Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Turizmcilerden itidal çağrısı

TUROB Başkanı Bayındır, 'Turizm sektörü ve bu sektörden ekmeğini kazanan milyonlarca vatandaşımız adına, tüm kesimleri itidalli olmaya çağırıyorum' dedi.
Turizmcilerden itidal çağrısı
04 Haziran 2013 15:29:00
TUROB Başkanı Bayındır, 'Turizm sektörü ve bu sektörden ekmeğini kazanan milyonlarca vatandaşımız adına, tüm kesimleri itidalli olmaya çağırıyorum' dedi.

Taksim Gezi Parkı ve devamında yaşanan olayların turizme etkisini AA muhabirine değerlendiren Turistik Otelciler , İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği ( TUROB) Başkanı Timur Bayındır, "Turizm, barış ve huzur ortamında gelişen bir sektördür. Toplumsal huzuru bozan her türlü olay turizmi etkiler. Toplumdaki hapşırma, turizmde zatürreye neden olur" dedi.

Bayındır, yaşanan olaylar nedeniyle Taksim bölgesinde konaklayan turistlerin kaçtığını belirterek, bir kısmının başka semtlerdeki otellere gittiğini ve büyük bir kısmının da ülkelerine geri döndüğünü söyledi.

Bölgedeki otellerde yüzde 30'lara ulaşan iptaller yaşandığını ifade eden Bayındır, bazı ülkelerin kendi vatandaşlarına "Türkiye'ye gitmeyin" yönünde telkinleri olduğu söylemlerine şöyle yanıt verdi:

"İngiltere, Amerika, Almanya ve Fransa gibi birçok ülke yurtdışına çıkan vatandaşlarını Türkiye'de yaşanan olaylar hakkında uyarıyor. Uyarılar 'gitmeyin' şeklinde değil, 'dikkatli olun' şeklinde. Olayların yabancı haber kanalları ve sosyal medyadaki yansımaları ise işi daha vahim bir görünüme ulaştırıyor. Yaşanan iptallerin büyük bir kısmı yurtdışından."

Bayındır, olayların kısa vadede turizmi etkilemeye başladığına dikkati çekerek, "Uzun vadede de endişelerimiz büyüktür. Güvenlik güçlerinin yoğun ve kontrolsüz güç kullanımı ülke imajımıza zarar vermektedir. Sosyal medya tüm dünyayı birbirine bağlamıştır. Aşırı güç kullanımının sebep olduğu olumsuz görüntüler anında dünyanın her tarafına yayılmaktadır. Maalesef şu ana kadar yansıyan resimler, videolar ve haberler ise ülke imajımız açısından tam bir felakettir. Hoşgörünün, barışın ve medeniyetlerin kenti olarak tanıttığımız İstanbul'un meydanlarında yaşanan çatışmalar, biz turizmciler açısından, tam anlamıyla bir kabus" dedi.

"Tüm kesimleri itidalli olmaya çağırıyorum"

TUROB olarak yaşanan olayların turizm açısından büyük tehlike oluşturduğunu vurgulayan Bayındır, "Taksim ve civarında ana yollara barikatlar kurulmuş durumda. Bu barikatlar yaşanacak olumsuz bir durumda acil yardım araçlarının ulaşımını dahi engellemektedir. Hadiselerin son bulması için herkesin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini, aksi takdirde yaşanacak olayların verdiği zararların görünenden ve tahmin edilenden büyük olacaktır. Ülke ekonomisi için kritik öneme sahip turizm sektörü ve bu sektörden ekmeğini kazanan milyonlarca vatandaşımız adına, tüm kesimleri itidalli olmaya çağırıyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

Tur Operatörleri Dönem Sözcüsü Cem Polatoğlu ise, yaklaşık bir hafta süren eylemlerin turizm sektörünü olumsuz etkilerdiğini söyledi. İçinde bulunduğumuz hafta ve önümüzdeki hafta için rezervasyon yaptıranların yüzde 20-30'unun gelmekten vazgeçtiğini belirten Polatoğlu, olayların devam etmesi durumunda faturanın ağır olacağı uyarısında bulundu.