Dolar (USD)
34.11
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2863.50
BIST 100
9951.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

TSK'nın müdahalesi üst aklın hedeflerini bozuyor!

Türkiye'nin Ortadoğu'ya müdahalesi ABD, İngiltere ve İsrail'in çıkarlarına ve hedeflerine aykırı diyen Ortadoğu Uzmanı Dr. Abdullah Manaz, 'Bunların kurmak istediği Kürt Koridoru üzerinde çok geniş Türkmen bölgeleri vardır ve Türkiye bu bölgeleri korumak için kararlılık göstermiştir' dedi.
TSK'nın müdahalesi üst aklın hedeflerini bozuyor!
08 Kasım 2016 10:23:00
Türkiye'nin Ortadoğu'ya müdahalesi ABD, İngiltere ve İsrail'in çıkarlarına ve hedeflerine aykırı diyen Ortadoğu Uzmanı Dr. Abdullah Manaz, 'Bunların kurmak istediği Kürt Koridoru üzerinde çok geniş Türkmen bölgeleri vardır ve Türkiye bu bölgeleri korumak için kararlılık göstermiştir' dedi.

Enes Babacan / İstanbul

Ortadoğu Uzmanı Dr. Abdullah Manaz, Musul ve Rakka'nın DEAŞ'ten temizlenmesi için başlatılan operasyonları Türkiye'nin hamleleri gazetemize değerlendirdi.

Ortadoğu da savaşın asıl nedeni enerji

Türkiye'nin Musul ve Rakka operasyonlarından uzak tutulmaya çalışılmasını değerlendiren Manaz, "Bu yeni bir plan değil. Bilindiği gibi, Amerika Birleşik Devletleri, Körfez Operasyonlarına başladığı 1990'lı yıllardan bu yana Türkiye'nin sınırlarının güneyine inmesine hep karşıydı. Çünkü ABD, 1989'da Sovyetlerin çöküşünü takiben Orta Asya ve Ortadoğu enerji alanlarının merkezine kendisi yerleşmek istiyordu. Afganistan ve Irak işgallerinin asıl sebebi budur. Nitekim Irak İşgali öncesinde Türkiye'nin Irak'a girmesini önlemek için birçok anlaşmalar yapmaya çalışmış ve Türkiye'nin PKK Terör Örgütüne bir kara operasyonu yapmasına ve bir tampon bölge oluşturmasına o yıllardan bu yana engel olmuştu.

ABD, kutsal müttefikleri İngiltere ve İsrail ile birlikte (tabii Suudi Arabistan ve Ürdün'ün desteğinde) DAEŞ örgütünü kurmak suretiyle bu bölgeye yeniden yerleşmek için bir gerekçe kurgulamıştır. Sonra hepimizin gördüğü gibi, DAEŞ'in kolayca geri çekildiği Irak'ta Sincar, Suriye'de Fırat'ın doğusuna kendi paralı askerlerini ve PKK terör örgütünü hakim kılmıştır" dedi.

TSK'nın müdahalesi üst aklın hedeflerini bozuyor!

Türkiye'nin Ortadoğu'ya müdahalesi ABD, İngiltere ve İsrail'in çıkarlarına ve hedeflerine aykırı olduğunu belirten Manaz, "Bunların kurmak istediği Kürt Koridoru üzerinde çok geniş Türkmen bölgeleri vardır ve Türkiye bu bölgeleri korumak için kararlılık göstermiştir. Azez u2013 Cerablus Hattı ve Telafer bölgeleri Kürt Koridoru planını bölen iki büyük Türk bölgesidir. Türkiye'nin bugünkü operasyonları bu alanların güven altına alınmasını, Suriye ve Irak'ın toprak bütünlüğü ve nüfus yapısını korumaya yöneliktir.

ABD ve müttefiklerinin hedefi bölgede bir barışa ulaşmak değil, çatışma ortamını kendi çıkarlarına göre yönlendirmek suretiyle karasal hakimiyet alanları oluşturmaktır" şeklinde konuştu.

"Haşdi Şabi nabız yolladı"

Şii terör örgütü Haşdi Şabi'nin Telafer'e yönelik tehditlerini bir nabız yoklaması olarak gördüğünü söyleyen Manaz, "Türkiye bölgeye büyük bir askeri yığınağa başlayınca hem ABD, hem de Irak hükümetinin tavrı değişti. Türkiye'nin bölgeye girmemesi için bu plandan vazgeçtiler. Esasen, Haşdi Şabi Örgütü, Sistani'nin fetvası üzerine kurulmuştu. Sistani, Türk düşmanı değildir ve Türkiye'ye zarar verecek bir girişime izin vermeyecektir diye düşünüyorum. Sistani'nin yanında Şii Türkmenler de etkin durumdadır ve Türkiye'yi rahatsız edecek bir katliama girişmeyeceklerdir.

Tabii İran'daki bazı radikallerin ve Kudüs Gücü komutanlarının kışkırtmaları büyük bir Sünni Şii çatışmasına yol açar mı, bunu zaman gösterecek. Son zamanlarda İran tarafında da Türkiye'ye karşı bir yumuşama var.

Burada esas olan Türkiye, Rusya ve İran'ın, ABD ve müttefiklerinin planlarını bozmasıdır" ifadelerini kullandı.

