TSK asker kaçağı çalıştıran işyerlerini arıyor
Bedelli askerliğin son çıktığı dönemde, asker kaçaklarının sayısı 600 bini buluyordu. Ücretin 18 bin olarak açıklandığı uygulamaya 600 bin kişiden sadece 150 bin kişi başvuru yapmıştı.
HÜKÜMET "BEDELLİ KESİNLİKLE ÇIKMAYACAK" DİYOR
Şimdi, sayıları yine 600 bini bulan asker kaçaklarıyla ilgili hükümet kanadından açıklamalar 'kesin' sözcüklerle "bedelli çıkmayacak" şeklinde yapılıyor.
ASKER KAÇAĞI ÇALIŞTIRANA HAPİS CEZASI VAR
Diğer taraftan Milli Savunma Bakanlığı ve TSK da asker kaçaklarının peşine düştü. Yoklama kaçakları ve bakayalar 15 gün içerisinde askerlik işlemlerini yaptırmazsa işverenleri sorumlu tutulacak. Patronlar hakkında 111 sayılı Askerlik Kanunu ile 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu uyarınca adli soruşturma yapılacak. İşverenler "asker kaçağı" çalıştırmak suçundan 3 aydan bir yıla kadar hapis cezası riski ile karşı karşıya kalabilecek.
600 BİN KAÇAK VAR
Türkiye çapında 520 bini yoklama kaçağı ve 80 bini bakaya olmak üzere 600 bin asker kaçağı bulunuyor. Milli Savunma Bakanlığı, bu kişileri yanlarında çalıştıran işverenler için son çare olarak Askeri Ceza Kanunu'nu işler hale getirmeye karar verdi.
TESLİM OLANLAR DAHA AZ CEZA ÖDÜYOR
Kendiliğinden teslim olanlar ile yakalanarak getirilen yoklama kaçakları ve bakayalara Askerlik Kanunu gereğince idari para cezası uygulanıyor. 0-4 ay arasında yoklama kaçağı olanlar teslim olursa 296 TL, yakalanırsa 1.187 lira para cezasına çarptırılıyor. 4 ay ile 1 yıl arasında kendiliğinden gelenlere 593 TL, yakalananlara 2 bin 376 TL ceza kesiliyor. 1-2 yıl arası yoklama kaçağı olarak arananlara ise 890 TL, kolluk güçlerince yakalanıp askerlik şubelerine getirilenlere 3 bin 564 TL ceza uygulanıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.