Turizmi ''erken rezervasyon'' canlandıracak!
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, Bursa Turizm Zirvesi kapsamında geldiği kentte, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2018'de sadece otelciler için değil tüm ülke açısından iyi bir turizm yılı yaşandığını kaydetti.
Türkiye'nin güçlü bir turizm ülkesi olduğunu vurgulayan Ayık, "Biz 2017'de, 2015 ve 2016'da yaşadığımız sıkıntıları bertaraf ederek iyi bir geri dönüş yaptık. 2018'in başında bu ivmenin devam edeceğini görüyorduk. Bu seneye baktığımız zaman Türkiye, muhtemelen bir rekor yaşayacak ve inşallah 40 milyonun üzerinde bir sayı görecek. Tahminlerimize göre 32 milyar dolar civarında da bir turizm geliri elde etmeyi umuyoruz." diye konuştu.
Bu yılın iç pazar açısından da iyi geçtiğini ifade eden Ayık, şunları söyledi:
"Bizim iç pazardaki hedefimiz 10 milyon rakamıydı, inşallah bu sene olmasa bile 2019 ve 2020 yılında bu rakamı yakalayacağımızı umuyoruz çünkü bizim dünyada rekabet ettiğimiz önemli turizm ülkelerinin hepsinde iç pazarın payı, yabancı misafir oranının yüzde 25'i kadardır. Bu da bizde aşağı yukarı 10 milyon ve üzerindeki rakamlara tekabül ediyor. Dolayısıyla bizim iç pazarda yakalamak istediğimiz hedef de bu."
Ayık, turizm pazarının her geçen yıl çeşitlendiğini belirterek, "Pazarımızda ana bloğu oluşturan birkaç ülke var. Bunlar, Rusya Federasyonu, Almanya, İngiltere, İran, Gürcistan ve Bulgaristan. Dünyada da baktığınız zaman turizm hareketi en çok komşu ülkeler arasında olur. Komşu ülkelerimizdeki rakamlar da sevindirici ama paket tur açısından baktığınız zaman bizim için önemli 2 pazar var, bunlar Rusya Federasyonu ve Almanya." dedi.
İngiltere konusunda da son derece iyi gelişmeler olduğunu vurgulayan Ayık, "Önümüzdeki yıl için biz Avrupa'nın tümünden iyi bir ivme bekliyoruz. Bunun yanında uzak destinasyonlardan Çin, Japonya ve Hindistan pazarı da bizim merceğimiz altında ve oralardan da çok sevindirici veriler gelmekte." ifadesini kullandı.
Gelecek yıl için yurt dışından iyi bir talep başladığını aktaran Ayık, şunları kaydetti:
"2019'a yönelik erken rezervasyonlar bizim beklediğimiz oranda gidiyor gibi görünüyor. Artık yerli turistin de tüketici alışkanlıkları değişti. Erken rezervasyonun önemini daha çok kişi benimsedi. Bu hem misafirlerimiz hem de sektörümüzün önünü daha net görebilmesini sağladığı için otelcilerimiz için bir avantaj. Bu çerçevede bu durumdan çok memnunuz. Bu yıl erken rezervasyon dönemi ekim itibarıyla başladı. Dolayısıyla, bu 2 aylık sürede yapılacak erken rezervasyon sayıları ile birlikte 5 milyonun çok üzerinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Yıl sonuna kadar sektörde yüzde 25-30 gibi bir büyüme olacağını düşünüyoruz."
"Yerli turiste ayrılan kapasite düşecek"Ayık, gelecek yıl otellerde yerli turiste ayrılacak kapasitenin düşeceğini belirterek, "Otellerimiz geçen yıl sezon kapasitesinin yüzde 20'sini yerli turiste ayırmıştı ancak bu yıl yurt dışından gelen taleplerin arttığı göz önünde bulundurulursa kapasitenin yaklaşık yüzde 15'ini yerli misafirlerimize ayırabileceğiz gibi görünüyor." dedi.
Türkiye'nin, tüm dünyada turizm destinasyonları içinde en nitelikli yatak kapasitesine sahip ülke olduğunu vurgulayan Ayık, "Bizim yaklaşık 1,5 milyon civarında son derece nitelikli yatak kapasitemiz var. Bunu geliştirmeye devam ediyoruz. Mevcut kapasitenin büyük bölümü kıyı bölgelerinde. Biz bunun Türkiye'nin tüm sahasına yayılmasını ve her noktada nitelikli tesislerin ortaya çıkmasını hedefliyoruz. Böylece bu durum ülkenin tüm bölgelerinde turizm hareketinin gelişmesine neden olacak." diye konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.