Türk Devletler Teşkilatı'nın yeni bayrağı kabul edildi
Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi 11'inci Zirvesi, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te başladı.
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov`un ev sahipliğinde "Türk Dünyasının Güçlendirilmesi: Ekonomik Entegrasyon, Sürdürülebilir Kalkınma, Dijital Gelecek ve Herkes İçin Güvenlik" temasıyla düzenlenen zirve için liderler Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geldi.
Zirve toplantısında teşkilatın yapısına yönelik önemli bir karar alındı.
Ortak kararla alındı
İlk olarak 2012 yılında yapılan bayrağın yerini son zirvede ortak bir kararla yeni bayrak yerini aldı.
Bu konudaki karar, Türk Devletleri Teşkilatı'nın Bişkek'teki 11. Devlet Başkanları Zirvesi'nde alındı.
Bayrak, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye ve Özbekistan liderleri İlham Aliyev, Kasım Comart Tokayev, Sadir Caparov, Recep Tayyip Erdoğan ve Şevket Mirziyoyev tarafından onaylandı.
Yeni bayrağın anlamı
Türk Devletleri Teşkilatı’nın yeni bayrağındaki sekiz köşeli yıldız, Türklüğün sembolünü ifade ediyor.
Bayrağın tasarımında sekizgen, hilal ve yıldız ile turkuaz mavisi bir zemin üzerinde, eşit dağılan düz ışınlara sahip bir güneşin yer aldığı belirtildi.
Mavi renk Türk milletlerinin birliğini ifade ediyor
Mavi arka plan berrak gökyüzünü, barışı ve refahı simgeler. Bu tek renkli arka plan Türk milletlerinin birliğini ifade eder.
Tarihsel olarak mavi, Türk kültürü ve gelenekleriyle ilişkilendirilmiştir ve kültürel önemini daha da pekiştirmiştir.
Sekizgen köşe, Türk devlet yapısını temsil ediyor
Sekizgen, yüzyıllardır süregelen Türk devlet yapısını temsil eder ve cumhuriyetin onaylanmasının, istikrarın, birbirine bağlılığın ve ortak Türk kültürel mirasından gelen gücün işaretini simgeler.
Türk ve İslam geleneklerinde sekizgen, Örgütün ileriye giden yolu için bir işaret fişeği görevi gören bir rehberlik ve bilgelik sembolüdür.
Güneş Türk Dünyasının ortak vizyonunu anlatıyor
Güneş, eşit şekilde dağılan kırk düz ışınıyla ışığı, açıklığı ve canlılığı sembolize eder.
Işınlar, Türk dünyasının yolunu aydınlatan, onu daha parlak ve daha müreffeh bir geleceğe yönlendiren paylaşılan değerleri ve ortak vizyonu temsil eder.
Hilal ve Yıldız, Türk devletçiliğini ifade ediyor
Türk dünyasında iyi bilinen bir sembol olan hilal ve yıldız, Türk devletçiliğini, büyümeyi, geleceğe yönelik özlemleri ve ilerlemeyi temsil eder.
Bu unsurlar, Türk devletlerinin zengin ortak tarihine dayanan Örgütün dinamik ve ileriye dönük ruhunu yansıtır.
Bu bayrak, Türk Devletleri Örgütü'nün misyonunun merkezinde yer alan Türk kimliğinin, birliğinin, ortak mirasının ve kapsamlı işbirliğinin temel sembollerini bünyesinde barındırmaktadır.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.