapıda. Seçimlerde Trump ile Biden arasındaki farkın yüksek olması, yargı yolu ile netice alınması ihtimalini zayıflatıyor. Bu vakitten sonra Trump’un yapabileceği en rasyonel tutum yenilgiyi kabul etmek olmalı” dedi.

Joe Biden tecrübeli siyasetçi

Joe Biden’ın başkanlık koltuğuna oturduğunda tüm diğer konularda olduğu gibi Türkiye konusunda da yeni bir değerlendirme yapılacağına dikkat çeken Ülger, “Türkiye ve Erdoğan aleyhine kullanmış olduğu ifadeler zaman içerisinde unutulacaktır. Joe Biden tecrübeli bir siyasetçi. Eski bir Osmanlı atasözü var, kavuk giyen baş akıllanır şeklinde. Türkiye’nin hassasiyet gösterdiği Irak, Kuzey Suriye’deki terör devleti oluşumu, Doğu Akdeniz ve Yunanistan konularında Biden’in hangi ölçüde Trump’tan ayrılacağı ve farklı politikalar izleyeceğini göreceğiz” ifadelerini kullandı.

31

Trump da Türkiye’nin dostu değildi

Joe Biden’ın global rekabette liderlik rolünü öne çıkarma ihtimaline değinen Ülger, “Biden, Rusya’yı baskı altında tutma politikasına yönelmeyi tercih edecekse bu tercihi pek çok şeyi ve bu arada Türkiye politikasını doğrudan etkileyecektir. Türkiye politikasını etkileyecektir. Trump ile Erdoğan arasında son dönemde bir yakınlaşma olduğunu biliyoruz. Ama unutmayalım ki Trump da Türkiye’nin dostu bir lider değildir. Türkiye’ye diplomatik teamüllere uymayan bir mektup göndermiştir. Twitter üzerinden “Türk ekonomisini perişan edeceğim” şeklinde absürd açıklamalar yapmıştır. Daha sonra Erdoğan ile yakın dostluk ilişkileri kurulmuştur. Benzer gelişmeler Joe Biden bakımından da söz konusu olabilir” şeklinde konuştu.

ABD, PKK’yı desteklemeye devam eder

32

ABD’nin genel dış politika tercihlerinin Türkiye ile ilişkilerini etkilediğinin altını çizen Ülger, “Demokratların dış politikada pek çok konuda Trump döneminden farklı bir siyaset izleyeceğini düşünüyorum. Demokratlar, klasik ABD politikasına dönecekler. Bu değişikliğin doğal bir uzantısı olarak da Joe Biden döneminde bir restorasyon yaşanacaktır. Fakat ABD’nin klasik Ortadoğu politikası, her koşulda İsrail’in desteklenmesi ve bu ülke bakımından tehdit oluşturabilecek devletlerin güçsüzleştirilmesini öngörmektedir. İsrail, ABD’nin 51’nci eyaleti muamelesi görmeye devam edecek. Bu noktada Joe Biden iktidarı döneminde de ABD’nin Kuzey Suriye’de terör devleti oluşumu çabalarını terk etmeyeceği anlaşılıyor” diye konuştu.

Erdoğan’la çatışmak ABD çıkarlarıyla bağdaşmaz

ABD’nin ulusal çıkarının Türkiye’de seçimle işbaşına gelen yönetimle işbirliği yapmaktan geçmekte olduğunu ifade eden Ülger sözlerini şöyle noktaladı: “Türkiye’deki muhalefet partileri yöneticilerinin ABD’nin iç siyasete müdahale edeceği beklentisi içerisine girmeleri anakronik bir durum. Elbette ABD ile Erdoğan yönetimindeki Türkiye birçok alanda çatışıyor. Bu çatışma Trump döneminde de vardı, Joe Biden döneminde de devam edecek, yelpazesi genişleyecek veya daralacaktır ama pek çok alanda işbirliği yapıldığı da bir vakıadır. Erdoğan’ı seçen Türk halkının iradesi ile ilanihaye bir çatışma içerisinde bulunmak, ABD’nin çıkarları ile bağdaşmaz. Dolayısıyla legal ve illegal muhaliflerin ABD seçim sonuçlarından medet umması abesle iştigaldir. Türkiye ve ABD yeniden masaya oturacak ve yeni koşullara, yeni konjonktüre göre uzlaşı ve işbirliği alanlarını tespit edecektir.”

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan