Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

TÜMSİAD'ın projesiyle çiftçinin geliri 11 kat artacak

TÜMSİAD Şanlıurfa Şubesi, Şanlıurfa'yı ekonomik açıdan rahatlatmak adına GAP bölgesindeki sulama yatırımlarını, kamu kaynaklarından tek kuruş dahi harcanmadan tamamlama projesini hazırladı.
TÜMSİAD'ın projesiyle çiftçinin geliri 11 kat artacak
01 May 2018 00:01:00
TÜMSİAD Şanlıurfa Şubesi, Şanlıurfa'yı ekonomik açıdan rahatlatmak adına GAP bölgesindeki sulama yatırımlarını, kamu kaynaklarından tek kuruş dahi harcanmadan tamamlama projesini hazırladı.

Mehmet Kamil Güler

Şanlıurfa'da ekonomik anlamda 7,65 milyon dekar sulanabilir araziden 3,9 milyon dekarı sulanırken, sulanamayan 3.75 milyon dekar arazinin sulanması için ise 5 milyar TL kaynak gerekiyor. Projeye göre; Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi Köprüleri veya üçüncü havaalanında olduğu gibi özel sektör marifetiyle sulama yatırımları gerçekleştirilip, tahsilat da çiftçinin destekleme primlerinden 3-4 yılda taksit taksit mahsup edilecek.

Bu arazilerin sulanması için gerekli kaynak 5 milyar TL bulunamadığı için sulanamayan bu arazilerden sadece bir yıllık verim kaybı katma değer hariç tam 6 milyar TL'yi buluyor. Yani yatırımı gerçekleştirmek için geçirilen her yıl sadece tarımsal üretimden 6 milyar TL milli ekonomiye katkı sağlayamıyor.

Çiftçiler için büyük kazanç

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'ya da iletilen proje sayesinde kamu kaynaklarından tek kuruş dahi harcanmadan bölgedeki sulama yatırımlarının tamamlanması ve ekonomiye kazandırılması öngörülüyor.

Proje gerçekleştiğinde, sulu tarımla birlikte gelirleri 11 kat artacak çiftçiler bu formüle evet demekte tereddüt etmiyor.

TÜMSİAD Şube Başkanı Sade; "Projemizin teknik olduğu kadar sosyolojik boyutu da var. Önerimize 'Hayır' diyebilecek çiftçi olacağına inanmıyorum. Yeter ki iyi anlatılsın. Bu proje ortaya çıktıktan sonra uygulanamaz demek, bu topraklara ve yöre insanına yapılan en büyük haksızlık olur"

Çiftçi kuru tarım şartlarında Buğday yetiştirdiği takdirde 1 dekar için elde ettiği kar destekleme dahil sadece 165 TL. Sulu tarım şartlarında pamuk yetiştiriciliği yapan bir çiftçinin karı ise dekar başına destekleme dahil 1.786 TLu2026 Kuru tarım ile sulu tarımın karı arasında yaklaşık 11 kat fark var.

Kuyular ortadan kalkacak

Sulu tarıma kavuşacakları günü iple çeken çiftçiler bu durumdan oldukça umutlu. Sulu tarımla birlikte gelirleri 11 kat artacak olan çiftçiler, bu artışın bir kısmını sulama yatırımları olarak ödemekte tereddüt etmiyorlar. Yapılması gereken: Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının öncülüğünde, DSİ'nin teknik takibinde ve Hazinenin garantörlüğünde çalışmaların bir an önce başlatılması

Bu proje arazilerini kuyularla sulayan çiftçileri de yakından ilgilendiriyor. Sulamanın başlamasıyla birlikte kuyular ortadan kalkacak ve sadece tarımsal ulamada kullanılan enerjiden yıllık 2 buçuk milyar TL kar edilmiş olacak.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin