Dolar (USD)
34.65
Euro (EUR)
36.45
Gram Altın
2955.42
BIST 100
9667.39
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?
11 Şubat 2020 15:52:00

Tüp bebek, normal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanan alternatif bir üreme yöntemidir. Uzun bir süredir kullanılan tüp bebek tedavisi, çocuk sahibi olamayan kişilerin ilk başvurduğu, oldukça yaygın olan bir yöntemdir.

Nedeni belirlenemeyen kısırlık, tüplerde meydana gelen tıkanma, erkeğin sperm kalitesindeki düşüklük, biyolojik saatin ilerlemiş olması gibi durumlarda uygulanan tüp bebek tedavisi ile çiftler çocuk sahibi olabilmektedirler.

Tüp bebek tedavisi, kadın üreme hücresi yumurta ile erkek üreme hücresi spermin, kadın ve erkekten alınarak laboratuvar ortamında bir araya getirilmesi ve döllenmesiyle gerçekleştirilen bir üreme sürecidir.

Tüp Bebek Nasıl Yapılır?

Tüp bebek tedavisinin süresi, tercih edilen yönteme bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Tedavide, kısa ve uzun süreç olmak üzere iki seçenek mevcuttur.

1. Uzun Protokol Yöntemi

Uzun protokol yönteminde tedavi yaklaşık olarak 45 gün sürmektedir. Tedavinin 30 günlük ilk kısmı ön hazırlık denilen süreçtir. Kullanılması önerilen ilaçlar kullanılarak 1 aylık süreç tamamlanır. Ardından gelen adet süresince yumurtalıkların uyarım dönemi başlar. Bu süre de yaklaşık olarak 10 gündür. Sonrasında sırasıyla yumurtaların toplanması, sperm ile döllenme işlemi gerçekleştirilerek embriyo oluşturulması ve embriyoların rahim içerisine yerleştirilmesi aşaması gerçekleşir. Transfer işleminden sonra 10-12 gün içinde kandan hamilelik testi yapılarak sonuç öğrenilir.

2. Kısa Protokol Yöntemi

Kısa protokol yönteminde ilaç kullanılan 30 günlük ön hazırlık aşaması uygulanmamaktadır ve doğrudan yumurtalıkların uyarımı aşamasına geçilmektedir. Devamında, yumurtaların toplanması, sperm ile döllenerek embriyo oluşturulması ve rahim içerisine yerleştirilmesi işlemi gerçekleştirilir. Sürecin bu kısmı uzun protokolde olduğu gibi işlemektedir. Kısa protokol yöntemi yaklaşık 15-18 gün sürmektedir.

Tüp Bebek Tedavisinin Süreçleri

Anne ve Baba Adayına Yönelik Testler

Tüp bebek tedavi süreci, adet döngüsünün ilk günlerinde başlatılır. Anne ve baba adayına yapılan testler ile çifte özel tedavi planı uygulanmaktadır. Yapılmış olan tahlil ve tetkiklere uygun bir yöntem izlenir. İlk ve en önemli adımlardan biri, ultrason taramasıdır. Tedavi yöntemini belirlemekte büyük önem taşıyan test, yumurtalıkların görüntülenmesi, rezervin genel durumunun değerlendirilmesi, rahim ve rahim iç duvarının sağlıklı olup olmadığının anlaşılması açısından büyük önem taşımaktadır. Ultrason taraması sonucunda, doğurganlık durumu, yumurtaların sağlıklı olup olmadığı ve rahmin embriyo yerleştirmek için uygunluk durumu anlaşılmaktadır.

Tedaviye, adet gerçekleştikten sonraki gün başlanmaktadır. Anne adayının yumurtalık rezervi ultrason ile incelenirken baba adayına da sperm analizi yapılır. Tahlil sonuçlarına göre, aşılama tedavisi için rahim filmi ile tüplerin açıklık durumuna bakılmaktadır.

Yumurtlama Döngüsünü Başlatma

Anne adayının ultrason sonucu normalse, doktor yumurta gelişimini uyarmak için özel ilaçlar vermektedir. Yaklaşık 8-12 gün içerisinde yumurtalar gelişim göstererek toplanacak duruma gelir. Rahim duvarının yeterli kalınlıkta olmaması, rahmin yerleştirme işlemi için uygun duruma gelmemesi, miyom veya polip varlığı ve yumurta gelişiminin normalden fazla olması durumlarında dondurma tedavisine uygun çatlatma iğnesi yapılmaktadır. Çatlatma iğnesi yapıldıktan 34-36 saat sonrasında yumurta toplama işlemi gerçekleştirilebilir. Tedavi süresince 4-5 kez ultrason testi yapılması gerekebilir.

Sperm Toplama ve Embriyo Transferi

Baba adayından toplanan spermler 2-3 saat bekletilir, mikroskop altında en sağlıklı ve kaliteli olanları belirlenir. Mikroenjeksiyon yöntemi ile yumurtaya transfer edilerek embriyo oluşturulur. Transfer aşaması taze ve donmuş transfer olarak iki şekilde gerçekleştirilmektedir.

1. Taze Transfer

Taze transfer ortalama 2-5 gün arasında ve genellikle en çok başarının sağlandığı 5. gün yapılmaktadır.

2. Donmuş Transfer

Donmuş transfer yönteminde ise annenin adet süreci izlenerek ilaç desteği ile rahime yerleştirme işlemi gerçekleştirilmektedir.

Transfer İşlemi Sonrası

Anne adayı embriyo transferi sonrası 1 saat istirahat ettikten sonra taburcu edilmektedir. İşlem yapılan günü dinlenerek geçiren anne adayı, ertesi gün normal hayatına dönebilmektedir. Sonuçlar, 10-12 gün sonra yapılan kandan gebelik testi ile değerlendirilmektedir.

Tüp bebek fiyatları ve tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Erdem Hastanesi Tüp Bebek Merkezini hemen ziyaret edebilirsiniz.

https://www.erdemhastahanesi.com.tr/tr/bolumlerimiz/tup-bebek-merkezi-20

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin