Dolar (USD)
34.15
Euro (EUR)
37.95
Gram Altın
2886.70
BIST 100
9887.75
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

TRT Arapça'da Turan Kışlakçı dönemi

TRT Arapça'da Turan Kışlakçı dönemi
21 Mart 2015 01:00:00

MİLAT/ TV Servisi

Yıllardır bir türlü istenilen noktaya ulaşamaması ve istenilen performansı gösteremediği öne sürülen TRT Arapça'da geçtiğimiz günlerde bayrak değişimi yaşandı. Yayın hayatına adım attığı 2010'dan bu yana özellikle Arap coğrafyasındaki Batı yanlısı manipülatif televizyonlara alternatif olması beklenen TRT Arapça nedense üzerindeki ölü toprağını atamadı.

TRT Arapça yayın hayatına başladığı günden bu yana farklı alanlarda önemli işler yapsa da bir türlü istenilen başarıyı elde ettiği söylenemiyordu. TRT'nin özellikle uluslararası ve farklı dillerde yayın yapan TRT Türk, TRT Kurdi gibi kanallardan aldığı verimi TRT Arapça'dan bir türlü alamıyordu. Öteden beri kulislerde konuşulan ve alternatif bulunamadığından mecburen TRT Arapça'da yönetim değişikliğine gidilemediği yönündeki iddialar da Ortadoğu uzmanı ve başarılı gazeteci Turan Kışlakçı isminin kanalın başına getirilmesi ile son bulmuş oldu.

Turan Kışlakçı'nın görev değişikliği nedeniyle Anadolu Ajansı (AA) Arapça masasının başından ayrılması, TRT Arapça'nın artık iyi yola gireceğinin işareti.

TRT'ye yakın kaynaklar, kanalda en çok dikkat çeken şeyin, son 5 yıllık süreçte çok küçük bütçelerle yapılabilecek sohbet programlarına bile devasa bütçeler in ayrıldığı iddiası. Özellikle kanalın önceki Koordinatör Yardımcısı ile ilgili çeşitli iddialar var.

TRT'de yeni yönetimin iş başına gelmesiyle birlikte 'başarısız' ve ismi spekülasyonlara konu olan bazı yöneticilerin ve koordinatör yardımcılarının görevden alınması da TRT Arapça'nın da "başarılı" TRT kanalları ligine yükseleceği anlamına geliyor.

Tabi Kışlakçı'nın işi hiç de kolay görünmüyor.

Bu konuda özellikle iki konuya dikkat çekmek gerekiyor.

Birincisi, Kışlakçı'nın başarısız olması için tetikte bekleyen bazı güç odaklarının kanalın yeni koordinatörünün ayağına çelme takmak için erketede beklediği iddiası.

İkincisi ise TRT Arapça'daki programların neredeyse tamamına yakınının dış yapım prodüksiyonları olması. Bu da on binlerce çalışanı ve teknolojik imkanı olan bir kurumun, kendi imkanlarından yararlanmak yerine dış yapımlara yönelmesinin kanalın bütçesini oldukça şişirmiş olması.

Turan Kışlakçı gibi hem duruşu hem de gazetecilik referansları güçlü bir ismin TRT Arapça'yı ayağa kaldıracağına inanıyor ve Allah (CC) yardımcısı olsun diyoruz.