Tümörü yok eden bitki: Damar otu
Anadolu'nun her yerinde yetişen bu değerli bitki yörelerin farklı yükseltilerinde kendini gösteriyor. Damar otu yüzlerce yıldır insan sağlığını korumak, tedavi etmek için tüketiliyor. Her bölgede yetişmesi eski bir inanışa göre doğada o bitkiye olan ihtiyacın fazla olduğunu gösteriyor.
Bağcı yaprağı adı ile de bilinen sinirli otun boyu, 7 cm ile 90 cm arasında değişiklik gösterebilmektedir. Boş araziler, çam ormanları, bataklıklar, çayırlar, tuzlu bölgeler ve deniz kıyılarını seven sinirli ot, su kenarlarında ve 3050 metre yüksekliğe kadar yetişmektedir. Sinirli otun çiçekleri, nisan ayı ile ekim ayı arasındaki zaman diliminde açmaktadır.
Sinirli Ot Nasıl Kullanılır?
Çay, lapa ve bala katılarak yüzlerce yıldır kullanılmaktadır. Sinirli otun faydalarından yararlanmak için,harici olarak sinirli ot, gerekli bölgeye sarılabileceği gibi, çay olarak da kullanılabilmektedir.
Bilim Dünyası Bu Bitkiyi Araştırdı ve Üzerinde Ciddi Çalışmalar Yapıldı
Sırbistan' da Novi Sad Üniversitesi'nde de ,damar otu anti-inflammatuar etkisi incelenmiş. Kalp-damar hastalıkları üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı tavsiye edilmektedir.
Bunun yanında iltihap önleyici etkileri de damar otunu çok değerli kılmaktadır. İspanya'da Sevilla Üniversitesi'nde damar otu tümörlü hücreler üzerindeki zehir etkisi incelenmiştir.
Geleneksel tıpta tümörlü hücreleri tamir etmekteki faydaları ortaya çıkarılmıştır. İçeriğindeki flavonoidler, luteolin türevler gibi etkin maddelerin DNA üzerindeki tahribatı azaltıcı etkilerinden dolayı DNA hasarına ve tümörlü hücrelere karşı kullanılmaktadır.
Ankara'da Gazi Üniversitesi'nde damar otu geleneksel tıpta karaciğer hastalıklarına karşı koruyucu etkileri incelenmiş. Karaciğer üzerinde lipit peroksidasyonunu önlemek ve lipit peroksidasyonunun yarattığı hasardan karaciğeri korumak için kullanılabileceği saptanmıştır. AST ve ALT değerlerini normal düzeylerinde tuttuğu yine deneyler sonucunda gözlenmiştir.
Enzim seviyelerini düzenleyerek karaciğeri koruma özelliğine sahiptir. Belçika'da Brussels Üniversitesi'nde damar otu interferon-Y aktive edici makrofajlar tarafından tümör hücrelerini öldürdüğü üzerine bir çalışma yapılmış ve tümör hücreleri üzerinde etkili olduğu saptanmıştır.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.