Trump-Abbas görüşmesinden beklentiler düşük
ABD Başkanı Donald Trump ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında Beyaz Saray'da yapılacak görüşmelerden İsrail-Filistin sorunu ve Ortadoğu barışına yönelik ne tür sonuçlar çıkacağı, gerek Filistin gerek İsrail tarafında merakla bekleniyor.
Seçim kampanyası döneminde güçlü İsrail yanlısı mesajlarıyla dikkat çeken ve Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma sinyali veren Trump, 20 Ocak'ta görevi devraldıktan sonra İsrail-Filistin konusunda iki tarafa da mesajlar vermeye başladı ve en azından şimdilik elçiliğin taşınması projesini beklemeye aldı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu 15 Şubat'ta Beyaz Saray'da ağırlayan Trump, hem kişisel söylemi hem de İsrail ile ilişkili yakın çalışma ekibi açısından oldukça güçlü bir İsrail yanlısı çizgi takip ediyor.
Bu ortamda Mahmud Abbas'ı Washington'a davet eden Trump'ın Ortadoğu barışı için ne tür açılımlar yapabileceğine ilişkin farklı değerlendirmelerde bulunuluyor.
"ABD yönetiminin İsrail politikası değişmedi"Denver Üniversitesinde Uluslararası İlişkiler Profesörü ve Ortadoğu Çalışmaları Merkezi Başkanı Nadir Haşimi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görüşmeye dair büyük beklenti içinde olmamak gerektiğini söyledi.
Haşimi, "Ziyaretten fazla bir şey beklenmemesi gerektiğini ve ABD yönetiminin İsrail konusunda bir politika değişikliğine gitmediğini düşünüyorum. Bu ziyaretle Trump, iki taraf arasında bir denge kurmaya çalıştığı izlenimini vermeye çalışıyor." dedi.
Haşimi, Barack Obama döneminden Trump'a, ABD'nin İsrail politikasında somut ve ciddi değişiklik olmadığını kaydetti.
Abbas'ın önündeki engellerDış İlişkiler Konseyi Ortadoğu Çalışmaları Kıdemli Uzmanı Robert Danin ise Abbas'a karşı hem Hamas'tan hem de kendi yönetiminden zaman zaman sorgulayıcı seslerin yükseldiğini, bu zorluklar altında yapılan Washington ziyaretinden çok somut sonuç çıkmasının kolay olmayacağını anlattı.
Danin, "Abbas'ın şu soruya net bir cevap vermesi gerekiyor; Abbas, çatışmayı sona erdiren ve Filistin devletini kuran adam olarak mı hatırlanmak istiyor yoksa barışçıl şekilde İsrail'e ve uluslararası baskıya direnen ve Filistin'in tarihi haklarından bir karış taviz vermeyen milliyetçi bir lider olarak mı?" diye konuştu.
"Trump yönetiminin çıkarı yok"California Berkeley Üniversitesinde Ortadoğu ve İslamofobi üzerine araştırmalar yapan Dr. Hatem Bazian da Filistinli mahkumların açlık grevi devam ederken Trump-Abbas görüşmesinin sadece "yaraya tuz basmak" olacağını söyledi.
Bazian, "Trump yönetiminin, Filistinlilerin ihtiyaçlarıyla ilgilenmesinde herhangi bir çıkarı yok. Filistin yönetiminin, 'Washington'ın işgali sona erdirmek gibi bir yaklaşımının olduğu' yönündeki kurgusal fikirden vazgeçme zamanı geldi." şeklinde konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.