TRİGER KAYIŞI NASIL ÇALIŞIR?
Triger kayışı nasıl çalışır sorusu yeni araç kullanmaya başlayanlar tarafından merak edilip araştırılıyor.
Zamanlama kayışı olarak da bilinen triger kayışı, krank mili ile eksantrik arasında çalışan ve yaptığı hareketlerle supaplarda açılıp kapanmaların meydana gelmesini sağlayan kayıştır. Triger kayışı araç için son derece önemli bir parçadır. Krank mili ile eksantrik mili arasında bir hareket akışının oluşmasına olanak tanıyan triger kayışı, aracın güvenliği ve performansı için önemlidir. Triger kayışı, yuvarlanma sürtünmesi için kullanılan rulmanlar ve kalbur görevi gören kasnaklar aracılığıyla araca yerleştirilir. Egzoz hareketini etkileyen triger kayışı, araca yerleştirilirken motor tipine dikkat edilir. Genel olarak boylamasına yerleştirilen triger kayışı, motorun sahip olduğu görüntüye göre enlemesine de araca konumlandırılabilir. Triger kayışı güvenlik bakımından önemli olduğundan bakımının düzenli periyotlarla yapılması fayda sağlar. Motor için kritik bir önem arz eden bu kayışın kullanım süresinin aşılmaması gerekir.
Triger kayışı ne zaman değiştirilir diye merak edenler için, ideal zaman aralığı üç yıldır. Ancak triger kayışı değişiminin yapılması için son kullanma tarihinin beklenmesi de gerekli değildir. Bu kayışın ne sıklıkla hangi periyotlarda değişmesi gerektiğine incelemeler sonucu varılabilir. Triger kayışının değişim işlemi işin uzmanları tarafından yapılır. Triger kayışı değişimi yapılmaya başlamadan önce araç belirli testlerden geçer ve yapılan kontrollerden sonra kayışın değiştirilip değiştirilmeyeceğine karar verilir. Ayrıca yapılan kontrol sonucunda aracın kontrole gitme süresi de dikkate alınır. Aracın üç aylık bir zaman diliminde 90.000 km'yi aşması durumunda triger kayışı için kontrollerin sağlanmasını gerektirir. Kontrol sağlandıktan sonra eğer gerekli görülürse triger kayışı değiştirilebilir.
TRİGER KAYIŞI NASIL DEĞİŞTİRİLİR?
Triger kayışı nasıl değiştirilir sorunun yanıtı da sıklıkla merak ediliyor. Triger kayışının değiştirilebilmesi için belirli araçlara ihtiyaç duyulur. Sistem olarak karışık bir yapıya sahip olan triger kayışı değişimi için zamanlama işaretlerine dikkat etmek gerekir. TCD krank milinin takip edilmesi sonucu diğer kontrollerin de sağlanması önemlidir. Yukarıda da belirtildiği gibi belirli kontrollerin sağlanması tamamlandıktan sonra triger kayışı değişimi yapılabilir. Triger kayışı bulunduğu yerden çıkarıldıktan sonra yenisi ile değiştirilerek aynı aksan üzerine yerleştirilir. Ancak takılan yeni kayışın sistem üzerinde nasıl hareket ettiği kontrol edilmelidir. Triger kayışının gerginliği kontrol altına altına alınmalıdır. Bu yüzden yeni monte edilen triger kayışı için gerginliğin yeniden ölçülmesi önerilir. Bunun nedeni kayış üzerinde oluşabilecek gerginliğin önüne geçmektir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.