TÜBİTAK Başkanı, üniversite öğrencileri ve akademisyenlerle buluştu
Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Sezai Karakoç Konferans Salonu'nda akademisyenler ve öğrencilerle buluşan Mandal, TÜBİTAK'ın proje ve çalışmalarıyla ilgili bilgi vererek, soruları cevapladı.
Teknokent'i de ziyaret eden Mandal, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kastamonu Üniversitesinin 2006 yılında kurulduğunu, ormancılık ve tabiat turizmi alanlarında ihtisas üniversitesi olduğunu hatırlattı.
Kastamonu Üniversitesinin ihtisaslaştığı alanın çok önemli olduğunu anlatan Mandal, "Üniversitemizin şu anda ön plana getirdiği konu ormancılık ve tabiat turizmi üzerine. Gerçekten çok kıymetli bir konu. Türkiye'nin ve bütün dünyanın da gündeminde olan iklim değişikliği, bununla baş edebilme, biyoçeşitlilik, buna bağlı olarak ülkelerin politikaları, firmaların geleceği, insanlığın geleceğini konuşuyoruz. O yüzden Kastamonu Üniversitemizin bu misyon ile bulunduğu bölge yani coğrafyası çok kıymetli." dedi.
TÜBİTAK bünyesinde kurulan Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsüne de değinen Mandal, "Esasında enstitünün adından daha çok çalışma modelinin kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Biz, Türkiye'de bu anlamda daha çok çalışanlarının tümü için bir şemsiye endüstri kurmak istiyoruz. Türkiye'de temiz üretim, iklim değişikliği ve sürdürebilirlik konularında çalışmak isteyen her kim var ise kendisini bu endüstri ile ilişkilendirmesini istiyoruz." diye konuştu.
TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmada 3 lise öğrencisinin birinci olduğunu ve 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne katılmaya hak kazandığını hatırlatan Mandal, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Kutuplardaki her bir derece değişiklik bizim geleceğimizi belirliyor. Kutuplarda yapılan çalışmalar artık bir farkındalık değil, zorunluluk. O bölge doğru anlaşılmazsa, o bölgeye yönelik çözümler tüm insanlar için gerçekleşmezse iklim değişikliğine karşı direncimizi iyice kaybetmiş, arzu etmediğimiz senaryoları hızlı bir şekilde erken zamana çekmiş oluruz. O nedenle kutuplarda yapılan çalışmaları kıymetli buluyoruz."
Lise öğrencilerinin geliştirdikleri projeyi kutuplarda test edeceğini hatırlatan Mandal, "Ben kendilerini yürekten kutluyorum, tebrik ediyorum. 'Biz de varız' diyorlar. 'Biz de varız" demenin yöntemi illaki önemli bir araştırmacı, doktoralı bir araştırmacı değil, üniversite öğrencisi bile değil lise öğrencisi de 'ben varım' dediği sürece biz geleceğe kendimiz, ülkemiz ve insanlık için daha kuvvetli bakıyoruz." diye konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.