TÜPRAŞ’ta neler oluyor?
KORAY TAŞDEMİR
Türkiye Petrol Rafineleri A.Ş.’de (TÜRPRAŞ) işler durma noktasına geldi. Görüşmeleri işçiler adına Petrol İş Sendikası yaparken patron adına KİPLAS Petro Kimya İşveren Sendikası yürütüyor. Mart ayında ortalama brüt maaşları 18 bin TL olan işçilerin maaşlarına yüzde 50 zam isteyen Petrol İş Sendikası’nın süreci yokuşa sürdüğü ve işçileri işveren ile karşı karşıya getirmeye çalıştığı iddia ediliyor.
Yüksek Hakem Heyeti’ne gidilecek
Ulaştığımız birkaç TÜPRAŞ çalışanının maaş bordrosunda yer alan tutarların yüksekliği de göze çarpıyor. Grev ve lovaktın yasak olduğu ve 4 bin 300 işçinin çalıştığı TÜPRAŞ’ta tıkanan toplu sözleşme görüşmelerinin ardından arabulucu görüşmelerinde de sonuç alınamamıştı. Süreç şimdi Yüksek Hakem Heyeti’ne gidecek ve sonuca bağlanacak. Kurulun kararları kesin ve toplu sözleme hükmünde.
Taraflar ne istiyor?
İşveren toplu iş sözleşmesinin kapsam süresini üç yıla çıkarmak isterken aynı zamanda vardiya sisteminde ve ücretli mazeret izni hükümlerinde değişiklikler yapmayı teklif ediyor. Sendika ise iki yıllık toplu sözleşme ve işçi ücretlerinde yüzde 50 oranında zam talep ediyor. İşçilerin aldıkları maaşların çok yüksek olduğu ifade edilirken mart ayında alınan maaş ortalaması brüt 18.000 TL’nin üzerinde olduğu görülüyor.
İzinler suiistimal ediliyor
TÜPRAŞ işçilerinin yasal haklarından 8 gün daha fazla mazeret iznine sahip oldukları ifade edilirken bu izinlerin kimileri tarafından suiistimal edildiği iddia ediliyor. Fazla mesaiye kalınan gün sayısı ile alınan fazla mesai ücretinin arttığı bilinen TÜPRAŞ da bir işçi fazla mesaiye ilk gün kaldığında %100, ikinci gün kaldığında %200, üçüncü gün kaldığında %300, dördüncü gün kaldığında %400 diye katlanan ücretler alıyor. Mesaiye çağrılan kişinin kendi birinci günde az para alacağı için, kasten mazeret izni kullanarak mesaisinin 3. yahut 4. gününde olan arkadaşlarına haksız kazanç sağladığı söyleniyor. Bu sistem planlı olarak işletilerek işletmenin zarara uğratıldığı dile getiriliyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.