''ABD ne yaparsa yapsın Türkiye güçlenecek''

Rakka operasyonun ABD'nin terör örgütü olarak görmediği PKK'nın uzantısı YPG tarafından yapılmasına değinen Manaz, "Bu durum, ABD'nin seçimler öncesinde bir asker kaybına yol açmadan hedeflerine ulaşma amacının bir sonucudur. ABD, kendi askerini savaşa sokmadan yerel işbirlikçiler ile bir hakimiyet alanı oluşturmaya çalışıyor. Tabiatıyla hakimiyet oluşturmak istediği bölgede en güçlü gördüğü örgüt PYD PKK unsurları. ABD'nin 1990'lı yıllardan bu yana gizli olarak PKK terör örgütünü desteklemesi bu günler içindir. Irak İşgali sonrasında PKK Terör Örgütünü göstermelik olarak ikiye bölen ve bir kısmını Haseki'ye komşu olan Sincar bölgesine yerleştiren ABD'dir. Bugünkü yapılanlar, bugün düşünülen unsurlar değil, yıllar öncesinden planlanan hususlar. Şunu unutmamalı ki, ABD'nin uzun vadeli hedefi İran'ın Mahabat bölgesinde bir isyan kurgulayarak Hazar ve OrtaAsya'ya bir koridor açmak, İran ile Rusya arasındaki fiziksel irtibatı da koparmaktır. Ancak ABD ne yaparsa yapsın, Türkiye daha da güçlenecek ve hatta Türkiye ile Türk ve İslam dünyası arasında doğal olarak bir güç birliği oluşacaktır" dedi.

Rusya ile normalleşme Türkiye'nim önünü açtı

Türkiye'nin önünü açan en önemli husus Türkiye Rusya ilişkilerinin yumuşamasıdır diyen Manaz "Zaten Türkiye ile Rusya arasındaki krize neden olanlar, Türk ve Rus uçaklarının bölgede düşürülmesine neden olanlar ABD ve yerli işbirlikçileridir. Türkiye ile Rusya arasındaki bir gerginlik, ABD'nin başından beri istediği gibi Türkiye'nin bölgeye girişini önleyecek önemli bir engeldi. Bunu denediler ancak, başarısız oldular.

Rusya'nın askeri ve sivil bürokrasisinde çok önemli Türk kökenliler ve Türk dostları vardır. Türkiye çoktan Batı ile gönül bağlarını koparmıştır. ABD ve Batı planlarına karşı Türkiye'nin yeri Doğu blokudur.

Türk Rus işbirliğini daha ileri götürmek ve Halep inadından vazgeçerek, Rusya ile birlikte Rakka'yı kurtarmak bence daha önemlidir. Ayrıca Efrin bölgesinin tamamen temizlenerek, Akdeniz hattının tümüyle kapatılmasının da artık düşünülmesi gerekir. Bunun altyapısı hazırdır.

Türkiye, Sünni Şii çatışmasını ve gerginliğini sona erdirmek, Suriye ve Irak'taki Müslümanlar arasındaki mezhep savaşını önlemek için Din önderlerini kullanmalıdır. Türkiye ve Arap dünyasındaki büyük Sünni bilim adamları bu işin yumuşamasına çok büyük katkı sağlayacaklardır. Bu konuda ilk görüşülmesi gereken Dini lider Sistani'dir. Ayrıca Nusayriler içerisinde de Türk dostları çoktur. Bu eski dostlukların tekrar diriltilmesi büyük yararlar sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

Siyonizm İsrail'in güvenli alanını genişletiyor

"Siyonizmin bölgedeki temel hedefi, Fırat ile Dicle arasında hakimiyet kurmak Fırat ve Dicle suları ve barajları ile bu alan içerisindeki büyük doğalgaz ve petrol kaynaklarını yönetmektir" şeklinde konuşan Manaz, " Rothschild grubu, Irak bölgesindeki enerji kaynakları için çoktan anlaşmalarını imzalamıştır. Şimdi sıra, Suriye'de bölgeye hakim yeni bir işbirlikçi yerel yönetim oluşturmaktır. Suriye'deki ayrılıkçı Kürt gruplar, eskiden bu yana Siyonizm hedeflerine hizmet etmişlerdir ve bu halen de sürmektedir. Mezopotamya, Su ve Enerji açısından Siyonizm'in geleceği açısından çok önemlidir.

İngiltere, Siyonizmi kullanarak Türkiye ile Türk ve İslam dünyasının birleşmesini engellemeye çalışıyor, Siyonistler ise ABD'yi kullanarak İsrail'in güvenlik alanını genişletmeye çalışıyorlar" dedi.

Manaz'dan önemli FETÖ uyarısı

Son olarak çok önemli bir uyarıda bulunmak istiyorum diyen Manaz, "Cumhurbaşkanı, Başbakan, Türk Silahlı Kuvvetleri, Güvenlik Güçleri ve Hükümetin, Terör, PKK ve FETÖ ile etkin mücadelesine ve çabasına karşın, bu konuda Akademik ve Dini kurumların çok geride kaldığını düşünüyorum. Bu eksiğimizi kısa zamanda gidermemiz gerekir" dedi.

Son olarak çok önemli bir uyarıda bulunmak istiyorum diyen Manaz, "Cumhurbaşkanı, Başbakan, Türk Silahlı Kuvvetleri, Güvenlik Güçleri ve Hükümetin, Terör, PKK ve FETÖ ile etkin mücadelesine ve çabasına karşın, bu konuda Akademik ve Dini kurumların çok geride kaldığını düşünüyorum. Bu eksiğimizi kısa zamanda gidermemiz gerekir" dedi.