Tunus'ta "siyasi tutuklulara" destek gösterisi
Tunus’taki muhalefetin çatı oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin çağrısıyla Tunus Temyiz Mahkemesi önünde düzenlenen gösteride bir araya gelen siyasilerin yakınları ve aktivistler, tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Gösteride konuşan tutukluların avukatlarından Delila Mübarek Musaddık, “Komplo davasında 6 aylık ihtiyati tutukluluk süresinin ardından salı verilmesi gereken tutuklular için hiçbir gerekçe gösterilmeden 4 ay daha tutuklu yargılanmaları yönünde karar alındı. Temyiz Mahkemesine yaptığımız itiraz bugün yapılacak duruşmada görüşülecek, yaptığımız itirazın kabul edilmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Tunus kanunlarına göre tutukluluk süresinin tamamlandığına dikkat çeken Musaddık, dava dosyasının dikkate alınmadığını bu yüzden keyfi olarak tutukluluk süresinin uzatıldığını söyledi.
Tutukluların serbest bırakılması için slogan atan göstericiler, düzenledikleri eylemin ardından olaysız bir şekilde dağıldı.
"Devletin güvenliğine karşı komplo" soruşturmasında onlarca kişi tutuklandı
Tunus'ta 11 Şubat'tan bu yana siyasiler, gazeteciler, aktivistler, hakimler ve iş insanlarını kapsayan gözaltı operasyonları düzenleniyor. Bu operasyonlar kapsamında birçok muhalif cezaevine konuldu.
"Siyasi Tutukluları Savunma Ulusal Komitesi" üyesi avukatlarından Semir Dilo, 22 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, "devlet güvenliğine karşı komplo kurmak" iddiasıyla tutuklu yargılanan Nahda Hareketi'nin eski yöneticilerinden Abdulhamid el-Celasi, İş ve Özgürlükler için Demokratik Blok Partisi yöneticilerinden Hiyam et-Turki, Cumhuriyet Partisi Genel Sekreteri İsam eş-Şabbi, Ulusal Kurtuluş Cephesi üyelerinden anayasa profesörü Cevher bin Mübarek, eski Demokratik Akım Partisi Genel Sekreteri Gazi eş-Şevaşi ve Emel Partisi'nin önde gelen isimlerinden Rıza Belhac'ın tutukluluk süresinin 4 ay uzatıldığını söylemişti.
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, siyasilerin "devletin güvenliğine karşı komplo kurma" ve "ekonomik krizi körüklemeye yönelik adımlar"dan ötürü gözaltına alındığını söylemişti.
Muhalefet ise bu gibi soruşturmaları siyasi olarak niteliyor ve Said'i demokrasiye aykırı hareket etmekle suçluyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.