Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

TRİGER KAYIŞI NASIL ÇALIŞIR?

​Triger kayışı nasıl çalışır sorusu yeni araç kullanmaya başlayanlar tarafından merak edilip araştırılıyor.
TRİGER KAYIŞI NASIL ÇALIŞIR?
12 Aralık 2022 20:15:21
​Triger kayışı nasıl çalışır sorusu yeni araç kullanmaya başlayanlar tarafından merak edilip araştırılıyor.

Triger kayışı nasıl çalışır sorusu yeni araç kullanmaya başlayanlar tarafından merak edilip araştırılıyor.

Zamanlama kayışı olarak da bilinen triger kayışı, krank mili ile eksantrik arasında çalışan ve yaptığı hareketlerle supaplarda açılıp kapanmaların meydana gelmesini sağlayan kayıştır. Triger kayışı araç için son derece önemli bir parçadır. Krank mili ile eksantrik mili arasında bir hareket akışının oluşmasına olanak tanıyan triger kayışı, aracın güvenliği ve performansı için önemlidir. Triger kayışı, yuvarlanma sürtünmesi için kullanılan rulmanlar ve kalbur görevi gören kasnaklar aracılığıyla araca yerleştirilir. Egzoz hareketini etkileyen triger kayışı, araca yerleştirilirken motor tipine dikkat edilir. Genel olarak boylamasına yerleştirilen triger kayışı, motorun sahip olduğu görüntüye göre enlemesine de araca konumlandırılabilir. Triger kayışı güvenlik bakımından önemli olduğundan bakımının düzenli periyotlarla yapılması fayda sağlar. Motor için kritik bir önem arz eden bu kayışın kullanım süresinin aşılmaması gerekir.

Triger kayışı ne zaman değiştirilir diye merak edenler için, ideal zaman aralığı üç yıldır. Ancak triger kayışı değişiminin yapılması için son kullanma tarihinin beklenmesi de gerekli değildir. Bu kayışın ne sıklıkla hangi periyotlarda değişmesi gerektiğine incelemeler sonucu varılabilir. Triger kayışının değişim işlemi işin uzmanları tarafından yapılır. Triger kayışı değişimi yapılmaya başlamadan önce araç belirli testlerden geçer ve yapılan kontrollerden sonra kayışın değiştirilip değiştirilmeyeceğine karar verilir. Ayrıca yapılan kontrol sonucunda aracın kontrole gitme süresi de dikkate alınır. Aracın üç aylık bir zaman diliminde 90.000 km'yi aşması durumunda triger kayışı için kontrollerin sağlanmasını gerektirir. Kontrol sağlandıktan sonra eğer gerekli görülürse triger kayışı değiştirilebilir.

zamanlama kayışı_a885c887f12109ab05802c1e42ba263d.jpg

TRİGER KAYIŞI NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

Triger kayışı nasıl değiştirilir sorunun yanıtı da sıklıkla merak ediliyor. Triger kayışının değiştirilebilmesi için belirli araçlara ihtiyaç duyulur. Sistem olarak karışık bir yapıya sahip olan triger kayışı değişimi için zamanlama işaretlerine dikkat etmek gerekir. TCD krank milinin takip edilmesi sonucu diğer kontrollerin de sağlanması önemlidir. Yukarıda da belirtildiği gibi belirli kontrollerin sağlanması tamamlandıktan sonra triger kayışı değişimi yapılabilir. Triger kayışı bulunduğu yerden çıkarıldıktan sonra yenisi ile değiştirilerek aynı aksan üzerine yerleştirilir. Ancak takılan yeni kayışın sistem üzerinde nasıl hareket ettiği kontrol edilmelidir. Triger kayışının gerginliği kontrol altına altına alınmalıdır. Bu yüzden yeni monte edilen triger kayışı için gerginliğin yeniden ölçülmesi önerilir. Bunun nedeni kayış üzerinde oluşabilecek gerginliğin önüne geçmektir.