Tunus'ta "siyasi tutuklu" Nahda Hareketi yetkilisi, açlık grevine başladı
Tunus’ta tutuklu yargılanan Nahda Hareketi yetkililerinden Ahmed el-Meşriki'nin hakkındaki kararı protesto için açlık grevine başladığı bildirildi.
Nahda Hareketi, açlık grevindeki “siyasi tutuklulara” ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, “Hareketin üyelerinden 18 Nisan’dan bu yana tutuklu yargılanan Ahmed el-Meşriki, suçsuz tutuklanmasını protesto için açlık grevine başladı.” denildi.
Tutuklu yargılanan Nahda Hareketi yetkililerinden Es-Sahibi Atik’in de 13 Mayıs’tan bu yana açlık grevinde olduğu hatırlatılan açıklamada, “Sorgulama yapılmadan, herhangi bir suçlamada bulunmadan yapılan tutuklamalar, insan benliğine, ülkenin yasa ve adetlerine saygı duymayan bir uygulamadır. Yönetimin siyasi tutuklulara yönelik bu uygulamalarını şiddetle kınıyoruz.” ifadeleri kullanıldı.
Haklarını aramak için son çare olarak tutukluların açlık grevi eylemine başvurduğu belirtilen açıklamada, tutukluların tek suçlarının iktidara karşı duran, muhalif cephede yer almaları olduğu vurgulandı.
- Nahda Hareketi yetkilisi Atik, 30 gündür açlık grevinde
Bir konferansa katılmak üzere 6 Mayıs'ta Tunus'ta havalimanına giden Atik'in seyahati engellenmiş, ardından da "kara para aklama" iddiasıyla 13 Mayıs’ta tutuklanmıştı.
Tutuklanmasının "kötü niyetli ve siyasi" olduğunu söyleyerek açlık grevine başlayan Atik, sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine geçen hafta hastaneye kaldırılmıştı.
Açlık grevindeki Atik'e destek çağrısında bulunan Tunus muhalefetinin çatı oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi tarafından 7 Haziran’da yapılan açıklamada, "Çözümsüz sosyal ve ekonomik kriz ile boğuşan Tunus yönetiminin tek eylemi muhalif siyasetçileri tutuklamak. Arkadaşımız Atik, 26 gündür su dışında bir şey yiyip içmeyi reddediyor. Dün Er-Rabıta Hastanesine kaldırılan Atik'in sağlık durumu kritik. Ulusal ve uluslararası kamuoyunu açlık grevini sürdüren Atik'e destek olmaya çağırıyoruz." ifadelerine yer verilmişti.
- Ülkede "devlet güvenliğine karşı komplo" soruşturmasında onlarca kişi tutuklandı
Tunus'ta 11 Şubat'tan bu yana siyasiler, gazeteciler, aktivistler, hakimler ve iş insanlarını kapsayan gözaltı operasyonları düzenleniyor. Bu operasyonlar kapsamında birçok muhalif cezaevine konuldu.
Bir toplantıdaki sözleri nedeniyle "halkı iç savaşa yönlendirmek" suçlamasıyla 17 Nisan’da evine baskın yapılarak gözaltına alınan Nahda lideri Raşid el-Gannuşi de ulusal ve uluslararası arenadaki tepkilere rağmen 48 saatlik polis sorgusunun ardından tutuklanmıştı.
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, ülkede bazı siyasilerin, "devletin güvenliğine karşı komplo kurma" ve "ekonomik krizi körüklemeye yönelik adımlar"dan ötürü gözaltına alındığını söylemişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.