Dolar (USD)
35.46
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
3073.79
BIST 100
9739.72
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türk altınına büyük talep

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Altıncılar Cemiyeti Başkanı Kahraman Cevher, altın ithalinde bölgedeki kuyumcu ve şirketlerin yönünü Dubai'den Türkiye'ye çevirdiğini söyledi
Türk altınına büyük talep
23 Şubat 2017 00:18:00
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Altıncılar Cemiyeti Başkanı Kahraman Cevher, altın ithalinde bölgedeki kuyumcu ve şirketlerin yönünü Dubai'den Türkiye'ye çevirdiğini söyledi

Bas Gazetesi'ne konuşan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Altıncılar Cemiyeti Başkanı Kahraman Cevher, bölgedeki altın ticaretiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

2016 yılında 80 ton altın ithal edildiğini belirten Altıncılar Cemiyeti Başkanı Kahraman Cevher, "Geçtiğimiz yıl Hewlu00ear ve Süleymaniye havaalanlarından Kürdistan'a 80 ton altın ithal edildi. 2015 yılında bu oran sadece 58 tondu. 2014 yılında 86 ton olan oran, 2013 yılında rekor bir seviyeye ulaşarak, 115 ton olarak kaydedildi" dedi.

İthal edilen altının sadece K. Irak Bölgesi'nde alıcısıyla buluşmadığını, Irak'ın diğer bölgelerinde de piyasaya sürüldüğünü belirten Cevher şunları söyledi:

" Kürdistan'da ekonomik kriz gerçekliğiyle yüz yüze olduğumuz doğrudur. Fakat ithal edilen altın sadece Kürdistan'ın altın piyasasında satışa sunulmuyor. Irak'ın diğer bölgelerinden gelen altın tüccarları da bu ithal altını alıp, kendi şehirlerinde piyasaya sürüyor. Ülkenin orta ve güneyindeki şehirlerde bulunan kuyumcularda daha çok Kürdistan'a ithal edilen altın göze çarpmakta."

Cevher, IKBY Hükümeti'nin , Irak'ın orta ve güney kentlerine gönderilen altından da vergi aldığını vurguluyor.

"Kürdistan'da iki çeşit altın ticareti yapılmakta. Birincisinde, Türkiye ve Dubai'den ithal edilen işlenmiş altın piyasaya sunulur. İkincisinde ise, altın tüccarları, kuyumcularda topladıkları dökme altınları kalıp haline getirtip, bu iki ülkeye ihraç etmekte" diyen Cevher, geçmiş yıllarda ihraç edilen kalıp altın miktarının çok yüksek olduğunu ancak bu oranın son yıllarda çok düştüğünü vurguladı.

K. Irak'ta 40 altın şirketi ve yaklaşık 1.500 kuyumcu bulunduğu bilgisini de veren Cevher, yaşanan ekonomik kriz yüzünden kuyumculardan bir kısmının iflas ettiğini ancak bu sayının beklenenden az olduğunu belirtti.

K. Irak'taki altın ticaretinin yönünü Dubai'den Türkiye'ye çevirdiğini açıklayan Cevher, şunları söyledi:

"Dubai'de altına inanılmaz oranlarda vergi koyulmuş. Bu nedenle altın ticareti yapan şirket ve tüccarlar yönünü Türkiye'ye çevirmeye başladı. Çünkü Türkiye'deki vergi oranları Dubai'ye göre çok daha düşük. Vergi oranlarının bu şekilde devam etmesi halinde, Dubai'den Türkiye'ye olan yönelimin bundan sonra da devam edeceği görüşündeyiz. Singapur, Çin, Malezya, Hindistan ve Pakistan'dan Dubai'ye ihraç edilen altından eskiden vergi alınmazdı. Fakat şimdi ton başına 500 dolar gibi bir vergi alınmakta. Fakat Türkiye'de böyle bir vergi oranı yok. Bu nedenle Türkiye daha cazip gelmekte."

Daha önceleri Bağdat üzerinden IKBY Bölgesi'ne sahte altın gönderildiğini de hatırlatan Cevher, altını kontrol etmekte kullanılan aletlerde yaşanan hızlı teknolojik gelişme sayesinde, sahte altının artık kolayca tespit edildiğini, böylece bu sorunun büyük oranda çözüldüğünü söyledi.

IKBY Bölgesi'nde altın için belirlenen vergi oranları hakkında da bizi aydınlatan Altıncılar Cemiyeti Başkanı, "2014 yılına kadar hiç vergi yoktu. Fakat 2014 yılında her 1 kilo altın için 10 bin dinar alınmaya başlandı. Bu oran 2015 ve 2016 yılları için 130 bin dinar oldu. 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle de bu oran 190 bin dinara yükseldi. Doğal olarak vergi oranının her yıl yükselmesi altın satışlarını olumsuz etkiledi" diye konuştu.

2017 yılında altın fiyatlarına dair öngörülüerini de paylaşan Cevher, 2016 yılında altının en düşük seviyede kaldığını, 21 ayar altının gram fiyatının 215 bin Irak dinarı seviyesinde kaldığını fakat bu yıl için altının yükseliş trendine gireceğini tahmin ettiklerini kaydetti.

Son olarak ekonomik krizin başka bir yönüne dikkatimizi çeken Başkan Kahraman Cevher, şunları dile getirdi:

"Bölgedeki ekonomik kriz yüzünden evlilik oranlarını büyük oranda düştü. Bu da direkt olarak altın piyasasına olumsuz yansıdı. Kriz sadece evlenenlerin oranını düşürmediü aynı zamanda evlilik sırasında alınan altın miktarını da büyük oranda düşürdü. Krizden önce düğünlerde geline aşağı yukarı 150 ila 250 gram altın takılırdı, fakat bu miktar şu an 50 grama kadar düşmüş durumda. Bir yandan evlilik oranlarının düşmesi, diğer yandan da takılan takılarda ciddi bir düşüş yaşanması kuyumcuları ve tüccarları çok kötü etkiledi."

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin