TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal, İzmir'de BIOTIN Projesi açılışında konuştu
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) koordinatörlüğünde yürütülecek Biyomedikal Teknolojiler ve İnovasyon "BIOTIN" Doktora Programı Projesi'nin, İYTE İnovasyon Merkezi'nde düzenlenen başlangıç toplantısına katılan Prof. Dr. Mandal, insan kaynağının önemini anlattı.
Birçok kurumun, 10 doktora öğrencisinin yetişmesi için bir araya geldiğini ifade eden Prof. Dr. Mandal, AB destekli projenin benzerinin ulusal bir model olarak geliştirilebileceğini kaydetti.
Gelecek 10 yılda iklim değişikliği, bulaşıcı ve salgın hastalıklar, gıda gibi konuların küresel çapta en yüksek yıkıcı etkiye sahip riskler olarak değerlendirildiğini aktaran Mandal, şu görüşleri paylaştı:
"Filistin'de yaşananları söylemeden geçemeyeceğim. Riskler, sorunlar dediğimiz zaman yaşadığımız coğrafyamızın da ne kadar acımasız olduğunu ve adaletli olmadığını görüyoruz. O yüzden daha güçlü olmak gerekiyor, o güç de bilim ve teknolojiyle. Elinizde ne kadar güç varsa o kadar sözünüz dinlenir. Bunun olması gereken nokta bilim diplomasisi, ama ne yazık ki bu güç diplomasisine dönüşüyor. Güçlü olmak için de üzerimize düşen daha nitelikli projeleri daha kısa sürede bitirirsek daha güçlü ekosistem oluşturma noktamız olabilecek."
İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran ise Cumhuriyet'in 100. yılının kutlandığı, Türkiye Yüzyılı olarak adlandırılan dönemde tüm enerjileriyle ülkenin bütün projelerine yol arkadaşı olmaya devam edeceklerini söyledi.
İYTE'nin, AB projelerinde Türkiye'nin en başarılı üniversiteleri arasında olduğunu anlatan Baran, sadece teze, yayına yönelik bilgi değil, hayata dokunan, yaşamı kolaylaştıran ekonomik büyümeyi teşvik eden çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
Toplantıda Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu ile İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi Direktörü Prof. Dr. İhsan Gürsel de birer konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından Prof. Dr. Mandal, Prof. Baran, Prof. Dr. Kumbaroğlu ve Prof. Dr. Gürsel, projenin işbirliği protokolünü imzaladı.
Proje hakkında
Biyomedikal alanda inovasyon ve girişimciliğin artırılması için nitelikli insan kaynağı yetiştirmeyi amaçlayan proje kapsamında, biyomedikal araştırmalar yapmak isteyen doktora öğrencilerine 48 ay burs desteği sağlanacak.
İYTE'nin, İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) ve Boğaziçi Üniversitesi ile ortak olarak yürüteceği program kapsamında destek kazanacak araştırmacılar, doktora eğitimleri sırasında bu kurumlarda araştırma yapacak.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.