Tunus'ta Nahda Hareketi'nin lider kadrosu gözaltına alındı
Tunus'ta Nahda Hareketi'nin Başkan Yardımcısı Munzir el-Venisi ve Şura Konseyi Başkanı Abdulkerim el-Haruni'nin gözaltına alındığına dair sosyal medya paylaşımı, siyasi gerilimin yükseldiği bir dönemde geldi. Nahda Hareketi, Başkan Yardımcısı Venisi'nin salı akşamı güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığını ve bilinmeyen bir yere götürüldüğünü duyurdu. Parti, Venisi'nin serbest bırakılmasını talep ederken, tam dayanışma içinde olduklarını vurguladı.
Şura Konseyi Başkanı Haruni'nin de gözaltına alındığı belirtilirken, bu gözaltıların sebepleri hakkında net bir açıklama yapılmadı. Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi'nin Siyasi Danışmanı Riyad el-Şuaybi, Haruni'nin gözaltına alındığını doğruladı ancak sebeplere dair bilgi vermedi. Venisi'nin ise Elektronik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından 48 saat boyunca gözaltında tutulacağı belirtildi.
Eski Tunus Başbakanı gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı
Bunların yanı sıra, eski Nahda üyesi ve eski Tunus Başbakanı Hammadi el-Cibali, başkent Tunus'un güneyindeki Susa kentindeki evinden güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmıştı. Hareketin lideri Raşid el-Gannuşi ise "halkı iç savaşa yönlendirme" suçlamasıyla tutuklu bulunuyor.
Tunus'ta son aylarda siyasi figürlere yönelik artan gözaltı operasyonları, Cumhurbaşkanı Kays Said tarafından "devletin güvenliğine karşı komplo kurma" ve ekonomik krizi tırmandırma iddialarıyla gerekçelendirilmişti. Muhalefet ise bu tutuklamaları siyasi bir hareket olarak değerlendiriyor ve Said'i demokrasiye zarar vermekle suçluyor.
Nahda hareketi nedir?
Nahda Hareketi, Tunus'ta önemli bir siyasi hareket ve partidir. Resmi olarak "Ennahda Hareketi" olarak da bilinir. Nahda, Arapça'da "Renaissance" veya "Awakening" anlamına gelir ve bu isim, hareketin Tunus'un siyasi ve toplumsal dönüşümünü teşvik etme amacını yansıtır.
Nahda Hareketi, 1981 yılında Rached Ghannouchi tarafından kuruldu. İslamcı bir siyasi parti olarak başladı ve İslami değerlere dayalı bir toplumsal düzeni savundu. Ancak zaman içinde daha ılımlı ve demokratik bir çizgiye evrildi. Nahda, 2011 yılında Tunus'un Zeytin Dalı Devrimi olarak bilinen halk ayaklanmasının ardından yeniden faaliyete geçti ve 2011 seçimlerinde önemli bir oy oranı elde ederek Tunus'un en büyük siyasi partilerinden biri haline geldi.
Nahda Hareketi, Tunus'ta demokratik süreçlere katılımı ve siyasi çeşitliliği desteklerken, laik ve dini gruplar arasında denge sağlama çabası içinde oldu. 2014 yılında Nahda, Tunus'ta yeni bir anayasa kabul edilirken, ülkenin geçiş sürecini destekleyen bir rol oynadı.
Ancak Nahda Hareketi, zaman zaman siyasi tartışmalara ve çatışmalara karıştı. Tunus'ta siyasi arenada rekabet eden diğer partilerle yaşadığı anlaşmazlıklar ve çatışmalar nedeniyle eleştirildi. 2019'daki seçimlerde de önemli bir oy kaybı yaşadı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.