Trafik sigortasında beklenen karar
Son 1 yılda yüzde 142 artarak aracı olan vatandaşlar için kabus haline gelen trafik sigortasında sigorta şirketlerinin indirim için şart koştuğu 2 madde yasalaşıyor. Ancak geri kalan 2 maddeyi Hazine hukuken imkansız gördüğü için torba yasaya koymadı.
Böylece sigortacıların "Eğer 4'ü de geçerse fiyatlar yüzde 20 düşer" dediği şartlar gerçekleşmediği için beklenen fiyat düşüşü de hayal oldu. Peki neydi bu 4 madde? Önce ekonomi yönetiminin de kabul edip yasalaşması için torba yasaya koyduğu 2 maddeyi söyleyelim. Bunlardan ilki kusurlu sürücüler için de sigorta şirketlerinin tazminat ödemesi uygulaması.
2011'de Yargıtay kararı ile kusurlu sürücü de üçüncü kişi sayılarak onların ailelerine veya kendilerine tazminat ödenmesi kararı alınınca binlerce dosya sigorta şirketlerinin kapısına yığıldı. Diğeri ise kişi trafik kazasında ölürse yakınlarına sakat kalırsa kendisine ödenecek olan 'bedeni tazminat' hesaplanırken bir standart oluşturulması. Habertürk'ün haberine göre, Hazine'nin kişinin yaşı, mesleği, geride bıraktığı bakıma muhtaç insanlar göz önüne alınarak hazırladığı bir yaşam tablosu var. Şirketler bu tabloya göre bedeni tazminat ödemek istiyor. Ancak avukatlar mahkemelerde bu tabloyu değil bilirkişilerce belirlenecek tazminatı istiyor. Bu durum beraberinde bir belirsizliği getiriyor.
BELİRSİZLİK FİYAT ARTIRIYOR
Belirsizlik ise şirketlerin maliyet belirlerken zorlanmaları bir yana yüksek karşılık ayırmalarına neden oluyor.
'HUKUKEN İMKu00c2NSIZ'
Sigortacılar tazminat talebi olan kişilerin mahkemelere gitmeden önce sigorta şirketlerine başvurmasının ve ikinci olarak da geçmişte ibralaşılarak (anlaşılarak) kapatılan dosyaların kanun ve durum değişikliklerine göre bir daha açılmamasını istiyordu. Hazine ise bu iki konuyu hukuken imkansız buluyor. Daha önce benzer bir konuyu yasalaştırdıklarını kaydeden bir yetkili "Ancak yasalaşsa bile konu imkansız hale geldi. Sigortacıların 2 istediği de hukuken imkansız" dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.