Dolar (USD)
34.21
Euro (EUR)
37.14
Gram Altın
2980.76
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Trump aleyhinde dördüncü iddianame yolda

ABD'de en az iki bireyin, Georgia eyaletinde salı günü mahkemede tanıklık yapmaları için çağrılması, eski Başkan Donald Trump'a karşı muhtemel dördüncü bir iddianamenin sunulma ihtimalini artırıyor.
Trump aleyhinde dördüncü iddianame yolda
13 Ağustos 2023 09:30:00
ABD'de en az iki bireyin, Georgia eyaletinde salı günü mahkemede tanıklık yapmaları için çağrılması, eski Başkan Donald Trump'a karşı muhtemel dördüncü bir iddianamenin sunulma ihtimalini artırıyor.

Eski Georgia Vali Yardımcısı Geoff Duncan, CNN'ye yaptığı açıklamada, Fulton bölgesindeki bir mahkemede salı günü tanıklık yapmak üzere çağrıldığını belirtti. Duncan, "Gerçekleri aktarmak için elimden geleni yapacağım" dedi.

Bağımsız gazeteci George Chidi, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, Fulton Bölge Savcısı Fani Willis'in ofisinin kendisini arayarak salı günü büyük jüri önünde tanıklık yapmasını istediğini duyurdu.

trumb_b60372b8e0f42a7f31cb1480931b7146.jpg

Dödüncü bir iddianamenin yakın bir zamanda sunulabillir

Bu gelişmeler, savcılığın eski Başkan Donald Trump'a karşı, Georgia'daki 2020 seçim sonuçlarına müdahale iddialarıyla ilgili hazırladığı dördüncü bir iddianamenin yakın bir zamanda sunulabileceği beklentisini artırdı.

2021'de Washington Post gazetesi, Trump'ın Georgia Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger ile yaptığı telefon görüşmesini kamuoyuna duyurmuştu. Görüşmede, Trump seçimlerde hile yapıldığını ve Georgia'daki seçimleri kazandığını iddia etmişti.

Resmi seçim sonuçlarına göre, Demokrat rakibi Joe Biden'ın Georgia eyaletini 11,779 oy farkla kazandığı biliniyor. Ancak Trump, hile iddialarıyla bazı bölgelerde oy sayım makinelerinin illegal şekilde yok edildiğini ve sonuçların lehine değiştirilmesi gerektiğini öne sürmüştü.

Son zamanlarda, Fulton Bölge Mahkemesi çevresinde güvenlik önlemleri artırıldı ve bazı yollar araç trafiğine kapatıldı.

Eski Başkan Trump'a yöneltilen davalara gelince, Trump 3 Ağustos'ta Washington DC'de, 2020 başkanlık seçim sonuçlarını değiştirmeye yönelik suçlamalarla mahkemeye çıktı. Ayrıca, Miami'de de gizli belgeleri alarak federal incelemeleri engellemekle suçlanmıştı. Trump, bu suçlamaları reddederek "seçimlere müdahale" ve "cadı avı" olarak nitelendirdi.

Ayrıca, 2016 Başkanlık Seçimi sırasında bir kadına "sus payı" ödediği suçlamaları nedeniyle Trump, New York'ta hakim karşısına çıkmıştı.

Trump'a neden dava açılmıştı?

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2020'de Joe Biden'a karşı kaybettiği başkanlık seçimi sonuçlarına müdahale etmeye çalışmakla suçlanıyor. Trump'a yönelik "2020 başkanlık seçimlerinin sonuçlarına müdahale etme" suçlamalarıyla ilgili iddianame açıklandı.

Özel savcı Jack Smith ve ekibi tarafından hazırlanan 45 sayfalık iddianamede, Trump'ın "hile, dolandırıcılık ve aldatmaca yoluyla federal hükümet fonksiyonlarını zayıflatmak, engellemek ve bozmak için komplo kurma" ile suçlandığı belirtiliyor.

İddianame, 6 Ocak 2021'de Trump taraftarlarının Amerikan Kongresi'ni basması ve çevresinde gelişen olaylara odaklanıyor. Trump'a dört suçlama yöneltiliyor:

ABD'yi dolandırmaya yönelik komplo

ABD vatandaşlarının haklarına karşı komplo

Resmi soruşturmayı engellemeye yönelik komplo

Resmi soruşturmayı engelleme

77 yaşındaki Trump ise iddiaları reddediyor. 2024'te yapılacak başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'den aday adaylığını açıklayan Trump, son iddianame için "saçmalık" yorumunu yapmıştı.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme