TÜMSİAD'ın projesiyle çiftçinin geliri 11 kat artacak
Mehmet Kamil Güler
Şanlıurfa'da ekonomik anlamda 7,65 milyon dekar sulanabilir araziden 3,9 milyon dekarı sulanırken, sulanamayan 3.75 milyon dekar arazinin sulanması için ise 5 milyar TL kaynak gerekiyor. Projeye göre; Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi Köprüleri veya üçüncü havaalanında olduğu gibi özel sektör marifetiyle sulama yatırımları gerçekleştirilip, tahsilat da çiftçinin destekleme primlerinden 3-4 yılda taksit taksit mahsup edilecek.
Bu arazilerin sulanması için gerekli kaynak 5 milyar TL bulunamadığı için sulanamayan bu arazilerden sadece bir yıllık verim kaybı katma değer hariç tam 6 milyar TL'yi buluyor. Yani yatırımı gerçekleştirmek için geçirilen her yıl sadece tarımsal üretimden 6 milyar TL milli ekonomiye katkı sağlayamıyor.
Çiftçiler için büyük kazanç
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'ya da iletilen proje sayesinde kamu kaynaklarından tek kuruş dahi harcanmadan bölgedeki sulama yatırımlarının tamamlanması ve ekonomiye kazandırılması öngörülüyor.
Proje gerçekleştiğinde, sulu tarımla birlikte gelirleri 11 kat artacak çiftçiler bu formüle evet demekte tereddüt etmiyor.
TÜMSİAD Şube Başkanı Sade; "Projemizin teknik olduğu kadar sosyolojik boyutu da var. Önerimize 'Hayır' diyebilecek çiftçi olacağına inanmıyorum. Yeter ki iyi anlatılsın. Bu proje ortaya çıktıktan sonra uygulanamaz demek, bu topraklara ve yöre insanına yapılan en büyük haksızlık olur"
Çiftçi kuru tarım şartlarında Buğday yetiştirdiği takdirde 1 dekar için elde ettiği kar destekleme dahil sadece 165 TL. Sulu tarım şartlarında pamuk yetiştiriciliği yapan bir çiftçinin karı ise dekar başına destekleme dahil 1.786 TLu2026 Kuru tarım ile sulu tarımın karı arasında yaklaşık 11 kat fark var.
Kuyular ortadan kalkacak
Sulu tarıma kavuşacakları günü iple çeken çiftçiler bu durumdan oldukça umutlu. Sulu tarımla birlikte gelirleri 11 kat artacak olan çiftçiler, bu artışın bir kısmını sulama yatırımları olarak ödemekte tereddüt etmiyorlar. Yapılması gereken: Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının öncülüğünde, DSİ'nin teknik takibinde ve Hazinenin garantörlüğünde çalışmaların bir an önce başlatılması
Bu proje arazilerini kuyularla sulayan çiftçileri de yakından ilgilendiriyor. Sulamanın başlamasıyla birlikte kuyular ortadan kalkacak ve sadece tarımsal ulamada kullanılan enerjiden yıllık 2 buçuk milyar TL kar edilmiş olacak.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.